Her står den mystiske «engelen av Kobani»

Hun ble et symbol på kampen mot IS. Den kurdiske motstandskvinnen «Rehana» er imidlertid ikke den verden trodde hun var.

VERDENSKJENT:  Kvinnen i midten har blitt kalt "Rehana" og "engelen av Kobani" av internasjonale medier, og ble verdenskjent for sin kamp mot IS. Det eneste problemet er at det mest sannsynlig bare er en myte. Foto: Carl Drott
VERDENSKJENT: Kvinnen i midten har blitt kalt "Rehana" og "engelen av Kobani" av internasjonale medier, og ble verdenskjent for sin kamp mot IS. Det eneste problemet er at det mest sannsynlig bare er en myte. Foto: Carl Drott Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hun ble kalt «engelen av Kobani» av medier verden over.

Bildet av den smilende kurdiske motstandskvinnen som viser et V-tegn har gått verden rundt. De heroiske historiene om hennes handlinger likeså.

Hun het visstnok «Rehana» og sto fremst i frontlinjen i kampen mot IS (Den Islamske stat). Hun var sammen med andre kurdiske styrker, det eneste som sto mellom IS og grensebyen Kobani nord i Syria.

Skal ha drept 100 IS-krigere Hun skal ifølge sosiale medier ha blitt halshogget av IS etter at hun hadde drept over 100 IS-krigere egenhendig. Medier verden over publiserte nyheten, og skrev om hvor ydmykende det var for IS at det nettopp var en kvinne som hadde kjempet så hardt mot dem.

BBC stiller imidlertid spørsmålet flere medier burde ha stilt seg før de publiserte de mange nyhetene om «engelen av Kobani»: hvor kommer bildet fra?

Tok bilder av kvinnen Kvinnen på bildet deltok ifølge den britiske kringkasteren på en seremoni i Kobani for frivillige da bildet ble tatt den 22. august i år.

Den eneste internasjonale journalisten som var til stede under arrangementet, var den svenske frilansjournalisten Carl Drott. Han møtte kvinnen og tok flere bilder av henne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer