Her står den mystiske «engelen av Kobani»

Hun ble et symbol på kampen mot IS. Den kurdiske motstandskvinnen «Rehana» er imidlertid ikke den verden trodde hun var.

 VERDENSKJENT:  Kvinnen i midten har blitt kalt "Rehana" og "engelen av Kobani" av internasjonale medier, og ble verdenskjent for sin kamp mot IS. Det eneste problemet er at det mest sannsynlig bare er en myte. Foto: Carl Drott
VERDENSKJENT: Kvinnen i midten har blitt kalt "Rehana" og "engelen av Kobani" av internasjonale medier, og ble verdenskjent for sin kamp mot IS. Det eneste problemet er at det mest sannsynlig bare er en myte. Foto: Carl DrottVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hun ble kalt «engelen av Kobani» av medier verden over.

Bildet av den smilende kurdiske motstandskvinnen som viser et V-tegn har gått verden rundt. De heroiske historiene om hennes handlinger likeså.

Hun het visstnok «Rehana» og sto fremst i frontlinjen i kampen mot IS (Den Islamske stat). Hun var sammen med andre kurdiske styrker, det eneste som sto mellom IS og grensebyen Kobani nord i Syria.

Skal ha drept 100 IS-krigere Hun skal ifølge sosiale medier ha blitt halshogget av IS etter at hun hadde drept over 100 IS-krigere egenhendig.

Medier verden over publiserte nyheten
, og skrev om hvor ydmykende det var for IS at det nettopp var en kvinne som hadde kjempet så hardt mot dem.

BBC stiller imidlertid spørsmålet flere medier burde ha stilt seg før de publiserte de mange nyhetene om «engelen av Kobani»: hvor kommer bildet fra?

Tok bilder av kvinnen Kvinnen på bildet deltok ifølge den britiske kringkasteren på en seremoni i Kobani for frivillige da bildet ble tatt den 22. august i år.

Den eneste internasjonale journalisten som var til stede under arrangementet, var den svenske frilansjournalisten Carl Drott. Han møtte kvinnen og tok flere bilder av henne.

- Var ikke i militæret På sine Facebook-sider skriver han at det er svært usannsynlig at kvinnen kjent som «Rehana» eller «engelen av Kobani» i det hele tatt heter Rehana og har drept 100 IS-krigere.

- Hun er ikke medlem av YPG (det kurdiske militæret journ. anm.), men frivillig i et slags heimevern, skriver Drott.

Gruppa kvinnen var med i, ble opprettet kort tid før hun ble avbildet, og var ifølge Drott årsaken til at seremonien ble arrangert.

Formålet med sånne grupper er å bistå militæret og politiet med arbeidet inne i Kobani by, for eksempel å betjene kontrollpunkter, skriver Drott videre.

Han ønsker ikke å utdype saken ytterligere til Dagbladet.

Fant henne ikke igjen Til BBC sier imidlertid den svenske journalisten at han forsøkte å snakke med henne etter seremonien, men lyktes ikke. Drott kjenner ikke kvinnens navn, heller ikke hvor eller hva hun gjør nå.

Ifølge BBC fikk den mystiske kvinnen navnet «Rehana» en tid etter bildet av henne ble publisert, og skriver at det ikke er et vanlig kurdisk navn.

Bildet blir publisert Bildet av kvinnen ble første gang publisert 23. august, dagen etter seremonien i Kobani, på en kurdisk blogg, ifølge kringkasteren. Det gikk litt over en måned før bildet dukket hyppigere opp på internett.

Årsaken er at en engelskspråklig nyhetsformidler kalt Slemani Times i den kurdiske regionen publiserte bildet på Twitter. Da begynte også historiene om kvinnen å versere på internett, og myten om «Rehana» begynte å ta form.

Ryktene blir flere Den 5. oktober begynte rykter om «Rehanas» død å versere. En saudisk twitter-konto publiserte et bilde av en kvinne og sa at hun hadde blitt halshogget av IS.

Noen dager etter publiserte en kurdisk twitter-konto et bilde av halshoggingen ved siden av bildet av den smilende «Rehana».

Verdensnyhet Et par dager senere, den 13. oktober, gikk historien om «Rehana» verden rundt. En Twitter-melding fra en indisk blogger og aktivist skrev at «Rehana» hadde drept mer enn hundre IS-krigere i Kobani. Han ba at alle skulle retweete meldingen. Og det gjorde mange.

Fem tusen ganger ble meldingen delt. Og internasjonale medier hoppet på saken.

Videreformidlet historien Britiske Daily Mail, amerikanske Christian Post, International Business Times er blant mange som har rapportert om "Rehanas" angivelige heltedåder.

Hvem kvinnen egentlig er, forblir et mysterium.

 BILDET:  Dette bildet av den mystiske kvinnen "Rehana" har gått verden rundt.
BILDET: Dette bildet av den mystiske kvinnen "Rehana" har gått verden rundt. Vis mer