Her spyler hvalfangeren en Sea Shepherd-aktivist på sjøen

Nye sammenstøt mellom hvalvenner og hvalfangere i Sørishavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den pågående japanske hvalfangsten i Sørishavet fører til stadig nye konflikter med hvalfangstmotstanderne i Sea Shepherd.

Dyrevernorganisasjonen har en båt i området og forsøker etter beste evne å stoppe den japanske hvalfangsten, mens hvalfangerne på sin side prøver å holde Sea Shepherd-aktivistene borte.

- Den japanske hvalfangsten i området strider mot en australsk rettskjennelse. Japanske skip som er assosiert med hvalfangst er bannlyst fra alle australske territoriale farvann. Den eneste grunnen til at hvalfangstskutene kan være der nå og at Australia ikke sender krigsskip, er fordi dette området også inngår i Antarctic Treaty Zone. Det innebærer at det eneste av militært materiell som kan oppholde seg der er i forskningsøyemed, har Rolf H. Larsen, aktivist om bord Sea Shepherd-skuta «Steve Irwin», tidligere skrevet i en epost til Dagbladet.

Det pågår ikke bare en konflikt på sjøen mellom de to interessene, men også en informasjonskrig overfor pressen. Både hvalfangerne og Sea Shepherd-aktivistene har publisert videoer hvor de hevder at motstanderen har begått overtramp.

Vi har tidligere publisert video av hvordan japanske hvalfangere kaster jernkroker, samt en video der en Sea Shepherd-aktivist får en bambusstokk i ansiktet.

Nå har Sea Shepherd publisert nok en video, som viser hvordan de forsøker å stoppe en japansk hvalskute med tauverk og liner. Hvalfangerne svarer med vannkanoner, som fører til at en aktivist blir spylt av vannscooteren og ned i det iskalde vannet.

Rolf H. Larsen mener Sea Shepherd er i sin fulle rett til å hindre japansk hvalfangst i området.

- Sea Shepherd benytter seg av FNs «World Charter for Nature» seksjon 21, som gir oss politimyndighet i disse farvannene når det gjelder opprettholdelse av et «whale sanctuary». Dette har vært prøvd før i rette, og har blitt opprettholdt, skriver Rolf H. Larsen i epost fra Sea Shepherd-skipet «Steve Irwin».