RUINER: Haley Nelson står foran det som var hjemmet til hennes familie i Panama City. Kystbyen i Florida er blant stedene som ble hardest rammet av orkanen «Michael». Foto: Getty / AFP Photo / NTB Scanpix
RUINER: Haley Nelson står foran det som var hjemmet til hennes familie i Panama City. Kystbyen i Florida er blant stedene som ble hardest rammet av orkanen «Michael». Foto: Getty / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Orkanen «Michael» raserte Florida:

Her står Haley i ruinene av familiens hjem

Minst én er død, hundretusenvis strømløse og utallige familier har mistet alt. Ødeleggelsene etter orkanen «Michael», den kraftigste på 50 over år, er enorme.

Da et tre ble felt av de kraftige vindkastene og falt gjennom taket til et hus i Greensboro i Florida, var det første dødsofferet til orkanen «Michael» et faktum.

Mannen som satt i huset ble bekreftet død av lokale myndigheter i natt norsk tid.

De fikk melding en stund tidligere, men nødetatene som rykket ut til mannens hjem ble forhindret av veier blokkert av felte trær og falne strømmaster, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Etter at dag ble til natt i Florida, begynte myndighetene å få oversikt over de enorme ødeleggelsene orkanen har forårsaket i delstaten.

Mistet alt

På et tidspunkt var rundt 400 000 boliger og bedrifter i Floridas såkalte Panhandle-område, den mest nordvestlige delen av delstaten, strømløse.

Mange familier har mistet alt de eier og har. Deriblant familien til Haley Nelson i Panama City, en av kystbyene i Florida som ble hardest rammet.

Etter at det verste uværet passerte Panama City og bevegde seg lengre innover i landet, kunne Nelson og familien hennes at modulhuset, et såkalt «trailer home», de bodde i, var blitt redusert til pinneved.

Nelson-familien er langt fra den eneste.

KRAFTIG: Da orkanen traff land hadde den en vindstyrke på 69 meter per sekund. Her fra Panama City. Foto: Reuters / NTB Scanpix
KRAFTIG: Da orkanen traff land hadde den en vindstyrke på 69 meter per sekund. Her fra Panama City. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

69 meter i sekundet

Hvor mange som har mistet hjemmene sine, er på nåværende tidspunkt umulig å vite. Først de nærmeste dagene er det ventet at man kan klare å få en viss oversikt over antallet.

Bilder fra områdene i Florida som ble hardest rammet, levner imidlertid liten tvil om at det er snakk om mange.

I Panama City ligger det knekte og opprevne trær over alt, og mange av dem har knust nærliggende hus. Vinden har også skrellet av en rekke hustak, og gateskilt er helt vridde. Det er også store oversvømmelser flere steder, skriver NTB.

Da orkanen traff land onsdag ettermiddag lokal tid, hadde ekstremværet en vindstyrke på over 250 kilometer i timen, 69 meter i sekundet.

STORMFLO: På grunn av den høye stormfloen som fulgte med orkanen ble en båt skylt i land i Port St. Joe Marina i Florida. Foto: Tampa Bay Times / AP / NTB Scanpix
STORMFLO: På grunn av den høye stormfloen som fulgte med orkanen ble en båt skylt i land i Port St. Joe Marina i Florida. Foto: Tampa Bay Times / AP / NTB Scanpix Vis mer

Orkanen var da i kategori fire, det nest høyeste nivået. Det gjorde orkanen til den kraftigste som har truffet fastlandet i USA på over 50 år, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Inn i Georgia

Orkanen traff land ved Mexico Beach, om lag 160 kilometer sørvest fra Tallahassee, hovedstaden i Florida.

- Orkanen er den verste stormen Floridas Panhandle-område har vært utsatt for, sier guvernøren i Florida, Rick Scott.

Over 375 000 mennesker ble evakuert fra denne delen av delstaten.

Etter noen timer over land ble orkanen svakere. Tidlig torsdag morgen norsk tid var orkanen nedgradert til kategori 1. I løpet av natta bevegde den seg gjennom Florida og nordover, inn i delstaten Georgia.

I 04.00 tida hadde orkanen vindkast på over 35 meter i sekundet, og ble beskrevet som «farlig».

Tornado-varsler

Selv om orkanen svekket seg i Georgia, gikk det likevel fra vondt til verre i delstaten da det ble utstedt en rekke tornadovarsler i delstaten.

Nyhetsbyrået Associated Press melder at tre tornadoer skal ha blitt observert nær byene Roberta, Perry og Fort Valley i sentrale Georgia.

Nødetatene i Crawford i Georgia melder at det som kan ha vært en tornado har ødelagt fem hjem i Roberta, ifølge nyhetsbyrået.

I løpet av de neste timene vil ekstremværet treffe delstatene Sør- og Nord-Carolina.

ORKAN: Orkanen Michael gikk fra å være en tropisk storm, til nå å bli varslet som en orkan i kategori 4. Meteorologer frykter dette kan bli den verste stormen langs Floridas kyst noensinne. Video: NTB Scanpix Vis mer