Her sporet ulykkestoget av i høy hastighet

Antallet omkomne oppjustert til 78.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spanias statsminister Mariano Rajoy erklærte i dag tre dagers landesorg etter at 78 mennesker er omkommet og over 150 skadd etter at et tog sporet av like ved Santiago de Compostela nordvest i Spania i går kveld.

En av lokførerne skal selv ha sagt over radiosambandet at toget gikk inn i kurven hvor det sporet av med en hastighet på 190 kilometer i timen. Fartsgrensen er på 80 kilometer i timen.

I videoen over, hentet fra et overvåkningkamera langs jernbaneskinnene, ser en hvordan toget braser inn i svingen og sporer av i høy hastighet. 

- Håper ingen er døde. Det vil falle på min samvittighet, skal en av lokførerne ha sagt i en radiosamtale med stasjonen rett etter ulykken.

Lokføreren skal videre ha sagt at toget hadde en fart på 190 kilometer i timen da det sporet av i svingen. Han skal ikke ha sagt noe om hvorfor toget kjørte over dobbelt så fort som fartsgrensa på 80 kilometer i timen.

Jobber med identifisering Agustin Hernandez, områdeminister for Xunta de Galicia, sier at de nå jobber «intenst» og «uten pauser» med å identifisere de 78 dødsofrene og 150 skadde.

Hernandez sier at de jobber så fort de kan for å gi de pårørende svar, med sier også at for mange av familiene vil den vanskelige tiden de nå går gjennom, «dessverre bli grusom». 

- Vi må være tålmodige, sier Hernandez til El Mundo, og understreker at «dødstallene dessverre ikke er endelige». 

- Jeg vil huske det fordi det er noen ting her i livet en ikke kan glemme, men dette var grusomt, å se tildekte mennesker i veien og redningsarbeiderne, sier et vitne til Hernandez.

Åpen etterforskning Myndighetene understreker at de nå har startet en åpen etterforskning, men at det foreløpig ikke en noe som tyder på at det ikke var en ulykke.

En kommisjon som etterforsker jernbaneulykker skal analysere hva som har skjedd, og togets såkalte «svarte boks», som viser hastighet og lokasjon, er nå overgitt til en dommer.

- Det vi vet, er at det ikke var noen tekniske feil ved toget. Toget hadde vært til inspeksjon på morgenen samme dag som ulykken skjedde, sier Julio Gomez-Pomar Rodriguez i det spanske jernbaneselskapet Renfe til radiokanalen Cadena Cope.

Ulykken skjedde kvelden før Galicia-dagen, hvor regionen nordvest i Spania feirer seg selv. Santiago de Compostela besøkes hvert år av mange katolske pilegrimer og flere av disse satt i går på ulykkestoget.

Daglig leder ved pilegrimskontoret til pilegrimsfellesskapet St. Jakob, Eivind Luthen, sier til Dagbladet at ulykken naturlig nok legger en demper på denne feiringen.

- Det er en stor dag for pilegrimmene som går til Santiago, sier Luthen.

Han sier at det er nordmenn som går i Spania, og at det trolig er flere nordmenn i Santiago de Compostela, men han tror ikke togruta ulykken skjedde på blir brukt mye av turister.

78 DØDE: Letemannskapet har avsluttet søkene etter omkomne, og tallet på døde er oppjustert til 78. Foto: Oscar Corral / Reuters
78 DØDE: Letemannskapet har avsluttet søkene etter omkomne, og tallet på døde er oppjustert til 78. Foto: Oscar Corral / Reuters Vis mer