Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her spres asken av Lois og Johns fra 22 kilometers høyde

- Kan bli lovlig i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det amerikanske selskapet MesoLoft tilbyr en ny måte å spre avdødes aske på.

I slutten av september utførte de sin første askespredning fra atmosfæren.

«Den siste reisen» Da ekteparet John og Lois døde, ble de kremert, og barna ønsket å spre asken deres. Sammen ble asken deres sendt opp ved hjelp av en høydeballong.

Se videoen av askespredningen i videoen øverst i saken.

Misty, datteren til Lois, sa til MesoLoft at «det å sende asken deres sammen opp i de øvre delene av det nære verdensrommet, hvor de kommer til å reise både lenge og langt, virket som det riktige å gjøre».

Asken deres ble spredd utover 22 kilometer over jordoverflaten, noe som tilsvarer nesten tre ganger høyden til et vanlig passasjerfly.

Det vil si at ballongen når stratosfæren like under mesosfæren, i det som kan kalles det jordnære verdensrommet.

Chris Winfield, en av MesoLoft-grunnleggerne, sier at de kaller askespredningen for «The Last Journey»

Økende interesse i Norge Ida Marie Høeg, forsker ved Institutt for kirke, religions og livssynsforskning, sier at få i Norge velger askespredning som et rituale ved dødsfall, men at interessen har økt de siste årene.

- I Norge er askespredning et marginalt fenomen, fordi det bryter radikalt med det gamle, norske begravelseskulturen.

I 2013 ble 2,25 prosent av dem som ble kremert, utlevert til askespredning. Året før lå tallet på 1,62 prosent.

- De siste årene har det imidlertid vært større interesse og nysgjerrighet for askespredning. Undersøkelser viser at hver tiende nordmann ønsker å få spredd asken sin når de dør, sier Høeg.

Hun forteller at det er globaliseringen som er årsaken til at stadig flere ser askespredning som et alternativ i Norge.

Likevel mener hun at dette tilbudet nok vil appellere mer til nordmenn som har jobbet i flyvesenet, enn til andre.

- I USA har de et mye nærere forhold til romfart enn vi har her. Det som er viktig for nordmenn, og som gjør askespredning interessant, er forbindelsen mellom den avdøde og naturen. Den forbindelsen er fraværende i dette tilbudet, sier Høeg.

Populært tilbud Chris Winfield sier at de har opplevd enorm interesse for idéen og at de får en rekke spørsmål om tilbudet hver uke. De håper å klare 300 oppsendinger i løpet av neste år.

- Vi har sendt opp færre enn 20 mennesker per dags dato, men vi har bevisst bremset ned på oppsendingene frem til våren 2015.

For været kan by på problemer. Det er for eksempel vanskeligere å sende opp aske i vintermånedene. Når den arktiske luften kommer inn fra Canada, betyr det at vinden blir sterkere.

Derfor foretrekker Winfield og resten av teamet de tre andre årstidene. De kommer allikevel til å foreta en askespredning neste uke.

- Det er flere som ønsker å sende opp asken av kjæledyrene sine, og neste uke vil vi for første gang spre asken av en hund, sier han.

- Tenker at det kan bli lovlig i Norge Askespredning er lagt vanligere i USA enn i Norge. Høeg sier at årsakene blant annet er en nedgang i antallet som er medlemmer i kirkesamfunn, og at prisen på en grav er dyrere i USA enn her.

MesoLoft tilbyr to forskjellige pakker.

- Den første ligger på 2800 dollar, og innebærer at kunden sender asken til oss, og at vi sender den opp fra ett av våre faste oppsendingssteder. Den andre pakken ligger på 7500 dollar, og tilbyr oppsending fra et valgfritt sted, som en strand eller en innsjø, sier Winfield.

Høeg mener at prisen er ikke avskrekkende i forhold til hva det koster å ha et gravminne I USA.

Hun mener at prisen heller ikke vil være et hinder dersom dette etterhvert blir lovlig i Norge.

- Jeg kan tenke meg at dette kan komme til å bli lovlig i Norge. Det vil være langt dyrere enn å spre asken selv, men med norsk inntektsnivå vil man ta seg råd til det om man synes det er et godt tilbud, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media