Her sprekker barnehageløftet

10 000 småbarn i kø for barnehageplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

42 kommuner klarer trolig ikke å oppnå full barnehagedekning i år. Det viser tall Dagbladet har innhentet.

Den rødgrønne regjeringens største valgløfte var at alle norske barn skulle få barnehageplass innen 2007. Dagbladet har ringt til 42 kommuner som tidligere har sagt at de sliter med å nå dette målet. Svarene vi fikk viser at de før årets hovedopptak totalt har 10 376 barn på venteliste for barnehageplass.

Den rødgrønne regjeringens største valgløfte var at alle norske barn skulle få barnehageplass innen 2007. Dagbladet har ringt til 42 kommuner som tidligere har sagt at de sliter med å nå dette målet.

Opplysningene viser at kommunene før årets hovedopptak har 10 376 barn på venteliste for barnehageplass.

Det betyr at kunnskapsminister Øystein Djupedals mål om fjerne barnehagekøene innen 2007, henger i en svært tynn tråd.

Går hun av?

I fjor kartla rådgivningsselskapet Asplan Viak på oppdrag fra kunnskapsdepartementet når kommunene regner med å få full barnehagedekning. Rapporten som ble lagt fram i september, viste at 45 av Norges 431 kommuner ikke vil klare det før regjeringens frist.

Selv om mange har store byggeprosjekter på gang, er det bare få av disse 45 kommunene som ser ut til å være i mål om ti måneder.

SLITER: Dagbladet har ringt til 42 kommuner som tidligere har sagt at de sliter med å gi barnehageplass til alle. Opplysningene viser at kommunene før årets hovedopptak har 10.376 barn på venteliste. Arkivfoto: Knut Moberg/Dagbladet
SLITER: Dagbladet har ringt til 42 kommuner som tidligere har sagt at de sliter med å gi barnehageplass til alle. Opplysningene viser at kommunene før årets hovedopptak har 10.376 barn på venteliste. Arkivfoto: Knut Moberg/Dagbladet Vis mer

Hvis finansminister Kristin Halvorsen skal holde ord, må hun da gå av.

Kommer ikke i mål

Søknadsfristene for barnehageplass til høsten er i ferd med å gå ut. For mange barnehageledere betyr det at søknadsbunkene bare har vokst seg enda høyere enn i fjor.

De fleste spår en tøff høst for foreldre som trenger barnepass, til tross for at barnehagebyggingen pågår for fullt. For mange er den største utfordringen å skaffe nok småbarnsplasser (0-3 år).

Årsakene til at de ikke greier å skaffe barnehageplasser, er blant annet økt etterspørsel, mangel på egnede lokaler, mangel på pedagogisk personale, naboprotester mot bygging og stort press i byggebransjen.En håndfull kommuner opplyser at de trass i dystre utsikter per i dag, har et håp om at de kan oppnå full dekning før nyttår.

-  Jeg håper, men er bekymret. Stadig flere foretrekker barnehage for de yngste barna, og det er dem det er vanskeligst å skaffe plasser til. Vi har forholdsvis mange på venteliste fra i fjor, og vil nok ikke komme i mål etter hovedopptaket i år heller, sier barnehagefaglig rådgiver Ingvild Rogstad i Harstad.

Lokker førskolelærere

Noen av kommunene som kom dårlig ut under forrige opptelling, er nå på riktig vei takket være høy byggevirksomhet. I Haugesund har søknadsfristen for høstens opptak allerede gått ut. Med to splitter nye barnehager kan kommunen glede seg over å kunne tilby alle som søker plass til høsten, får Dagbladet opplyst. Eide og Alta melder også om at krisa langt på vei er avblåst.

-  Med fire barn på venteliste i Alta er vi ikke veldig bekymret for situasjonen. For andre kommuner i Finnmark er det snarere overkapasitet som er problemet, sier rådgiver Kari Dale hos Fylkesmannen i Finnmark.

Ringerike kommune har 219 barn på venteliste for barnehageplass. De har allerede gitt Kunnskapsdepartementet beskjed om at de ikke vil klare å skaffe plass til alle i år. Men kommunen bygger, og for å lokke til seg personell får nå førskolelærere på Ringerike fortrinnsrett på barnehageplass for egne barn.

Men barnehagekonsulent Anne Guri Ulven Larsen sier de har støtt på et uventet problem:

Mangler snekkere

-  Byggebransjen er svært presset. Det fører til høyere priser enn det vi regnet med, og dessuten tar det lengre tid enn ventet. Vi må vente både på materialer og håndverkere, sier hun.

Flere av kommunene Dagbladet har snakket med, melder tilbake om samme problem. Den svært pressede situasjonen på byggemarkedet skaper hodepine for kommuner som gjerne vil bygge barnehager kjapt.

-  Å skaffe nok snekkere er blitt et problem for oss, sier rådgiver i Gjøvik kommune, Randi Hauge.Gjøvik har 62 barn på venteliste. Hauge synes det er vanskelig å vite når målet om full barnehagedekning blir nådd.

-  Søkermengden øker stadig, så vi kan ikke love noe for 2007, selv om vi får til å bygge nye plasser, sier hun.

Enorm kø i Oslo

Oslo er, som tidligere, den kommunen som mangler desidert flest barnehageplasser. Torsdag kunne Aften melde at ventelistene i Oslo ikke minker, som planlagt, men at de tvert imot øker.

Per 1. februar står 5 800 barn på venteliste bare i hovedstaden, og det er godt over halvparten av alle som venter på plass på landsbasis.-  Men det vil ikke være så mange etter hovedopptaket 1. mars. Vi har en rekordstor barnehageutbygging i Oslo, sier byråd for barn og utdanning, Torger Ødegaard (H).

Han mener grunnen til at Oslo ligger dårligere an enn de andre storbyene, er at Oslo har hatt en enorm befolkningsvekst de siste åra.

-  Vi kommer ikke i mål i 2007, men vi kommer til å greie full barnehagedekning i Oslo også, det er jeg sikker på, sier Ødegaard.

• Denne saken er fra Dagbladets papirutgave. Der finner du i dag tre sider om barnehageopptaket.