Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpningsseremonien OL i Pyeongchang:

Her står Kim Yo-jong få meter unna USAs visepresident Mike Pence

Kjølig stemning mellom diktatorsøsteren og USAs visepresident Mike Pence.

KJØLIG: Kim Yo-jong står rett ved USAs visepresident Mike Pence. Foto:Scanpix
KJØLIG: Kim Yo-jong står rett ved USAs visepresident Mike Pence. Foto:Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er duket for de 23. olympiske vinterlekene i historien. Men samtidig som glade idrettsutøvere ankommer arenaen er det knyttet spenning til to personer på tribunen: Kim Jong-uns mektige søster og USAs visepresident Mike Pence.

Kim Yo-jong hilste smilende på Sør-Koreas presidetn Moon Jae-in da han ankom tribunen.

Yo-jong er den første fra den regjerende Kim-familien som har krysset grensa mellom Nord og Sør-Korea.

Washington Post skriver at sørkoreanske myndigheter vil se på besøket som et seriøst forsøk fra Kim-regimet på forbedre forholdet mellom Nord og Sør-Korea. ​

OMTALT OL-GJEST: Kim Yo-jong smilte da hun hilste på Sør-Koreas president Moon Jae-in da han ankom tribunen under åpningsseremonien. Foto: Scanpix
OMTALT OL-GJEST: Kim Yo-jong smilte da hun hilste på Sør-Koreas president Moon Jae-in da han ankom tribunen under åpningsseremonien. Foto: Scanpix Vis mer

Ifølge The Guardian spekuleres det i om Kim Yo-jong vil ha med seg en beskjed fra sin bror til Sør-Koreas ledelse, men for Yo-jong er det utelukket å samtale med amerikanernes visepresident.

Kjølig

Ifølge amerikanske og nordkoreanske tjenestemenn har ikke Nord-Koreas Kim Yo-jong og visepresident Mike Pence hatt planer om å treffe hverandre under OL i Pyeongchang.

I forkant av dagens åpningsseremoni har seteplasseringen under blitt omtalt som en «hodepine» for de Sør-Koreanske vertene, som ønsker at lekene i Pyeongchang skal bli kjent som et «fredspolitisk OL», skriver The Guardian.

Seteplasseringen av Yo-jong og Pence var ventet å bli en kjølig affære.

Pence er nemlig i selskap med faren til Otto Warmbier, den amerikanske studenten som ble fengslet i Nord-Korea og døde bare få dager etter at han kom tilbake til USA i fjor. Warmbier lå i koma da han ankom hjemlandet.

Signal fra Trump

Vladimir Tikhonov, Nord-Korea-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo har uttalt til Dagbladet at det er et tydelig trekk fra USAs side å ta med seg Otto Warmbiers far til åpningsseremonien.

- Det er det man kan kalle amerikansk nasjonalisme og en del av Trumps måte å vise at han skal gjøre Amerika stort igjen på. Han vil vise at USAs regjering husker skaden som ble utført fra staten Nord-Korea, sier Tikhonov.

I eventuelle forhandlinger mellom USA og Nord-Korea vil USA kreve erstatning for tapet av den amerikanske studenten tror Tikhonov.

- USA vil vise at de prioriterer borgernes liv og helse. De virker strenge når det gjelder sine statsborgere, sier han.

​Nord-Koreas OL-deltakelse er svært kontroversiell, spesielt etter den økende aktiviteten til landets atomprogram og stadig flere oppskytinger.

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og USAs president Donald Trump har vært i ordkrig det siste halve året, for øvrig er det også kjent at Trump sender dattera Ivanka til OL i Pyeongchang for å lede USAs delegasjon under avslutningsseremonien 25. februar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling