Her sprekker fasaden for Donald Trumps hemmelige våpen

I natt skal Ivanka Trump holde en av landsmøtets viktigste taler.

TEMPERATUR: Ivanka Trump, Lara Yunaska og Tiffany Trump på republikanernes landsmøte i natt. Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
TEMPERATUR: Ivanka Trump, Lara Yunaska og Tiffany Trump på republikanernes landsmøte i natt. Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CLEVELAND (Dagbladet): Nesten før Donald Trumps kone Melania Trump (46) hadde rukket å bli hyllet for talen hun ga om ektemannen på landsmøtets første kveld, kom beskyldningene.

Den mulig framtidige førstedamens hyllest av republikanernes presidentkandidat var merkverdig lik Michelle Obamas tale til president Barack Obama under Demokratenes landsmøte i 2008. I går innrømmet Trump-kampanjen at deler av talen var plagiert.

ØVELSE: Rundt klokka 19.30 torsdag kveld norsk tid kom Donald Trump og dattera Ivanka ut på scenen i landsmøtesalen i Cleveland. Begge gjennomførte en lydsjekk før nattas taler. - Jeg elsker mediene, sa Trump da han kom på scenen. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
ØVELSE: Rundt klokka 19.30 torsdag kveld norsk tid kom Donald Trump og dattera Ivanka ut på scenen i landsmøtesalen i Cleveland. Begge gjennomførte en lydsjekk før nattas taler. - Jeg elsker mediene, sa Trump da han kom på scenen. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

Det ble et brutalt møte med offentligheten i det som var Melanias virkelige ilddåp på den nasjonale scenen.

Men ei det stilles enorme forventninger til er Donald Trumps eldste datter Ivanka Trump (34), som får æren av å introdusere faren når han skal på scenen for å utrope seg selv som partiets presidentkandidat i natt.

Men natta før Ivankas tale, fikk USA se en versjon av henne de sjelden har sett.

Valgkampsjef i Sør-Carolina: - Alle sa vi ikke hadde en sjanse. Mange lo av oss

Fasaden sprakk

Ivanka er vanligvis å se smilende ved farens side. Hun er kjent som en rolig og avbalansert figur, og med et 34 år langt liv i offentligheten, er hun vant til å ha kameraene rettet mot seg.

Når hun tidligere i valgkampen har forsvart farens oppsiktsvekkende utsagn, har hun snakket kontrollert til pressen, men i noen dramatiske minutter natt til torsdag, sprakk fasaden til kvinnen mange mener er Donald Trumps faktiske førstedame.

IMPONERT: Tidligere Donald Trump-konkurrent og senator Rick Santorum fortalte til Dagbladet at han har latt seg imponere av Ivanka. Foto: Trym Mogen / Dagblade
IMPONERT: Tidligere Donald Trump-konkurrent og senator Rick Santorum fortalte til Dagbladet at han har latt seg imponere av Ivanka. Foto: Trym Mogen / Dagblade Vis mer

Et av landsmøtets store høydepunkter så langt, ble nemlig Texas-senator Ted Cruz' tale natt til torsdag. Cruz og Trump var hverandres argeste konkurrenter om å bli partiets kandidat, en kamp Trump vant. Det var store forventinger til Cruz' tale, og det endte med at han nektet å støtte Trump og ba publikummet om å stemme etter egen samvittighet.

FAR OG DATTER: Ivanka er vanligvis å se smilende ved farens side. Hun er kjent som en rolig og avbalansert figur, og med et 34 år langt liv i offentligheten, er hun vant til å ha kameraene rettet mot seg. Foto: AP Photo/Paul Sancya/NTB Scanpix
FAR OG DATTER: Ivanka er vanligvis å se smilende ved farens side. Hun er kjent som en rolig og avbalansert figur, og med et 34 år langt liv i offentligheten, er hun vant til å ha kameraene rettet mot seg. Foto: AP Photo/Paul Sancya/NTB Scanpix Vis mer

Det brøt ut massiv buing i landsmøtesalen og rop om at Cruz måtte støtte Trump. Det gjorde han ikke, og til stede i salen var også Ivanka Trump.

På bildene fra salen sitter Ivanka sammen med svigerinna Laura Yunaska og lillesøster Tiffany. Med et innbitt ansiktsuttrykk peker Ivanka fingre samtidig som landsmøtesalen var på et kokepunkt.

- Jeg setter pris på lidenskapen til New York-delegasjonen, sa Cruz til pipekonserten under sin 21 minutter lange tale.

Kuppet showet

Cruz stjal showet, selv om Donald Trump prøvde. Trump ankom salen mot slutten av Cruz' tale, trolig for å rette oppmerksomheten mot seg selv. Det endte bare i bildene av Trumps steinansikt i det blinkende lyset mens han så sitt eget landsmøte bli kuppet.

I bildene som kom like etter, kan vi også se Donald og Ivanka diskutere heftig. Trolig snakket de om det samme som alle andre, nemlig Ted Cruz. Donald Trump skrev etterpå på Twitter at han så Cruz' tale et par timer før den ble holdt, og at det ikke var noen «big deal.»

Etter i natt er det Ivanka og Donald som skal være samtaleemne, når de har holdt sine respektive talet.

LANDSMØTE: - Ivanka virker som en veldig kompetent profesjonell person. Jeg er sikker på at hun er et viktig bidrag til valgkampen, sier tidligere senator Rick Santorum til Dagbladet. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
LANDSMØTE: - Ivanka virker som en veldig kompetent profesjonell person. Jeg er sikker på at hun er et viktig bidrag til valgkampen, sier tidligere senator Rick Santorum til Dagbladet. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

- Veldig kompetent

- Ivanka virker som en veldig kompetent profesjonell person. Jeg er sikker på at hun er et viktig bidrag til valgkampen, sier tidligere senator Rick Santorum til Dagbladet.

Santorum var en av Trumps utfordrere i valgkampen, men trakk seg allerede før primærvalgkampen var i gang. Han støttet først Marco Rubio før han etter mye tankevirksomhet bestemte seg for å støtte Trump så seint som i mai.

Kaller plagiatanklagene mot Melania Trump for galskap

Han er én av mange republikanere som til slutt har måttet innse at Trump var det eneste alternativet de hadde som presidentkandidat. På den veien har dattera, som både er modell, forfatter og leder i Trump-organisasjonens, spilt en svært viktig rolle, og Santorum har også latt seg imponere.

- Skader kontroversene rundt talen Trump når han nå skal presentere andre familiemedlemmer, som Ivanka?

VED PAPPAS SIDE: Da Mike Pence ble annonsert som Donald Trumps visepresidentkandidat, sto Ivanka som vanlig ved pappas side. Til høyre hennes ektemann Jared Kushner. Foto: NTB scanpix
VED PAPPAS SIDE: Da Mike Pence ble annonsert som Donald Trumps visepresidentkandidat, sto Ivanka som vanlig ved pappas side. Til høyre hennes ektemann Jared Kushner. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Du ønsker aldri distraksjoner som dette. Men jeg tror folk vil se forbi dette. Når Melania snakker varmt om ektemannen, er det bra for ham.

Venninne av Clintons datter

Fascinasjonen for Ivanka Trump har til tider vært så stor at mange har spekulert i om hun kunne bli farens visepresidentkandidat. Da Tennesse-senator Bob Corker ble utelukket som visepresidentkandidat tidligere denne måneden, uttalte han at Ivanka ville være det beste alternativet som farens kandidat.

Det ble hun ikke, men Vanity Fair kalte den tidligere gode venninnen av Hillary Clintons datter Chelsea for Trumps faktiske førstedame.

Magasinet understreket at datteren Trump fikk med sin første kone Ivana var mer et eksempel på en hadtarbeidende suksessrik trebarnsmor enn et ikon for unge velgere å kjenne seg igjen i.

STEMOR: Her er Ivanka avbildet med sin tolv år eldre stemor Melania. Hennes ilddåp foran millioner av velgere gik  dårligere enn ventet. Til venstre er Ivankas datter Arabella. Foto: Reuters / NTB scanpix
STEMOR: Her er Ivanka avbildet med sin tolv år eldre stemor Melania. Hennes ilddåp foran millioner av velgere gik  dårligere enn ventet. Til venstre er Ivankas datter Arabella. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Hun har fulgt i farens privatfly landet rundt, og da hun gikk høygravid med sitt tredje barn i februar, var Donald ikke snau med å neve det hver gang han sto på scenen.

- Ville datet henne

Og selv om Melania Trumps oppgave var å gi et bilde av ektemannen som både snill og kvinnevennlig, er det eneste samtaleemnet i landsmøtets vertsby at talen hennes var lik Michelle Obamas.

Derfor er det Ivanka Trump som vil få denne rollen. Trump har tidligere skrytt av datteras former og sagt han kanskje ville datet henne om hun ikke var hans eget barn. Likevel har Ivanka forsvart faren og sagt han er en feminist.

Anklager Melania Trump for å stjele talen til Michelle Obama fra 2008

- Jeg tror Ivanka Trump har vært Donald Trumps beste støttespiller. I motsetningen til sin far, har hun alltid virket klar og tankefull, så jeg er ikke overrasket over at hun har en så viktig rolle i kampanjen og på landsmøtet, sier Doug Heye, et tidligere komitémedlem for republikanerne som ikke støtter Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer