Her stanser demonstranten det pansrede kjøretøyet

Sammenliknes med «den ukjente rebell» ved Den himmelske freds plass.

HYLLES SOM HELT:  En enslig demonstrant løp foran det pansrede kjøretøyet, i en video som på nettet blir omtalt som «Egypts Tiananmen-øyeblikk». Foto: YouTube.
HYLLES SOM HELT: En enslig demonstrant løp foran det pansrede kjøretøyet, i en video som på nettet blir omtalt som «Egypts Tiananmen-øyeblikk». Foto: YouTube.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han blir hyllet som helt på YouTube, hvor videoen av hendelsen er lagt ut.

Opptaket er fra tirsdag, da opptøyene startet for fullt i Egypt. Den viser tusenvis av demonstranter i gatene, som trekker seg unna når politi og pansret kjøretøy, som er utstyrt med en vannkanon, presser dem tilbake.

Alle bortsett fra én. Han løper fram og stiller seg foran kjøretøyet, som blir nødt til å stanse. Etter hvert strømmer flere demonstranter til, og kjøretøyet begynner å bevege seg igjen og presser dem bakover.

«Den ukjente rebell» Bildene gir assosiasjoner til hendelsen på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989.

Den gang kom en enslig mann gående med handleposene sine, stilte seg foran en panservogn, og sikret at den ikke kom framover i løpet av den neste halvtimen.

Etter å ha sperret for stridsvognene, klatret mannen på toppen av den fremste av dem og prater med sjåføren. Deretter ble han dratt vekk, og forsvant i folkemassene.

Bildet ble selve symbolet på massakren i Tiananmen, og ble kjent over hele verden.

Uforutsigbart Titusenvis av demonstranter demonstrerte i minst 15 egyptiske byer i går - i et land hvor demonstrasjoner er ulovlig.

VED DEN HIMMELSKE FREDS PLASS:  Han ble omtalt som 
«Den ukjente rebell», da hans identitet aldri har blitt kjent. Men bildet ble publisert over hele verden, og ble selve symbolet på massakren i Tiananmen. Foto: AP Photo/Jeff Widener
VED DEN HIMMELSKE FREDS PLASS: Han ble omtalt som «Den ukjente rebell», da hans identitet aldri har blitt kjent. Men bildet ble publisert over hele verden, og ble selve symbolet på massakren i Tiananmen. Foto: AP Photo/Jeff Widener Vis mer

Demonstrasjonene i Egypt har ifølge ekspertene sin bakgrunn i økt prisstigning og høy arbeidsledighet. Samtidig er den også sterkt inspirert av opptøyene i Tunisia.

- Regjeringen har nå gått ut og sagt at det ikke vil bli økt prisstigning på varer og energi. Men de har ikke sagt noe økt minimumslønn, som også er et av kravene til folket, sier Jan Erle ved Det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut i Kairo til Dagbladet.

- I tillegg er dette også en demonstrasjon for nettopp det at man ikke får lov til å demonstrere og ytre sine meninger. Så den har både et økonomisk og et politisk motiv, sier Erle videre.

ENORM OPPSLUTNING:  Via Facebook klarte man å mobilisere titusenvis av demonstranter i Kairo. Foto: AFP PHOTO/MOHAMMED ABED
ENORM OPPSLUTNING: Via Facebook klarte man å mobilisere titusenvis av demonstranter i Kairo. Foto: AFP PHOTO/MOHAMMED ABED Vis mer

Han sier situasjonen framover er totalt uforutsigbar. Det går imidlertid rykter om nye demonstrasjoner på fredag.

Stenger Facebook Det ble tidligere meldt at Twitter var blokkert i Egypt. De sosiale nettstedene har vært viktige arenaer for å kunne samle og mobilisere demonstranter, og demonstrasjonen i går ble organisert via Facebook.

- Nå stenger de også Facebook. Det går også rykter om at de vil sperre for bruken av mobiltelefoner. Men det er foreløpig bare rykter, sier Erle.

Tre demonstranter og én politimann ble drept under gårsdagens opptøyer. Om lag 200 demonstranter har blitt pågrepet av politiet, og det egyptiske innenriksdepartementet varslet i dag at de ville pågripe alle som forsøkte å delta i ulovlige demonstrasjoner og samlinger.

SAMMENSTØT:  Politiet gikk løs på demonstrantene med batonger. Foto: AFP PHOTO/MOHAMMED ABED
SAMMENSTØT: Politiet gikk løs på demonstrantene med batonger. Foto: AFP PHOTO/MOHAMMED ABED Vis mer

- Noen av demonstrantene har blitt løslatt, men det vil bli reist tiltale mot en del av dem, sier Erle.

Politisk jordskjelv Demonstrantene har krevd at landets president Hosni Mubarak går av. Egypt-forsker Bjørn Olav Utvik sier det det er altfor tidlig å si om Mubaraks dager er talte, men at opprøret i Tunisia har brakt med seg en ny dynamikk over protestene i Egypt. — Om regimet skulle falle, er det et absolutt jordskjelv i regionen. Det kommer til å slå veldig sterkt inn mot andre autoritære regimer og påvirke maktbalansen i regionen, sier han NTB.
President Hosni Mubarak har hatt makten i Egypt i 30 år, og skal ha solid støtte fra forsvaret og sikkerhetsapparatet. Regimet tillater også enkelte mindre demonstrasjoner og til en viss grad kritikk gjennom mediene. Men Mubarak er 82 år gammel og var i fjor alvorlig syk. At det uansett nærmer seg et maktskifte i Egypt, kan gjøre situasjonen mer ustabil, mener Utvik.
- Alvorligste siden 1977 Opptøyene i Egypt er regnet som de voldsomste siden 1977. Da regjeringen annonserte at de ville trekke subsidier på om lag 300 millioner norske kroner, særlig til produksjon av brød. Demonstrasjonen har derfor fått tilnavnet brød-opptøyene.

I tillegg ble både bonuser og lønnsforhøyelser stanset. Regjeringsplanen førte til en kraftig økning i matvareprisene.

Dette førte til umiddelbare reaksjoner. Den 18. januar 1977 samlet en rekke fabrikkarbeidene seg i gatene for å demonstrere, og opprøret som startet i Kairo spredde seg raskt til andre byen og fikk mange tilhengere, både blant arbeidsfolk og studenter.

BRUKTE VANNKANONER:  Natt til onsdag ble det brukt vannkanoner og tåregass mot demonstranter. Foto: REUTERS/Asmaa Waguih
BRUKTE VANNKANONER: Natt til onsdag ble det brukt vannkanoner og tåregass mot demonstranter. Foto: REUTERS/Asmaa Waguih Vis mer

Dødstallene har variert, men det ble sagt at om lag 800 personer ble drept og flere hundre skadd.

KREVER MUBARAKS AVGANG:  Demonstranter river i stykker en plakat av den egyptiske presidenten Hosni Mubarak. Foto: EPA/AHMED YOUSSEF
KREVER MUBARAKS AVGANG: Demonstranter river i stykker en plakat av den egyptiske presidenten Hosni Mubarak. Foto: EPA/AHMED YOUSSEF Vis mer