Ukraina-krisa:

Her står de russiske styrkene

Summen av 100 000 soldater ved grensa, separatistgrupper inne i landet, 350 kampfly, samt ulike militærøvelser både på land og til havs, er at Ukraina nå nesten er omringet av russiske styrker, mener norsk oberstløytnant.

TRENING: Russiske soldater deltar for øyeblikket i ulike øvelser i Russland - som her i Golovenki-treningsfeltet i Moskva-regionen, men også i andre land. De har dessuten øvelser gående til havs. Foto: Alexei Ivanov/Det russiske forsvarsdepartementet/ AP/ NTB
TRENING: Russiske soldater deltar for øyeblikket i ulike øvelser i Russland - som her i Golovenki-treningsfeltet i Moskva-regionen, men også i andre land. De har dessuten øvelser gående til havs. Foto: Alexei Ivanov/Det russiske forsvarsdepartementet/ AP/ NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Plasseringen av russiske styrker rundt Ukraina beskrives av oberstløytnant Palle Ydstebø ved Krigsskolen ved Forsvarets høgskole «som en demonstrativ utgruppering for et angrep».

- De står klare. På land tegner det seg nå opp noen store konsentrasjoner, sier Ydstebø til Dagbladet.

Russland har de siste månedene bygd opp en styrke på rundt 100 000 soldater nær grensa til Ukraina. De har også forsterket antallet soldater inne på Krim, ifølge seksjonslederen - og i Donetsk, altså inne i Ukraina, står det nå anslagsvis 15 000 separatistsoldater klare.

- Disse 15 000 soldatene er ganske tungt bevæpnet, og er en konstant trussel som Ukraina må forholde seg til, sier Ydstebø.

- De er teknisk sett separatister, men likevel en del av den totale trusselen, legger han til.

Fredag forrige uke hevdet ukrainsk etterretningstjeneste at Russland i hemmelighet har brakt forsvarsmateriell inn på ukrainsk territorium.

Blant annet skal russiske styrker ha satt inn flere stridsvogner og artilleri, ifølge ukrainsk etterretning. Det ble imidlertid ikke oppgitt noen konkrete steder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer