Her står hovedvitnet

På taket til høyre står et av politiets nøkkelvitner under ranet i Stavanger og ser på det han tror er en øvelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Minutter seinere tar de brutale ranerne to gisler og skyter seg ut av bygningen.

Dagbladet har gjentatte ganger snakket med vitnet som sto på taket til Handelens Hus i Stavanger. Rett nedenfor har ranerne parkert to fluktbiler, og en av ranerne holder vakt like bortenfor under ranet mot Norsk Kontantservice sist mandag.

- Jeg trodde det var antiterrorpolitiet som trente på gisselsituasjoner. Det var så lite lyd fra maskinpistolene at jeg trodde de skjøt med øvelsesammunisjon, sier vitnet til Dagbladet.

Bildet er tatt av en tilfeldig spansk hotellgjest ved Rainbow Maritime Hotel i Stavanger.

Etterforskningsledelsen offentliggjorde i går nye detaljer fra det brutale ranet i Stavanger. Med hvert sitt gissel skjøt to av gjerningsmennene mot det meste som rørte seg av politifolk.

Måtte flykte

Fra flere kanter nærmet politiet seg ranerne. Politibiler, også sivile, sto i flere av nabogatene. Men ranerne holdt politiet i sjakk ved å skyte hemningsløst, og kulehull i flere bygninger bekrefter skuddsalvene. Vitneutsagn tyder på at mange tilfeldig forbipasserende var nær døden.

En illustrasjon politiet presenterte på gårsdagens pressekonferanse, viser hvordan noen av aktørene i skuddramaet sto plassert:

En av ranerne står på Domkirkeplassen med et sivilt gissel. Dagbladet er kjent med at gisselet lå på brusteinen med ansiktet ned. Herfra skyter raneren mot tre politifolk, som står på begge sider av Hennes & Mauritz-butikken sentralt på plassen. På dette tidspunktet har raneren avfyrt flere skudd mot en tjenestebil, som måtte flykte inn i Kirkegata.

Samtidig blir en sivil politibil i Hetlandsgata like ovenfor Obstfelders plass også skutt på av en raner. Dette er sannsynligvis samme mannen som drepte operativ uteleder Arne Klungland. Minst fire tjenestemenn og tre biler ble altså utsatt for kuleregnet sist mandag.

Spansk fotograf

Politiet vet mye om hva som skjedde på åstedet under ranet. Men politiinspektør Bjørn Andersen ber likevel alle som var i nærheten av Domkirkeplassen mellom klokka 05.00 og 08.00, om å melde seg.

Politiet vil kartlegge bevegelser og observasjoner rundt åstedet ned til minste detalj. De er også interessert i fotografier og videofilm fra den siste uka før ranet og fram til ranstidspunktet.

Utenlandske besøkende har allerede hjulpet politiet med dette. Et viktig foto av ranet, som politiet offentliggjorde påskeaften, skal ha blitt tatt av en spansk hotellgjest.

Intens jakt

Ei uke etter ranet sitter politiet med et godt bilde av selve gjennomføringen av ranet og den første fluktveien opp mot Ullandhaug, der ransbilene ble funnet utbrent.

Så blir bildet langt vagere, og politiet jakter intenst på observasjoner før og etter ranet.

Politiet gikk i går ut med den første observasjonen som er gjort av ranerne etter at de satte fyr på de tre kjente fluktbilene. Nå vil politiet ha flere tips fra folk som kan ha sett noe i området rundt Sørmarkveien, like i nærheten av stedet hvor de tre bilene ble satt i brann.

Samtidig fastholder Stavanger-politiet at Ølberg-området nær Stavanger lufthavn fortsatt står sentralt i etterforskningen.

- Vi er rimelig sikre på at Ølberg ved Sola flyplass var et oppmarsjområde før ranet, og helt sikre på at de har vært på stedet flere ganger. Men vi er ikke sikre på om ranerne bodde der, sa politiinspektør Bjørn Andersen ved Rogaland politidistrikt på en pressekonferanse i går.

80 etterforskere

Derimot er politiet helt sikre på at ranerne har vært i Stavanger og samlet lokalkunnskap før de planla angrepet.

- Ranerne må ha vært ved ransstedet flere ganger, kanskje i uker eller måneder i forveien. Alle som har observert mistenkelig atferd, må komme til oss med sine informasjoner, sa Andersen.

Etterforskerne ber folk tenke flere måneder tilbake i tid. Har de sett noen ved åstedet, langs den antatte fluktruta eller andre aktuelle steder, som ikke egentlig hørte hjemme der? Det kan ha vært kriminelle under planleggingen.

- Ranerne har gjort svært mye for å unngå å bli identifisert. Men de må ha beveget seg rundt i Stavanger uten forkledningen og maskeringen de benyttet ransdagen, og det er slike observasjoner vi vil ha, sa politiinspektøren.

En stab på 80 etterforskere jobber med ranet. De har så langt mottatt 1758 tips og gjennomført 550 avhør.

VIKTIG BILDE: En spansk hotellgjest tok dette og flere liknende bilder da ranet var i gang forrige mandag. Dagbladet har snakket med mannen som står på taket (innringet). Han var overbevist om at ranet var en øvelse. Politiet mener at mannen nederst på bildet (innringet) er en av ranerne som holder vakt.