Her står predikanten med norske islamister. Nå er han tatt for terror

- Det norske miljøet har kontakt med ekstremister i andre land.

TETTE BÅND: Den radikale islamistlederen Anjem Choudary (i midten) ble i dag pågrepet i en stor politiaksjon mot ekstreme islamister i London, og siktet for terror. Her står Choudary sammen med to framtredende Profetens Ummah-medlemmer - leder Ubaydullah Hussain (t.v.) og Egzon Avdyli, som seinere ble drept i borgerkrigen i Syria. Foto: Faksimile
TETTE BÅND: Den radikale islamistlederen Anjem Choudary (i midten) ble i dag pågrepet i en stor politiaksjon mot ekstreme islamister i London, og siktet for terror. Her står Choudary sammen med to framtredende Profetens Ummah-medlemmer - leder Ubaydullah Hussain (t.v.) og Egzon Avdyli, som seinere ble drept i borgerkrigen i Syria. Foto: FaksimileVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den radikale islamistlederen og predikanten Anjem Choudary ble i dag pågrepet i en stor politiaksjon mot ekstreme islamister i London.

Britisk politi arresterte totalt ni personer mellom 22 og 51 år for terror. Mennene blir nå avhørt på flere politistasjoner i London.

Choudary har tidligere hevdet at han var mentor for den norske islamistgruppa Profetens Ummah.

Har kontakt Informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å kommentere konkrete navn, men sier:

- Det norske ekstreme islamistiske miljøet har hatt og har kontakter til ekstremister i andre land i Europa og i konfliktområder, sier Bernsen til Dagbladet.

- At ekstremister i ulike land har kontakt på tvers av landegrenser er ikke et nytt fenomen, men noe vi tror kommer til å fortsette, ikke minst når noen av disse vil møtes i konfliktområder og opprette nye kontaktflater, sier Bernsen.

- Internett er arenaen der man radikaliseres. Den arenaen har per definisjon ingen landegrenser. Derfor ser vi at enkelte personer både i Norge og i utlandet driver ideologisk påvirkning mot lett påvirkelige unge mennesker i Norge.

Poserte Ubaydullah Hussain, lederen for Profetens Ummah, opplyste i 2012 på sine Facebook-sider at hans gruppe og gruppa Islam4UK knytter bånd.  Islam4UK ble ledet av Anjem Choudary. Den islamistiske organisasjonen ble i 2010 gjort ulovlig under Storbritannias nye terrorlover - og har hele tiden vært klar på at deres plan er å gjøre om Storbritannia til en islamsk stat under sharialovgivning.

Sammen med kommentaren la Hussain ut et bilde av seg selv, Anjem Choudary, og Egzon Avdyli, som også var et framtredende medlem av Profetens Ummah. Egzon Avdyli reiste seinere til Syria for å delta i borgerkrigen. Han ble tidligere i år drept i Syria.

Tidligere har Anjem Choudary krevd at at Mulla Krekar skulle slippes ut av fengsel, og oppfordret muslimer til å kidnappe nordmenn i utlandet fram til dette skjedde. Seinere har han i en rekke intervjuer med flere norske medier framsatt radikale synspunkter og fortalt om bånd til Norge.

I retten Choudary var tema i rettssaken mot Ubaydullah Hussain, som har gått i Oslo tingrett denne uken.

- Choudary ble nevnt som et eksempel på en som har brukt liknende retorikk som Hussain, sier statsadvokat Carl Fredrik Fari til Dagbladet.

- Det er riktig at de kjenner hverandre. Vi kjenner lite til dagens aksjon ut over at det bare er en pågripelse som etter britisk lov ikke krever skjellig grunnlag,  og at den synes å knytte seg til påstått medlemskap i en ulovlig organisasjon. Det er samme lov de bruker mot IRA-tilgengere.  Det gjenstår å se om de blir siktet for noe eller fremstilt for noen domstol, sier Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, til Dagbladet.

Det er ikke kjent hvordan Choudary stiller seg til anklagene i Storbritannia.

Til Norge Norske myndigheter - blant annet sjefen for E-tjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen - har tidligere bekreftet overfor Dagbladet at de kjenner identiteten på vel 60 nordmenn som har sluttet seg til Den islamske stat.

Rundt 20 av disse har kommet hjem til Norge. Vel 10 nordmenn er bekreftet drept i Syria.

Dagbladet kunne tidligere i høst avsløre at det var fire terrorister fra ISIL (nå kjent under navnet Den islamske stat), som var på vei til Norge i sommer.

Flere aksjoner Flere land har i høst utført store antiterroraksjoner. I forrige uke deltok 800 væpnede politifolk i en massiv aksjon mot de ekstre islamistmiljøene i Australia.

Minst 15 personer ble pågrepet, i en aksjon mot en umiddelbar trussel.

Ifølge australske myndigheter ønsket IS-sympatisører å fange minst en tilfeldig offentlig person, svøpe vedkommende inn i et IS-flagg og halshogge personen.

KONTAKT: - Det norske ekstreme islamistiske miljøet har hatt og har kontakter til ekstremister i andre land i Europa og i konfliktområder, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Foto: Håkon Eikesdal / DAGBLADET
KONTAKT: - Det norske ekstreme islamistiske miljøet har hatt og har kontakter til ekstremister i andre land i Europa og i konfliktområder, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Foto: Håkon Eikesdal / DAGBLADET Vis mer