Ras i Gjerdrum

Her står huset til Christina (29)

- Det er grusomt. Det er ikke noe hjem å komme hjem til, sier Christina Brenden til Dagbladet.

RAMMET AV RASET: Huset til Christina Brenden vipper på raskaten i Gjerdrum. Foto: HRS Sør-Norge / 330-skvadronen
RAMMET AV RASET: Huset til Christina Brenden vipper på raskaten i Gjerdrum. Foto: HRS Sør-Norge / 330-skvadronen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag morgen 08.00 våknet Christina Brenden (29) til to ubesvarte anrop. Hun befant seg på hytta i Sjusjøen med samboeren og deres to barn da hun fikk beskjeden: nabolaget hennes i Gjerdrum var rammet av et omfattende ras.

- Jeg så jeg at jeg hadde fått en melding fra søsteren min. «Har du sett at det har gått skred?»

Først forsto hun ikke om skredet hadde gått ved hytta eller hjemme. Så sjekket hun nettavisene.

- Jeg ringte opp det nummeret jeg hadde ubesvarte anrop fra. Da fikk jeg beskjed om at de ringer for å forsikre seg om at vi ikke var hjemme, og at vi var i god behold.

Nødetaten i den andre enden fortalte at de fremdeles jobbet med å få oversikt, ifølge Brenden.

KJØRTE UT: På vei til jobb kjørte Jan Tore Bariås rett ut i raset i Gjerdrum og bilen havnet på taket. Video: Frank Karlsen/Martine Johansen Vis mer

Vipper på kanten

Brenden fortalte først om den dramatiske situasjonen til NRK.

Bilder tatt fra helikopter og publisert på hovedredningssentralens (HRS) Twitter-side viser at huset til Brenden står og vipper på raskanten. Hun bekrefter overfor Dagbladet at det er hennes hus på bildet.

- Huset vårt ligger i det verste området, og de tør ikke å bevege seg inn der. Det ligger i en kjede av eneboliger, og de to husene som ligger ved siden av er borte, sier hun.

- Garasjen vår er borte, hagen vår er borte. Fra inngangspartiet og ut går det rett ned. Vi har blant annet en bil som ligger nede i stupet der.

- GRUSOMT: Jeg har brukt hele morgenen på å felle tårer, sier Christina Brenden til Dagbladet. Foto: Privat
- GRUSOMT: Jeg har brukt hele morgenen på å felle tårer, sier Christina Brenden til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer

Hun beskriver situasjonen som surrealistisk.

- Helt grusomt. Jeg har brukt hele morgenen på å felle tårer. Det går egentlig ikke an å beskrive. Vi har mange naboer som vi ikke får tak i. Det er det mest grusomme av det hele.

Familien anser seg likevel som heldig for at de bare har lidd materielle tap.

- Det ordner vi, men hvis det har gått liv tapt … Det orker vi ikke å tenke på engang, sier hun.

Det er ikke meldt om dødsfall knyttet til leirraset. 21 personer er ikke gjort rede for.

HUS BORTE: Evakuerte beboere forteller om fortvilte beboere som har mistet sine hjem i jordskredet i Gjerdrum. Video: Frank Karlsen/Martine Johansen Vis mer

- Grusomt

Brenden forteller at hun ikke har fått informasjon siden i dag tidlig.

- Jeg har bare kontakt med dem som bor ved siden av oss, i det huset som fortsatt står. De fortalte at de hadde løpt ut bakveien, og ikke visste noe mer - men de var i god behold. Det er uoversiktlig, sier hun.

Hun beskriver det som tungt å se bildene fra hjemstedet.

- Det går ikke an å beskrive. Det er grusomt. Det er ikke noe hjem å komme hjem til. Jeg tenker på der naboene mine har vært, og de som bor over oss. Der er det ikke hus lenger. Det eneste vi ber om er at de har kommet seg ut, eller ikke har vært hjemme.

Nå går hun usikre dager i møte.

- Vi venter bare på å få informasjon om hva vi skal gjøre. Vi har heldigvis familie å være hos. Men vi er ikke sikre på hvor vi skal være i framtida. Vi kommer jo aldri hjem igjen, mest sannsynlig.

Skredet pågår fortsatt

Politiet har foreløpig oversikt over at 14 adresser er berørt. På flere av adressene er det flere boenheter. Det er prioritert å kartlegge hvem som er registrert på adressene, og deretter få kontakt med dem, for å få oversikt over eventuelt savnede.

NVE opplyser at det er snakk om et veldig stort skredområde og at det er det et av de største kvikkleireskredene som har rammet Norge i nyere tid.

- Det vi så langt vet er at løsneområdet er på cirka 300 ganger 700 meter og utløpsområdet er ytterligere enda større. Det foregår fortsatt avskallinger av skredkantene og det er ikke kontroll på hvor langt skredet kommer til å gå før det stopper opp, sier regionsjef Torild Hoffshagen.

Hun sier det er fare for at flere hus vil bli tatt av skredet og at det foreløpig ikke er kontroll.

- Skredet pågår fortsatt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer