Her sprenger Nord-Korea atomtestanlegget Punggye-ri

- De utførte åpenbart veldig synlig ødeleggelse ved inngangen til tunnelene, sier Pentagon.

ATOMANLEGG: En gruppe utenlandske journalister var på plass i Nord-Korea for å overvære ødeleggelsen av landets anlegg for atomprøvesprengninger i Punggye-ri. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kom meldingene fra Nord-Korea om at ødeleggelsen av atomanlegget Punggye-ri var utført.

Til stede var også en liten gruppe utenlandske journalister, deriblant et TV-team fra nyhetsbyrået AP.

Nyhetsbyrået skriver at sprengningene ved anlegget var konsentrert rundt tre tunneler og en rekke bygninger i de omkringliggende områdene.

- Atomfri verden

Det statlige nordkoreanske mediet KCNA kalte stengningen av atomanlegget en del av prosessen med å bygge «en atomfri, fredfull verden» og «global atomnedrustning».

- Ødeleggelsen av atomtestanlegget, gjennomført med høy grad av åpenhet, har helt klart nok en gang vist de proaktive og fredselskende tiltakene iverksatt av den nordkoreanske regjeringen, for å sikre fred og stabilitet på den koreanske halvøya og over hele verden, lyder det fra det statlige nyhetsorganet.

Under Pentagons pressebrifing torsdag ettermiddag fortalte generalløytnant Kenneth McKenzie at USA går gjennom bildene de har fått inn av eksplosjonene.

- Vi ser på bilder av det akkurat nå. Vi har ingen endelig vurdering, men de utførte åpenbart veldig synlig ødeleggelse ved inngangen til tunnelene. Jeg har ikke et bedre svar enn det akkurat nå, sier McKenzie, ifølge ABC News.

EKSPLUSJON: Her blåser Nord-Korea en kommandosentral og et brakkerigg ved atomtestanlegget til himmels. Foto: News1 / Pool via REUTERS / NTB scanpix
EKSPLUSJON: Her blåser Nord-Korea en kommandosentral og et brakkerigg ved atomtestanlegget til himmels. Foto: News1 / Pool via REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Tre eksplosjoner

Torsdag formiddag klokka 11 lokal tid så de besøkende journalistene den første eksplosjonen. Den eksplosjonen skal ha ødelagt anleggets nordlige tunnel, som har blitt brukt til fem atomtester mellom 2009 og 2017.

Ifølge Nord-Korea skal ytterligere to eksplosjoner, henholdsvis rundt klokka 14.20 og 16 lokal tid, ha ødelagt anleggets vestlige og sørlige tunnel.

Nord-Koreas statlige nyhetsorgan understrekte at disse tunnelene kunne ha blitt brukt ved framtidige tester.

I tillegg sprengte Nord-Korea også observasjonsposter og brakkerigger som ble brukt av vakter og andre arbeidere ved anlegget.

Ifølge Nord-Korea førte ikke eksplosjonene til radioaktive utslipp og hadde heller ikke noen «negativ innvirkning på det omkringliggende økologiske miljøet».

I forkant av seansen ved atomtestanlegget hadde Nord-Korea uttalt at planen var å sprenge tunnelene i anlegget og sperre åpningene. I tillegg skulle både forskningsanlegget og de ansatte fjernes fra anlegget.

De utenlandske journalistene fikk lov til å være på anlegget i rundt ni timer.

Møte avlyst

I utgangspunktet skulle stengningen og ødeleggelsen av atomtestanlegget bygge tillit mellom Nord-Korea og USA i forkant av det planlagte møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump.

Men det møtet ble avlyst av Trump torsdag.

- Dessverre, basert på det voldsomme sinnet og den åpne fiendtligheten i den siste uttalelsen din, føler jeg det er upassende at vi har dette møtet på nåværende tidspunkt. Derfor representerer dette brevet at møtet ikke vil finne sted, het det i et åpent brev fra Donald Trump.

HÅPER Å MØTES EN GANG: President Donald Trump sier at det planlagte toppmøtet «passer dårlig», og sier at han ser fram til å møte Kim Jong-un en annen gang. Trump og Kim Jong-un skulle i utgangspunktet ha møtes for første gang i Singapore 12. juni. Video: CNN Vis mer

Nord-Korea på sin side har svart med at avlysningen var uventet, og at de synes det er «ytterst beklagelig».

- Vi uttrykker vår villighet til å sitte ned ansikt til ansikt med USA for å løse problemer når som helst og i hvilken som helst form, sa viseutenriksminister Kim Kyw-gwan i en pressemelding.

Seks prøvesprengninger

Nord-Korea har gjennomført seks atomprøvesprengninger i diktaturets historie. Samtlige har funnet sted ved testbasen Punggye-ri, som ligger nord i landet, i tunneler gravd dypt ned under fjellet.

Da det ble kjent at Nord-Korea ville stenge anlegget i løpet av mai, ga Donald Trump uttrykk for sin takknemlighet.

- Takk, en veldig smart og nådig gest, skrev han på Twitter.

Siden den gang har altså samarbeidsklimaet igjen blitt verre. Mye av skylden for det får Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton og visepresident Mike Pence.

Begge to har omtalt «Libya-modellen». Muammar Gadhafi gikk i 2003 med på å kvitte seg med masseødeleggelsesvåpen, i bytte mot sanksjonslettelser.

Men det er ikke den delen av historien nordkoreanerne husker. De ser for seg Gadhafis endelikt. Han ble som kjent fanget og brutalt drept av NATO-støttede opposisjonsstyrker.

Omtalen av «Libya-modellen» fikk Nord-Korea til å kalle Pence «ignorant og dum».

- Når høytstående amerikanske politikere ennå ikke har innsett realitetene og sammenlikner Nord-Korea og Libya, kan det virke som om de vet for lite om oss, sa viseutenriksminister, Choe Son-hui.

Foreløpig er det altså uvisst hvorvidt Trump og Kim noen gang vil møtes, men ingen av partene avviser det fullstendig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer