DRAMATISK: Om lag 2 600 hus er brent ned i rohingya-majoritetsområdet nordvest i Myanmar. Det har drevet mange tusen statsløse mennesker på flukt. Fra flyktningleirer på grensa til Bangladesh kan den muslimske minoriteten se på at hjemmene deres går opp i røyk. Video: AP / NTB Scanpix /Foto: Masfiqur Sohan/ NurPhoto/ Sipa USA Vis mer Vis mer

Rohingya-folket i Myanmar

Her står de og ser på at hjemmene deres går opp i røyk

Over 300 000 statsløse mennesker flykter for livet i Myanmar. Fra stappfulle flyktningleirer ser de livene sine gå opp i røyk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Da husene brant til grunnen og familiemedlemmene deres drept, ble mer enn 30 000 mennesker fra den muslimske rohingya-minoriteten tvunget til å søke tilflukt i Leda flyktningleir i Bangladesh.

Rohingyaene har god utsikt til hjemlandet fra flyktningleiren, og flere av dem bruker mye tid på å våke over Myanmars grense. For to dager siden samlet noen av ofrene seg på toppen av en høyde bak flyktningleiren for å se etter livstegn i slektningenes hus.

Tvunget ut av landet

Ifølge Reuters brant mer enn 2 600 hus ned i rohingya-majoritetsområdet nordvest i Myanmar sist uke. Muslimene sier det var Myanmars militære som utførte voldshandlingene, som er en av de dødeligste mot muslimske minoriteter de siste tiårene. De begrunner handlingen med at hæren har som mål å tvinge dem ut av landet.

Tjenestemennene beskylder derimot rohingya-militsen ARSA (Arakan Rohingya Salvation Army).

Behandlingen av Myanmars 1,1 million religiøse er demokratiaktivist, Aung San Suu Kyis, største utfordring. Hun har flere ganger blitt kritisert for ikke å stå opp for landets muslimske minoritet, som lenge har lidd av forfølgelse.

Konflikten har drept nesten 400 mennesker, og mer enn 11 700 ikke-muslimer er ifølge myndighetene evakuert fra området. Det skriver Sky News.

<strong>SER HUSENE SINE BRENNE:</strong> Fra flyktningsleiren har rohingyaene god utsikt til hjemlandet. Tiende september samlet en gjeng seg på toppen høyden bak leiren. Der så de husene sine brenne til grunnen. Foto: Masfiqur Sohan/ NurPhoto/ Sipa USA
SER HUSENE SINE BRENNE: Fra flyktningsleiren har rohingyaene god utsikt til hjemlandet. Tiende september samlet en gjeng seg på toppen høyden bak leiren. Der så de husene sine brenne til grunnen. Foto: Masfiqur Sohan/ NurPhoto/ Sipa USA Vis mer

Eskalerende konflikt

Konflikten har eskalert dramatisk siden oktober, da liknende angrep på rohingya-folket førte til et militærangrep. Myndighetene har seinere erklært ARSA som en terroristorganisasjon, og gitt dem ansvaret for handlingene.

- Totalt 2625 hus i landsbyene Kotankauk, Myinlut og Kyikanpyin ble brent ned av ARSAs terrorister, sier myndighetene.

Human Rights Watch, som har sett på satellittbildene av angrepet og analysert fotografier av de flyktende rohingyaene, sier imidlertid at Myanmars militære bevisst satt fyr på landsbyene.

- Nye satellittbilder viser en totaldestruksjon av de muslimske landsbyene. Ødeleggelsen av Rakhinestaten kan være verre enn det som opprinnelig var antatt, sier konsernets assisterende direktør i Asia, Phil Robertson.

Folkeslaget uten land

Rundt en million mennesker i delstaten Rakhine identifiserer seg som rohingya, men Myanmars myndigheter nekter å erkjenne dem som en av landets 135 etniske minoriteter.

Selv om rohingya-folket har røtter som kan dateres århundrer tilbake, er folkeslaget nektet statsborgerskap i Myanmar, og regnes dermed som ulovlige innvandrere.

De fiendtlige holdningene mot rohingya-folket har blitt mer utbredt, også i Bangladesh, og folket har ifølge AP blitt omtalt som folkeslaget uten et land. Fordi innbyggerne er statsløse, har de heller ingen rettigheter. Det er grunnen til at 300 000 mennesker har flyktet for livene sine i løpet av de siste ukene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer