Her står bevæpnet politi 650 meter unna mens Breivik skyter

Den 31 år gamle politibetjenten har beskrevet fortvilelsen over å være så nær Utøya uten å kunne ta seg over. Dagbladet har kartlagt de verdifulle minuttene.

VENTER PÅ LAND: På landsida står en av de to tungt bevæpnede polititjenestemennene og tar imot Eivind Rindal og andre ungdommer som har flyktet fra Utøya med båten «Reiulf». Bildet er tatt cirka klokka 18.15. Foto: Jan Bjerkeli
VENTER PÅ LAND: På landsida står en av de to tungt bevæpnede polititjenestemennene og tar imot Eivind Rindal og andre ungdommer som har flyktet fra Utøya med båten «Reiulf». Bildet er tatt cirka klokka 18.15. Foto: Jan BjerkeliVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Her står den 31 år gamle politibetjenten tungt bevæpnet på landsiden mens Anders Behring Breivik er i gang med massakren. 31-åringen har beskrevet «håpløshetsfølelsen ved å ha 650 meter med vann til Utøya, og ikke kunne få gjort noe».
 
Bildet er tatt rundt klokka 18.15 fredag 22. juli. Den 31 år gamle betjenten tar imot livredde ungdommer som har rømt fra Utøya med båten «Reiulf». 

På dette tidspunktet har Breivik vært på Utøya i nesten en time. Politibetjenten har stått på land i 24 minutter. Ifølge politirapporter hørte politibetjenten skytingen på Utøya i 40 minutter før Breivik ble pågrepet.

Vitner i dag I dag skal 31-åringen, som var en av to som først rykket ut mot Utøya, vitne i Oslo tingrett. Det skal også fire andre polititjenestemenn.
Dagbladet har valgt å ta hensyn til politiets anmodning om ikke å identifisere 31-åringen med navn og bilde.
 
Lydlogger og egenrapporter fra politimennene som rykket ut til Utøya avslører kaoset, usikkerheten og hvorfor det tok over en time før Anders Behring Breivik ble pågrepet.

Dagbladet har gjennom egenrapporter til tjenestemennene, lydlogger og politiets evaluering satt sammen en oversikt over politiaksjonen under de dyrebare minuttene fra de fikk melding om skyting til massemorderen ble pågrepet. 

Første nødmelding om skyting på Utøya kom til AMK klokka 17.24 fredag 22. juli. Terroristen ble pågrepet klokka 18.32-18.34.
 
Klokka 17.30-17.50 Beredskapstroppen, politiets spesialtrente terrorenhet, dro fra Oslo ca. klokka 17.30. Første politipatrulje rykket ut fra Hønefoss politistasjon klokka 17.33.

RØYKGRANAT, KL 17.51: Noe av det første de to første tjenestemennene så da de kom til ferjekaia ved Utvika klokka 17.51, var røyk fra røykgranaten Breivik kastet ved resepsjonshuset på Utøya. Samtidig hørte de skudd. Foto: Privat
RØYKGRANAT, KL 17.51: Noe av det første de to første tjenestemennene så da de kom til ferjekaia ved Utvika klokka 17.51, var røyk fra røykgranaten Breivik kastet ved resepsjonshuset på Utøya. Samtidig hørte de skudd. Foto: Privat Vis mer

I bilen satt to 31 år gamle politibetjenter. De var fullt bevæpnet. På vei til Utøya hadde de kontakt med en av de skadde på Utøya. Vedkommende var skutt i skulderen og gjemte seg.

Klokka 17.48 viser lydloggen at operasjonslederen meldte over samband til patruljen, som var på vei til Utøya kai landsiden, at det etter hvert ville komme helikopter.  Ifølge operasjonslederen var det mulig beredskapstroppen ville være med i helikopteret.

DELTA PÅ VEI KL 17.30: Fra bomba i regjeringskvartalet rykket beredskapstroppen Delta ut fra Oslo cirka seks minutter etter det første nødanropet klokka 17.24.
Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
DELTA PÅ VEI KL 17.30: Fra bomba i regjeringskvartalet rykket beredskapstroppen Delta ut fra Oslo cirka seks minutter etter det første nødanropet klokka 17.24. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

Samtidig rykket båtfører, politibetjent Håkon Hval og aksjonsleder Hans Mattis Hamborg ut. De hadde med seg politibåten på en henger.

- Jeg ba også patruljen (den første, red,anm) være klare for å bli plukket opp av politibåten som vi ville komme med og at patruljen måtte være forsiktig. Jeg var klar til å gå til øyeblikkelig aksjon på Utøya med seks tjenestemenn fra Hønefoss, skriver Hamborg i sin egenrapport.

PÅ FLUKT CA KL 17.50: Videobilder viser Eivind Rindal og ungdommer som flykter fra Utøya med den gamle båten «Reiulf». Da politibetjentene ankom Utvika lå båten midt mellom øya og landsiden. I vannet lå ungdommer på svøm. Foto: Privat
PÅ FLUKT CA KL 17.50: Videobilder viser Eivind Rindal og ungdommer som flykter fra Utøya med den gamle båten «Reiulf». Da politibetjentene ankom Utvika lå båten midt mellom øya og landsiden. I vannet lå ungdommer på svøm. Foto: Privat Vis mer

Hamborg, som har bakgrunn fra politiets beredskapstropp, skal også vitne i Oslo tingrett i dag.

Hval vurderte at beste båtutsettingspunkt var Nedre Steinsåsen, Vanførehjemmet, i Steinsfjorden. Dette var en kjent utsettingsplass, og de kunne komme seg hurtig til vanns mot de andre betjentene, ifølge egenrapporten.

I LAND KL 18.15: Politibetjenetene tar her imot ungdommene fra «Reiulf». På bildet er de omgitt av båter. Det skulle gå nye 17 minutter før Breivik ble pågrepet. Foto: Jan Bjerkeli
I LAND KL 18.15: Politibetjenetene tar her imot ungdommene fra «Reiulf». På bildet er de omgitt av båter. Det skulle gå nye 17 minutter før Breivik ble pågrepet. Foto: Jan Bjerkeli Vis mer

Klokka 17.49 viser lydloggen til politiet at Hamborg kalte opp den første patruljen og spurte om de var langt unna kaianlegget.

Han ba de være forsiktige. Betjentene skulle observere mot øya.

 
Klokka 17.51-18.00 De to politibetjentene i den første patruljen var ved landsiden klokka 17.51. Betjentene har forklart at de tok seg til fots og søkte dekning bak en container ved bryggekanten. Herfra så de ingen båter som kunne ta dem over.

FEIL STED KL 18.04: Bilene med beredskapstroppen fra Oslo kjørte først innom Utvika camping og spurte om dette var Storøya. Da de fikk avkreftet dette, snudde de og kjørte videre. Foto: Privat
FEIL STED KL 18.04: Bilene med beredskapstroppen fra Oslo kjørte først innom Utvika camping og spurte om dette var Storøya. Da de fikk avkreftet dette, snudde de og kjørte videre. Foto: Privat Vis mer

Betjentene sier at de så brann fra hovedhuset på øya, at det slo opp grå-oransje røyk fra husets nordre side. Dette har i ettertid vist seg å være røykgranater som terroristen forsøkte å kaste inn i bygninger.

- På stedet hørte vi skudd ble avfyrt ute på øya, avfyrt i kortere eller lengre serier med noe tids mellomrom, skriver en av betjentene i en egenrapport.

FANT BIL OG VÅPEN KL 18.16: I bilen til Anders Behring Breivik (øverst til venstre) ved ferjeleiet, fant en av de to tjenestemennene ei hagle. Politiet fryktet det kunne være ei bombe i bilen.  Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet
FANT BIL OG VÅPEN KL 18.16: I bilen til Anders Behring Breivik (øverst til venstre) ved ferjeleiet, fant en av de to tjenestemennene ei hagle. Politiet fryktet det kunne være ei bombe i bilen. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet Vis mer

Klokka 17.53 meldte aksjonslederen via samband at oppmøtested for ambulanser og politi var kaia på landsiden. Lydloggen viser at en fra den første patruljen brøt inn på sambandet klokka 17.55 og opplyste at det var fri sikt mot øya, og at oppmøtested måtte flyttes opp på veien til avkjørselen til kaia.

Klokka 17.55 viser lydloggen til politiet at innsatsleder Håvard Gåsbakk  var på vei utover i bil. Også Gåsbakk, som har bakgrunn fra beredskapstroppen, skal vitne i Oslo tingrett i dag.

ANKOMST UTØYA 18.26: Delta og to tjenestemenn fra Nordre Buskerud politidistrikt ankom Utøya klokka 18.26. Cirka fire minutter seinere ble Anders Behring Breivik pågrepet. Foto: Privat
ANKOMST UTØYA 18.26: Delta og to tjenestemenn fra Nordre Buskerud politidistrikt ankom Utøya klokka 18.26. Cirka fire minutter seinere ble Anders Behring Breivik pågrepet. Foto: Privat Vis mer

Klokka 17.57 hadde beredskapstroppen koblet seg opp på sambandet. De ba om oppmøtested.
- Jeg fortalte at oppmøtested var Utøyakaia på landsiden og at vi hadde egne politimannskaper på stedet allerede. Jeg sa også at jeg og Hval var på vei mot stedet med båt, heter det i rapporten fra aksjonslederen.

I intervju med evalueringsutvalget til politiet har aksjonslederen opplyst at han hadde flere telefonsamtaler med beredskapstroppen. Han trodde hele tiden at oppmøtested var Utøya kai ved landsiden og meldte dette til beredskapstroppen.
Aksjonslederen ba den første politipatruljen skaffe båter til beredskapstroppen, at de om nødvendig må ta sivile båter.

NYE DRAP CA KL 1830: En video viser hvordan Andres Behring Breivik avfyrer de siste skuddene på Sydspissen av Utøya. Skuddene og folk som faller i vannet av skuddene rapporteres av polititjenestemennene på land. Foto: Privat
NYE DRAP CA KL 1830: En video viser hvordan Andres Behring Breivik avfyrer de siste skuddene på Sydspissen av Utøya. Skuddene og folk som faller i vannet av skuddene rapporteres av polititjenestemennene på land. Foto: Privat Vis mer

I intervju med evalueringsutvalget beskrev de to første politibetjentene en håpløshetsfølelse ved å være så nært Utøya, uten å kunne ta seg over. En av betjentene opplyste  at han hadde lite informasjon om hva trusselen på Utøya bestod av.
      
- Det ble etter hvert sagt på sambandet at kaia vi stod ble tatt ut som oppmøtested. Jeg meldte da til innsatslederen at jeg ikke anså dette som sikkert sted. Dette fordi det var åpent over til øya, og det kunne være fare for beskytning der vi stod. Jeg uttalte at jeg ikke anså stedet som trygt. Jeg hørte deretter at oppmøtested ble satt til Storøya, lenger nord, skriver den 31 år gamle betjenten i en egenrapport.
 
Klokka 17.57 viser lydloggen at operasjonsleder ringte til beredskapstroppen som var i flere biler. Mannskapet fra beredskapstroppen spurte om det var båter slik at de kunne komme seg rett ut. Operasjonsleder bekreftet at både politiet og brannvesenet hadde båter. Operasjonsleder spurte om de kom til å kjøre ned til kaia.

- Er det kaia ved golfbanen? spurte beredskapstroppen.

PÅGREPET 18.32: Breivik er her fotografert av beredskapstroppen Delta rett etter pågripelsen som fant sted mellom klokka 18.32 og 18.34. Foto: Beredskapstroppen
PÅGREPET 18.32: Breivik er her fotografert av beredskapstroppen Delta rett etter pågripelsen som fant sted mellom klokka 18.32 og 18.34. Foto: Beredskapstroppen Vis mer

Operasjonsleder konfererte da med en kollega og bekreftet da at det var kaia mot golfbanen på Storøya. Operasjonslederen har i intervju med evalueringsutvalget til politiet forklart at Storøya ble valgt som oppmøtested fordi Utøya brygge var meldt som utrygg.

Klokka 17.57 viser lydloggen at en av betjentene i den første patruljen at han så en større båt midtfjords med flere mennesker i. Dette har vist seg å være båten «Reiulf».
 
- Jeg ropte ut til disse at vi var fra politiet, og vinket de over til meg. Jeg fikk ingen respons fra disse, og jeg oppfattet det som om de ikke aktivt rodde videre over til meg, skriver han i egenrapporten.
 
Klokka 17.58 ble politibåten satt ut ved Vanførerhjemmet. Om bord var aksjonsleder Hamborg og båtfører Hval. Under transporten hadde de dårlige sambandsforhold. De oppfattet at det ble meldt om skyting og at en bygning stod i brann, men de klarte ikke å oppfatte alt som ble sagt, ifølge egenrapportene.
 
Klokka 18.01- 18.14 Klokka 18.01 ringte Breivik inn til operasjonssentralen første gang og hevdet at han ville overgi seg.

Samtidig viser lydloggen at en tjenestemann hang på senderknappen på sambandet og skapte støy for andre meldinger.

PÅGREP BREIVIK, KL 18.32: Innsatsleder Håvard Gåsbakk fra Nordre Buskerud politidistrikt var med å pågripe Anders Behring Breivik sammen med beredskapstroppen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix .
PÅGREP BREIVIK, KL 18.32: Innsatsleder Håvard Gåsbakk fra Nordre Buskerud politidistrikt var med å pågripe Anders Behring Breivik sammen med beredskapstroppen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix . Vis mer

Innsatsleder Gåsbakk forsøkte flere ganger å kalle opp aksjonsleder Hamborg uten å få kontakt, ifølge politiets evalueringsrapport.

Rundt dette tidspunktet viser lydloggen at den ene av betjentene i den første patruljen meldte på samband at operasjonssentralen måtte sjekke kjennemerket på bilen på landsiden. Rett etter at de kom til kaia, fikk de informasjon på sambandet om en grå kassebil som mulig gjerningsmann skulle ha disponert.

Like etter klokka 18.00 viser lydloggen at beredskapstroppen tok kontakt med innsatsleder Gåsbakk over samband og spurte om han var på stedet. Gåsbakk sa at han ikke var det, men at han var på vei og snart var framme. Beredskapstroppen meldte at de også snart var der, og at Gåsbakk måtte være deres kjentmann.

Gåsbakk spurte: «Jeg må få verifisert hvor nøyaktig oppmøtested er?»

FØRTE BÅTEN: Politibetjent Håkon Hval førte gummibåten som havarerte på vei til Utøya. Foto: Erik Inderhaug/Politiforum
FØRTE BÅTEN: Politibetjent Håkon Hval førte gummibåten som havarerte på vei til Utøya. Foto: Erik Inderhaug/Politiforum Vis mer

Beredskapstroppen svarte: «Ved golfbanen, sving av ved golfbanen».

Selv om Gåsbakk ikke hadde fått noe melding om oppmøtested, handlet han ut fra at Utøya kai landsiden var et naturlig sted. At kaia ble vurdert som utrygg, fikk han vite seinere under operasjonen, ifølge hans egen forklaring.

OPERASJONSLEDER: Lill Heidi Tinholt var alene på jobb som operasjonsleder ved Nordre Buskerud politidistrikt da de første nødmeldingene fra Utøya kom inn. Foto: Erik Inderhaug/Politiforum
OPERASJONSLEDER: Lill Heidi Tinholt var alene på jobb som operasjonsleder ved Nordre Buskerud politidistrikt da de første nødmeldingene fra Utøya kom inn. Foto: Erik Inderhaug/Politiforum Vis mer

Han møtte den første bilen fra beredskapstroppen. Han kalte dem opp på sambandet, og fikk melding om at oppmøtested var Storøya. Deretter snudde han og kjørte mot Storøya.

Ca klokka 18.04 viser en privatvideo at den første bilen fra beredskapstroppen kjørte feil ned mot campingplassen på Utvika. De spurte etter Storøya og snudde.
 
Klokka 18.08 viser lydloggen at innsatsleder Gåsbakk spurte på sambandet om noen kunne fortelle ham hvor oppmøtested var. Et utydelig anrop svarte at det var Storøya. Ifølge politiet kan det høres ut som om det var den 31 år gamle betjenten i den første patruljen som svarte.

FALSK UNIFORM: Anders Behring Breivik ble pågrepet med ei mørk jakke hvor han hadde limt på politiklistremerker han hadde fått laget. Foto: Politiet
FALSK UNIFORM: Anders Behring Breivik ble pågrepet med ei mørk jakke hvor han hadde limt på politiklistremerker han hadde fått laget. Foto: Politiet Vis mer

Innsatsleder Gåsbakk sa han er ved brygga på Storøya med beredskapstroppen. Det var vanskelige sambandsforhold, men det ble meldt fra noen om at de var under Sundøybrua. Anropet kom sannsynligvis fra aksjonsleder Hamborg som da var i politibåten sammen med båtfører Hval.

Klokka 18.09 viser loggen at innsatsleder Gåsbakk meldte på sambandet at alle var ved golfbanen. Gåsbakk sa han var sammen med flere enheter fra beredskapstroppen, og det var viktig å få båter dit.

FALSK ID: Breivik hadde også et id-kort han hadde laget selv, for å kunne utgi seg for å være politimann. 
Foto: Politiet
FALSK ID: Breivik hadde også et id-kort han hadde laget selv, for å kunne utgi seg for å være politimann. Foto: Politiet Vis mer

I intervju med politiets evalueringsutvalg har både Hval og Hamborg sagt at de var overrasket da de kjørte båten mot Storøya, og så beredskapstroppen og innsatsleder Gåsbakk.

De trodde de skulle plukke opp mannskapene ved Utøya kai på landsiden.

- Idet vi passerte Sundøya med politibåten, og så mot Storøya, oppfattet vi at det stod politibiler med blått blinkende lys ved moloen. Vi la i land og plukket opp åtte fra beredskapstroppen og Gåsbakk fra Hønefoss politistasjon, skriver aksjonsleder Hamborg i egenrapporten.
 
Klokka 18.15-18.34 Klokka 18.15 meldte den første politipatruljen, som fortsatt befant seg på landsiden ved Utøya kai, at de sendte båter mot Storøya.

LURT I DØDEN: Med dette utstyret ønsket Breivik å se ut som en politimann. På Utøya forledet han ungdommer til å tro han kom for å hjelpe, for så å skyte dem. Foto: Politiet
LURT I DØDEN: Med dette utstyret ønsket Breivik å se ut som en politimann. På Utøya forledet han ungdommer til å tro han kom for å hjelpe, for så å skyte dem. Foto: Politiet Vis mer

Samtidig meldte innsatsleder Gåsbakk at han, aksjonsleder Hamborg og mannskaper fra beredskapstroppen var på vei i politibåten.
Kort tid etter at de hadde lagt fra land, havarerte gummibåten. Den var for fullastet. Mannskapene delte seg deretter opp, og ble plukket opp av sivile båter.

Politiets evaluering har estimert tap av tid på havariet til seks-sju minutter.
 
Den 31 år gamle betjenten, som befant seg på landsiden ved Utvika brygge, tok seg på dette tidspunktet imot ungdommene som kom i land med båten «Reiulf».
 
Klokka 18.19 viser lydloggen at den ene av betjentene i den første patruljen meldte på samband at det var blant annet pumpehagle og hjelm i bilen. Operasjonsleder sa det var vanskelig å høre over sambandet, og bad ham ringe. Politiet var redd for at det var en bombe i bilen.
 
Klokka 18.26 kom den første båten med politimenn til Utøya. De hadde hørte gjentatte smell og så nedslag av prosjektiler i vannet da de nærmet seg Utøya. Den første patruljen gikk nordover på øya, motsatt vei av der Breivik befant seg.
 
Klokka 18.26 kom båt nummer to og tre til Utøya. Noen tjenestemenn gikk sørover på øya der de hadde hørt skudd. Både aksjonsleder Hamborg og innsatsleder Gåsbakk var med i teamet som ble ledet av en aksjonsmann fra beredskapstroppen.

På samme tidspunkt ringte Breivik til politiets nødnummer for andre gang, hvor han hevdet at han ville overgi seg.
 
18.30- 18.35 Den første patruljen, som stod på landsiden, så rundt klokka 18.30 flere personer som ble skutt på øyas sydspiss. Personen som skjøt var iført sorte klær. Den ene betjenten så personer falle over ende i vannet etter at skudd ble avfyrt. Han så også at personen i sort fortsatte å skyte mot vannet etter mennesker som hadde lagt på svøm.

- BEKLAGER: Politidirektør Øystein Mæland (midten) beklaget at politiet ikke pågrep Anders Behring Breivik tidligere 22. juli. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- BEKLAGER: Politidirektør Øystein Mæland (midten) beklaget at politiet ikke pågrep Anders Behring Breivik tidligere 22. juli. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Vi begynte å klargjøre kaia for å ta imot skadde og evakuerte. Like etterpå kom de første båtene med skadde/evakuerte personer, heter det i en egenrapport.

Den ene av betjentene har fortalt at de kunne kommet seg over til øya med en av båtene som ble sendt til Storøya, og kommet omtrent likt med beredskapstroppen. Han tenkte det ville vært uheldig å ankomme øya rett før, eller likt med beredskapstroppen, all den tid de så etter en person i en slags politiuniform.

Klokka 18.32-18.34 skjedde den dramatiske pågripelsen. Breivik var sekunder unna å bli skutt, fordi politiet trodde han hadde en bombevest. Innsatsleder Håvard Gåsbakk satte seg på ryggen til Breivik og satte på ham håndjern.

Terroristen første ord til politiet var «jo fortere jeg kommer til avhør, jo fortere kan vi begynne å forhandle» og «jeg ser på dere som mine brødre, jeg er imot AUF og islamiseringen av Norge».

REDNINGSPLASSEN 22. JULI 2011: Redningsledelsen vet ikke hvor mange som ble tatt i land her på Elstangen ved Storøya - tre kilometer fra Utøya. De droppet registrering for å spare tid. Det må ha vært flere hundre. I alt 50 ambulanser kjørte i skytteltrafikk fra hovedveien hundre meter oppe til høyre, og på jordet bak lettet og landet et ambulansehelikopter hvert andre minutt. FOTO: HÅKON EIKESDAL / DAGBLADET
REDNINGSPLASSEN 22. JULI 2011: Redningsledelsen vet ikke hvor mange som ble tatt i land her på Elstangen ved Storøya - tre kilometer fra Utøya. De droppet registrering for å spare tid. Det må ha vært flere hundre. I alt 50 ambulanser kjørte i skytteltrafikk fra hovedveien hundre meter oppe til høyre, og på jordet bak lettet og landet et ambulansehelikopter hvert andre minutt. FOTO: HÅKON EIKESDAL / DAGBLADET Vis mer

Klokka 18.35 meldte aksjonsleder Hamborg om pågripelsen på politiets samband.

Klokka 18.39 viser lydloggen at innsatsleder Gåsbakk kalte opp operasjonsleder på sambandet. Gåsbakk informerte om at det var pågrepet en mann, som sa det var ytterligere to celler som ville slår til andre steder i landet. Gåsbakk bad om at operasjonsleder slo riksalarm hvis det ikke var gjort.
 
Breivik ble værende på stedet han ble pågrepet til klokka 20.30, mens en rekke tjenestemenn fra beredskapstroppen, Nordre Buskerud, Asker og Bærum og Søndre Buskerud søkte gjennom øya. De fryktet flere gjerningsmenn og at det var sprengstoff på øya.
Tjenestemennene ga mange skadde ungdommer førstehjelp. Politiet ba om øyeblikkelig evakuering av skadde med helikopter. Det skjedde ikke.