Her sprenger Forsvaret sitt eget skip

Se den unike videoen av missiltesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til i onsdag avfyrte Forsvaret for første gang en Naval Strike Missile (NSM) med skarpt stridshode fra et marinefartøy. Missilet ble avfyrt mot den utfasede fregatten KNM «Trondheim» i rakettskytefeltet utenfor Andøya.

-Det nye sjømålsmissilet er et svært høyteknologisk missil, og nattens evalueringsskyting var første skyting med skarpt stridshode fra et marinefartøy. Skytingen gikk som planlagt, sier prosjektleder Stig Klynderud i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) i en pressemelding i anledning oppskytingen.

I videoen som Sjøforsvaret har sluppet fra evalueringsskytingen ser man at raketten kommer inn fra høyre og treffer fregatten, så følger en kraftig eksplosjon.

Eneste skarpe test - Dette er en teknisk evalueringsskyting som vil gi oss verdifulle data i det videre arbeidet frem til NSM overleveres til Sjøforsvaret, sier Klynderud.

Det understrekes at alle nødvendige forberedelser ble gjort for å sikre miljøet. Blant annet skal KNM «Trondheim» ha blitt grundig rengjort og tømt for alt av oljer og kjemikalier.

Forsvarets logistikkorganisasjon skal gjennomføre i alt 8 utskytninger, men dette er den eneste testen med som gjøres med skarpt.

- Prosjektet har underveis hatt en god dialog med miljøavdelingen hos Fylkesmannen i Troms og med Fiskarlaget Nord, sier Klynderud.

Umiddelbart etter skytingen ble det iverksatt opprydding rundt målfartøyet.

- Vi har hatt havariteam og eksplosiveksperter stående klar for å rykke inn. Skadene på målfartøyet er som forventet, og ryddingen har gått etter planen, forteller Klynderud.

Blir slept i havn Målskipet ble ikke senket av raketten, og sjøforsvaret sleper det i land i skrivende stund.

- Fregatten blir slept i land på Andøya nå, det blir ikke liggende igjen vrakrester, sier informasjonsrådgiver i FLO, Ingrid Kilde, til Dagbladet.

Hun forteller at de er fornøyde med selve oppskytingen, og at forsvaret starter etterarbeidet i dag.

- Evalueringsskytingen gikk etter planen, nå blir det en teknisk analyse, evaluering av treffpunkt, bane, også videre.