<strong>I FORM:</strong> Tryge Slagsvold Vedum under en runde fotball med Dagbladet i sommer. Senterpartiet og Vedum får nøkkelrollen i kampen om neste års stortingsvalg, men utropes ikke til hovedmotstander av statsminister Erna Solberg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I FORM: Tryge Slagsvold Vedum under en runde fotball med Dagbladet i sommer. Senterpartiet og Vedum får nøkkelrollen i kampen om neste års stortingsvalg, men utropes ikke til hovedmotstander av statsminister Erna Solberg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Ett år før valget

Her står slagene om velgerne

Trygve Slagsvold Vedums evne til å holde på gamle Høyre- og Frp-velgere avgjør om Jonas Gahr Støre blir statsminister, sier ekspertene. Men ferske fylkesmålinger viser at Erna Solbergs side forsyner seg grovt tilbake.

Publisert
Sist oppdatert

- Det eneste vi kan si sikkert er at det blir spennende. Det er stor usikkerhet ett år før valget, særlig om sperregrensen. I 2017 var Arbeiderpartiets fall gjennom valgkampen ikke noe vi kunne forutse, sier Maria Rosness i Ipsos.

Søndag var det nøyaktig ett år til stortingsvalget som vil avgjøre om Erna Solberg blir historisk med tre strake valgseire eller om Jonas Gahr Støre blir første Arbeiderparti-leder siden Reiulf Steen som aldri ble statsminister.

Så langt ser det veldig bra ut for Støre og rødgrønn blokk. Ifølge Poll of Polls mandatberegning basert på snittet av meningsmålingene i september vil rødgrønn blokk få 98 mandater.

85 mandater gir flertall på Stortinget, mens Høyre, Frp, KrF og Venstre får 71.

Men mye av utslaget i mandater kommer av at Rødt og MDG er over sperregrensen og KrF og Venstre er under.

Statsminister Erna Solberg holdt Høyres landsmøte før helgen og gir seg selv gode sjanser.

- Er det over 50 prosent sannsynlighet for at du fortsetter som statsminister etter 2021?

- Ja, det vil jeg si, men jeg har dyp respekt for velgerne, sier Solberg.

<strong>CORONAEFFEKT:</strong> Statsminister Erna Solberg sammen med helseminister Bent Høie på Høyres landsmøte før helgen. Høyre har vokst fem prosentpoeng under coronakrisen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
CORONAEFFEKT: Statsminister Erna Solberg sammen med helseminister Bent Høie på Høyres landsmøte før helgen. Høyre har vokst fem prosentpoeng under coronakrisen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Ap ned i valgkamp

Norske velgere er både troløse og har en tendens til stadig å sette seg opp på et gjerde. Hvor raskt ting kan snu kommer tydelig fram i Ipsos gjennomgang av meningsmålingene før 2017-valget.

I september 2016 lå Arbeiderpartiet på 35 prosent og vokste videre til 38 prosent i desember – bare sju måneder før 2017-valget.

Så kom raset.

Arbeiderpartiet klokket til slutt inn på 27,4 prosent og Støre endte med fire nye år i opposisjon.

- I både 2015, 2017 og 2019 begynte Arbeiderpartiet valgåret med bedre målinger enn det som ble valgresultatet. De har gått ned i alle de tre siste valgkampene. I sist stortingsvalg begynte Senterpartiet å spise velgere av dem før Høyre også forsynte seg helt på slutten, sier Johan Giertsen som står bak nettstedet Poll of Polls, som samler og analyserer meningsmålinger.

Giertsen er jussprofessor på Universitetet i Bergen og - for ordens skyld - Høyre-medlem.

Spørsmålet for Arbeiderpartiet er om ikke bunnen er nådd med et snitt på målingene så langt i september på 23,5 og en sjokkmåling i Fri Fagbevegelse på 19,9 prosent.

Vedums nøkkelrolle

De nasjonale målingene det siste halve året er preget av coronaeffekten der Høyre på gjennomsnittet av målingene har styrket seg fra 20 til 25 prosent på bekostning av Senterpartiet som har falt fra 16,5 til 14 prosent.

- Senterpartiet henter færre velgere fra den borgerlige blokken nå enn de gjorde ved årsskiftet. I Hedmark, Vedums hjemfylke, er nå lekkasjen fra Høyre til Senterpartiet nesten i null. Det er fortsatt en lekkasje fra Høyre til Senterpartiet, men den er mindre enn den har vært, sier Giertsen.

Ting kan snu fort – som i 2017 – forklarer Giertsen.

- Venstresidens tankekors er at driveren for rødgrønn seier har vært Vedums evne til å hente velgere fra Frp og Høyre. Går den hentingen ned, får du en jevnere stilling mellom blokkene. Arbeiderpartiet har de siste månedene ikke hentet velgere fra Høyre og det har alltid vært liten lekkasje fra Frp til Ap, sier Giertsen, som gir Vedum nøkkelrollen i 2021-valget

- Slaget står mellom Trygve på den ene siden og Erna og Siv på den andre. Det er mellom dem velgerne flytter på seg over blokkene. For hver velger som går over blokken, endres stillingen mellom blokkene med to stemmer. Det blir veldig fort prosentmessige endringer og vil i stor grad avgjøre valget. Vil Vedums sentrum-periferi-debatt holde seg et helt år til?

<strong>SPERREGRENSEN:</strong> Klarer Une Bastholm og Bjørnar Moxnes å få henholdsvis MDG og Rødt over sperregrensen, er det dårlig nytt for Erna Solberg. Mye vil handle om å få unge klimavennlige velgere til å dukke opp på valgdagen, sier meningsmålingsekspert Johan Giertsen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SPERREGRENSEN: Klarer Une Bastholm og Bjørnar Moxnes å få henholdsvis MDG og Rødt over sperregrensen, er det dårlig nytt for Erna Solberg. Mye vil handle om å få unge klimavennlige velgere til å dukke opp på valgdagen, sier meningsmålingsekspert Johan Giertsen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Vedum: - Hovedmotstander

Vi får tak i «driveren bak rødgrønn seier» på telefon fra Hedmarken. Vedum er som vanlig i godt humør, men målingen Giertsen omtaler ovenfor og den gode maten i konfirmasjonen han har vært i, demper ikke akkurat Sp-lederens smil.

I den ferske målingen i Hamar Arbeiderblad måles for første gang Senterpartiet over Arbeiderpartiet i Hedmark. Sp på 27,9 prosent og Ap på rekordlave 26,7.

Trenden er den samme i Trøndelag. I Trønder-Avisas måling for Nord-Trøndelag fra forrige uke får Ap 27,1 - en nedgang på 7,1 prosentpoeng siden 2017-valget - mens Senterpartiet får utrolige 33,1 - en framgang på 8,7 prosentpoeng.

I Sør-Trøndelag er situasjonen enda verre for Ap, viser en måling Sentio har gjort for avisa Nidaros. Der faller partiet med 10,7 prosentpoeng sammenliknet med valget for tre år siden og får støtte fra 22,1 prosent av de spurte. Senterpartiet holder fortet med 15 prosent.

- Det er ingen tvil om at Senterpartiet har vært hovedmotstanderen til Ernas sentraliseringsreformer. Vi har også vært den største motstanderen av avgiftsøkningene, sier Vedum, som ikke lar seg lure til å være politisk kommentator på egne vegne.

- Politikk handler om saker. Jeg merker det når jeg er ute og reiser, flere og flere tar opp saker med meg. Det er ingen som lenger sier det er gammeldags å ha beredskapslager for mat og medisiner. Vi har snakket om det i årevis, sier Vedum.

Senterpartiet gikk opp fire prosentpoeng til ti prosent i 2017 i første stortingsvalg med Vedum som partileder og har fortsatt veksten.

- Jeg har en veldig god magefølelse for Senterpartiets del, men vi har ikke fått en eneste stemme ennå. Vi må bare si det vi mener, så er det folket som avgjør, sier Vedum.

FORNØYD: Torill Buer (71) bor i Bærum kommune og har valgt helsefagarbeider Eddilyn Valderhaug og Norlandia for å gi henne hjemmetjenester. Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie lytter til erfaringene. VIDEO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Reporter: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

Erna: - Ap tyngdepunktet

Statsminister Erna Solberg kan kose seg med Høyres målinger om dagen, men må få halt både KrF og Venstre over sperregrensen og gi Frp nok godbiter til at de kan vokse det siste året, skal hun fortsatt være statsminister om et år.

- Høyre gjør veldig gode meningsmålinger om dagen, så er det ikke så bra totalt sett på borgerlig side. Vi kjemper om å mobilisere nok unge og kvinner til å stemme på borgerlige partier, det er en viktig gruppe, sier Erna Solberg, som heller ikke har glemt velgerne som ga henne tillit sist:

- Gruppen alle jobber mest med å få tak i er dem som stemte på oss sist.

<strong>KAMP:</strong> Trygve Slagsvold Vedum, Jonas Gahr Støre og Erna Solberg kjemper om mange av de samme velgerne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KAMP: Trygve Slagsvold Vedum, Jonas Gahr Støre og Erna Solberg kjemper om mange av de samme velgerne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Senterpartiet har hentet mange velgere over blokkgrensen. Blir de hovedmotstanderen?

- Nei, Arbeiderpartiet er vår hovedmotstander. En rødgrønn konstellasjon vil ha et tyngdepunkt i Arbeiderpartiet, men vi ser også hva Senterpartiet bidrar med inn i et sånt samarbeid. Mange av sakene Senterpartiets programkomité har snakket om de siste dagene er saker som vil være krevende og vanskelig for Ap og andre rødgrønne partier å være med på. For eksempel hvis man skal flytte penger fra byvekstavtalene og over til distriktene, sier Solberg.

Urovekkende for KrF og V

KrF og Venstre ligger fortsatt stabilt under sperregrensen på snittet av målingene og dette skiller seg markant fra hvordan det var før 2017-valget da situasjonen var motsatt.

- På Ipsos' målinger har de vært under sperregrensen siden oktober 2018 med bare ett unntak. I likhet med de andre småpartiene er det svært usikkert. Ved forrige valg lå de stabilt over sperregrensen – og kom over, som kjent. Akkurat nå ser det krevende ut for KrF og Venstre, men det er snakk om små marginer. De må klare å mobilisere usikre velgere og hjemmesittere, sier Maria Rosness i Ipsos.

For sperregrense-partiene på venstresiden vil det i stor grad handle om å få velgerne til å dukke opp på valgdagen.

- Både i 2017 og andre valg har MDG og Rødt hatt bedre målinger enn valgresultatet. Hvis du har mange velgere som ikke stemte sist, er det dessverre sånn at de ofte ikke går og stemmer. MDG gjør det bra blant yngre velgere, men mange av dem stemmer ikke. Det er MDGs store tankekors og helt sikkert noe de jobber masse med og er veldig klar over, sier Giertsen.

Erna haler innpå

Valget kan stå og falle på om unge klimavelgere dukker opp 13. september 2021.

- Hvis sperregrensen avgjør dette vil potensielt MDGs evne til å få folk til valglokalet kunne avgjøre hele valget.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes lanserte lørdag sin ambisjon for 2021-valget i Dagbladet. Han går for å tredoble oppslutningen til 7,2 prosent.

- Rødt må vokse fra 2,4 prosent i 2017 og over fire prosent for å nå sperregrensen. Det er et stykke å gå. Rødt er helt avhengig av de andre partiene på rødgrønn side. Lekkasjen mellom Rødt og Ap og SV bestemmer om Rødt gjør et bra valg eller ikke, er Giertsens analyse.

På de nasjonale meningsmålingene har Erna Solberg knappet innpå siden coronaen begynte å prege politikken i mars. Men bildet er enda tydeligere i fylkesmålingene – med de forbehold man må ta for lokale meningsmålinger.

Poll of Polls har sett på 14 fylkesmålinger siden februar og forspranget på rødgrønn side gått fra 16 til 6 prosentpoeng.

Poll of Polls har beregnet mandatene som fortsatt gir solid rødgrønt flertall, men endrer man to forutsetninger får man fram dramaet som venter:

Settes KrF og Venstre til fire prosent – akkurat på sperregrensen – og MDG til 3,99 prosent – akkurat under, blir det borgerlig flertall på 85–84 i mandater hvis man ser på fylkene som er målt i august og september.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer