Her står de rivaliserende amerikanske gjengene Crips og Bloods sammen i kampen mot politiet

Gjengmedlemmer kommer til Baltimore fra hele USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BALTIMORE (Dagbladet): Baltimore opplevde natt til tirsdag de verste opptøyene siden raseopptøyene på 1960-tallet. Det ble utløst etter at Freddie Gray (25) brakk ryggen og døde etter å ha blitt arrestert av politiet.

I en gate i det nedslitte nabolaget treffer Dagbladet en rekke gjengmedlemmer fra de fryktede Crips og Bloods og andre rivaliserende gjenger. Gjengene har kriget mot hverandre i flere tiår, og mange er blitt drept. Nå gjør de det klart at de har funnet sammen.

«Vi kommer i fred», roper de nå mens de går arm i arm gjennom gatene med sine karakteristiske røde og blå farger for å markere solidaritet i kampen mot politibrutalitet.

Opptøyene skjedde etter at Gray ble begravet mandag, og dagen derpå er stemningen i gatene både anspent og trist i den amerikanske storbyen. Utbrente biler og plyndrete butikklokaler vitner om nattens herjinger  hvor 15 politimenn ble skadd og 202 demonstranter ble arrestert. 144 kjøretøyer og 19 bygninger ble satt i brann.

- Trenger ikke politiet Det siste året har USA har opplevd voldsomme demonstrasjoner etter at de afroamerikanske mennene Michael Brown i Ferguson, Eric Garner i New York og Walter Scott i North Charleston ble drept da politiet forsøkte å pågripe dem. Så kom dødsfallet til Gray i Baltimore.

- Vi trenger ikke politiet. Vi beskytter hverandre og må ikke la historiske forskjeller ødelegge. Nå er vi forent som brødre og søstre og krever rettferdighet, sier gjengmedlem Charles Littlejohn til Dagbladet.

Han forteller hvordan folk fra gjengene hjalp barn og andre som havnet i farlige situasjoner under opptøyene.

- Men det vil ikke myndighetene eller mediene si noe om, sier Littlejohn.

- Vi er samlet, som en familie. Myndighetene er i virkeligheten verdens største gjeng, og det er de som tvinger oss til vold og dop i stedet for å hjelpe, sier et selverklært gjengmedlem, som ikke ønsker å oppgi navn til Dagbladet.

Bare én gang tidligere Sinfun med blå lepper, blått hår og blå solbriller legger ikke skjul på at hun er tilknyttet Crips.

- Jeg var 15 år og gjorde en feil og ble et gjengmedlem. Men nå er det viktig at vi står sammen, sier hun.

SAMMEN: Sinfun (i blått) og Charles Littlejohn tilhører rivaliserende gjenger, men nå er de blitt enige om å kjempe sammen mot politibrutalitet i Baltimore. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
SAMMEN: Sinfun (i blått) og Charles Littlejohn tilhører rivaliserende gjenger, men nå er de blitt enige om å kjempe sammen mot politibrutalitet i Baltimore. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

Crips har anslagsvis 30 000-35 000 medlemmer, mens Bloods er 15 000-20 000 medlemmer. Selv om begge har sitt utspring i Los Angeles, er de i dag aktive over store deler av USA. Medlemmer i gjengene knyttes blant annet til kriminell aktivitet som dophandel, ran, utpressing, drap, prostitusjon og tyveri.

Bare én gang tidligere har de gjengene inngått en våpenhvile, som den gangen fikk tilnavnet «Watts-freden». Det skjedde, ifølge Southern California Public Radio i 1992 - like før voldsomme opptøyer brøt ut i Los Angeles og var et «ekstraordinært øyeblikk i byens historie».

- Trussel mot politiet Baltimore-politiet sier i en uttalelse at medlemmer fra de tre gjengene Black Guerilla Family, Bloods og Crips har inngått et partnerskap mot politiet, og at de nå jobber aktivt for å «ta ut» politimenn.

Talsmann for politiet, Eric Kowalczyk vil ikke si om trusselen er knyttet til Freddie Grays død i Baltimore, men han opplyser, ifølge NBC News, at trusselen er sirkulert til politimyndigheter i hele USA. Tidligere i år opplyste også politiet i den amerikanske storbyen at Black Guerilla Family sendte en mann inn på en politistasjon med marihuana, kokain og et ladet våpen for å teste sikkerheten.

Det gikk tirsdag rykter om at organiserte gjenger planlegger nye framstøt natt til onsdag, noe som blant annet førte til at offentlige bygninger ble stengt. Nå er Nasjonalgarden og 5000 politimenn kalt inn for å holde kontroll i gatene, mens en rekke helikoptere svirrer over området.

Alle gjengmedlemmene Dagbladet treffer understreker imidlertid at de ikke ønsker bråk.

- De er alle mine brødre og søstre nå. Vi er ikke her for å slåss, sier blåkledde «Locca» til Dagbladet.

Fra hele landet Framme ved en stor basketballbane i Cloverdale Park i Baltimore var i går ettermiddag lokal tid et hundretalls mennesker samlet. Mange av dem er fra de fryktede gjengene, men der er også barn og familier og representanter fra organisasjonen Nation of Islam.

Alle samler seg i en diger ring og holder hverandre i armene. Felles for dem alle er at de sier de vil ha fred, og de vil ha en slutt på det de opplever som trakassasering og brutalitet fra myndighetenes side. Politiet er ikke å se.

En ung mann, som kaller seg «OG», sier til Dagbladet at han er fra Crips og California.

- Vi er her for å samle oss og vise enhet. Folk kommer hit fra hele landet, sier han der han står og lar seg bli avbildet sammen med Bloods-medlemmet «BZ», som er ikledd et rødt tørkle.

VENNER: Sinfun fra Crips får en klem fra en representant for Nation of Islam under et fredelig arrangement i Baltimore i går ettermiddag. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
VENNER: Sinfun fra Crips får en klem fra en representant for Nation of Islam under et fredelig arrangement i Baltimore i går ettermiddag. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

- Folk er redde. Dette handler om misbruk og neglisjering fra myndighetenes side. Da vi så nyhetene kom vi ned fra Milwaukee for å vise solidaritet, forteller en representant for gruppa Black National Defenders til Dagbladet.

Midt i sirkelen taler representanter for de ulike gruppene som er samlet i den fredelige kveldssola om hvor viktig det er at alle er konstruktive og er med på å bygge opp samfunnet. Mest applaus og følelser blir det imidlertid når små barn ned i femårsalderen fikk mikrofonen.

- Hvis de ødelegger alt, har vi ingenting igjen. Jeg håper denne byen klarer å fikse dette, sier en liten gutt.

- Jeg vil ha byen min tilbake, sier ei jente.

SOLIDARITET: Folk fra mange grupper, gjenger og organisasjoner i Baltimore var samlet til et fredelig arrangement i Baltimore i går ettermiddag. Politiet var ikke å se. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
SOLIDARITET: Folk fra mange grupper, gjenger og organisasjoner i Baltimore var samlet til et fredelig arrangement i Baltimore i går ettermiddag. Politiet var ikke å se. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer