Tyrkias angrep

Her står slagene i Syria

Tyrkia har tatt over stadig større områder i Nord-Syria. Nå står kampene på flere sider. Samtidig trekker USA seg sørover, mens Bashar al-Assad tar tilbake tidligere tapte byer.

RAS AL-AIN: Den strategisk viktige grensebyen er blant områdene hvor det har pågått hardest kamper. Her bærer tyrkiskstøttede soldater vekk en skadet medsoldat i den pågende kampene. Tyrkia har kommet stadig lengen inn i Syria, og har snart tatt over hele den planlagte buffersonen. Foto: Nazeer Al-khatib / AFP/NTB Scanpix
RAS AL-AIN: Den strategisk viktige grensebyen er blant områdene hvor det har pågått hardest kamper. Her bærer tyrkiskstøttede soldater vekk en skadet medsoldat i den pågende kampene. Tyrkia har kommet stadig lengen inn i Syria, og har snart tatt over hele den planlagte buffersonen. Foto: Nazeer Al-khatib / AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan holdt mandag morgen en pressekonferanse om den pågående situasjonen i Nord-Syria, der Tyrkias inntreden nå er inne på den sjette dagen.

Han sier at de forbereder snarlig angrep mot byen Manbij nordøst i Syria, som i dag kontrolleres av styrker som står nær den kurdiske militsen SDF. Manbij har omkring 100 000 innbyggere.

- Vi skal til å ta en endelig avgjørelse, sier han.

STERKE BILDER: En video som sirkulerer på internett skal vise henrettelse av kurdisk fange. Vis mer

Nekter for krig mot kurderne

Han hevder videre at Tyrkia vil gi byen tilbake til det arabiske folk.

Tyrkiske styrker kjemper i området mot kurdisk milits, som de siste åra har fått kontroll over større landområder erobret fra ekstremistgruppa IS.

Erdogan nekter imidlertid for at de er i krig med kurderne. Han signaliserer også at Tyrkia ikke har intensjoner om å kjempe mot den syriske hæren.

- Vi har ingen problemer med kurdere. Vi kjemper ikke mot kurdere. Vi har en terrororganisasjon mot oss. Du har ikke krig mot terrororganisasjoner, du kjemper mot dem. Kriger er stater mot stater. Vi vil fortsette vår kamp, sier han.

Avtale med Assad

Søndag kunngjorde den kurdiske administrasjonen at de har inngått en avtale med Assad-regjeringen. Den syriske hæren har ankommet området for å «konfrontere tyrkisk aggresjon.

TRUKKET INN: Syriske regjeringssoldater er trukket inn i konflikten i Nord-Syria etter å ha inngått en avtale med kurderne om å bekjempe tyrkisk aggressjon. Her ankommer de grensebyen Tal Tamr nordøst i Syria mandag. Foto: Delil SOULEIMAN / AFP / NTB Scanpix
TRUKKET INN: Syriske regjeringssoldater er trukket inn i konflikten i Nord-Syria etter å ha inngått en avtale med kurderne om å bekjempe tyrkisk aggressjon. Her ankommer de grensebyen Tal Tamr nordøst i Syria mandag. Foto: Delil SOULEIMAN / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Syrias president Bashar al-Assad tapte selv disse områdene til de USA-støttede kurderne for fem år siden, men har nå tatt tilbake kontrollen i store deler av områdene i løpet av under et døgn.

Tyrkiske myndigheter anser deler av de kurdiske militsene som terrorister som står i ledtog med den tyrkiske PKK-geriljaen.

USAs tilbaketrekning

I går annonserte USA at de trekker ut 1000 soldater fra Nord-Syria. Erdogan omtaler det som positivt. Det betyr ikke at bakkestyrken forlater landet, men at soldatene beveger seg lenger sør i frykt for at Tyrkia vil utvide offensiven i den retningen.

RØMMER: Fem medlemmer av IS skal angivelig ha klart å rømme fra fengselet Navkur. Video: Syrian Defence League (SDF). Vis mer

Samtidig kommer det mandag formiddag rapporter om at stabiliserende amerikanske diplomater i Nord-Syria også trekker seg ut.

Dette står på spill

Det er en rekke byer og landområdet som står i spill nord i Syria nå.

Kobane: Byen, som tidligere var sentral i kurdernes kamp mot IS, er fortsatt kontrollert av den kurdiske SDF-styrken. Syriske regjeringsstyrker har også forberedt en militæroffensiv mot byen.

Ras al-Ain: Tyrkias president Erdogan hevder den strategisk viktige grensebyen er under tyrkisk kontroll, mens SDF hevder de har presset tyrkerne tilbake til byens utkant, ifølge BBC.

Tell Abyad: Erdogan opplyser at tyrkiske styrker også har tatt kontroll over byen Tell Abyad omkring 120 kilometer unna. Den britiskbaserte gruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) hevder at Tyrkia nærmest har komplett kontroll over byen.

Den syriske hæren har i løpet av natt til mandag tatt kontroll over flere byen rundt Raqqa og Tak Tamr, tre og en halv mil fra Ras al-Ain.

Hundretall døde

Områdene under kurdisk kontroll i Nord-Syria har vært under kraftig bombardement fra Tyrkia i løpet av helga, og flere hundre menneskeliv har gått tapt i de pågående kampene. I byen Qamishli helt øst i Syria skal minst 26 sivile har blitt drept i et tyrkisk luftangrep som rammet en konvoi bestående av sivile og journalister.

  • Ifølge SOHR er over 50 sivile og hundre kurdiske soldater drept nordøst i Syria.
  • Ifølge SDF selv er 56 kurdiske soldater drept, mens Tyrkia hevder antallet er 440.
  • 18 sivile skal være drept sør i Tyrkia, mens fire tyrkiske soldater og 16 protyrkiske syriske soldater er drept i Syria, ifølge tyrkiske myndigheter.
  • Ifølge FN er over 100 000 mennesker drevet på flukt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer