Her står slagene

Størst er spenningen på Sørvestlandet. I oljehovedstaden Stavanger kan MDG og bompengepartiet bli samarbeidspartnere, og sikre Ap ordførerklubba.

KAN BLI VARAORDFØRER: Frode Myrhol (FNB) mener det er helt logisk at FNB, som Stavangers tredje største parti, bør få varaordfører. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAN BLI VARAORDFØRER: Frode Myrhol (FNB) mener det er helt logisk at FNB, som Stavangers tredje største parti, bør få varaordfører. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Ap gjør et krisedårlig valg, mens Sp har doblet sin oppslutning siden 2015.

Trøsten for et skadeskutt Ap er at regjeringspartiene også gjør dårlige valg - og at Ap likevel kan sørge for å beholde makta i de store byene hvor de styrer i dag.

Det gjelder Oslo, Trondheim, og Bergen. I Tromsø ser det også ut til at et rødgrønt flertall får styre videre og at Ap kan få beholde ordførerklubba med støtte fra Sp, SV, MDG eller Rødt.

I Stavanger og Kristiansand framstår det fortsatt litt uavklart mellom blokkene:

- TAR INNOVER MEG RESULTATET: En sliten Ap-leder, Jonas Gahr Støre, oppsummerer valget. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Når det gjelder resultatet og hvem som vil få makt er det mest spennende i Stavanger og Kristiansand. I Stavanger havnet FNB på vippen og kan være med og avgjøre hvem som får makta, og i Kristiansand er det Demokratene som har havnet på vippen. Der snakkes det nå om en storkoalisjon som kan holde Demokratene unna makta, sier valgforsker Johannes Bergh til Dagbladet.

Tyder på maktskifte

I Stavanger tyder mye på at det er duket for maktskifte, etter 24 år med Høyre-styre.

Her havnet bompengepartiet FNB på vippen. Der har grunnlegger Frode Myrhol vært i samtaler med både blå og rød side i natt.

VENSTRE: Venstres leder Trine Skei Grande nekter for at dette var hennes siste valg som partileder. Vis mer

Ap's ordførerkandidat Kari Nessa Nordtun sier til NRK at samtalene med samarbeidspartnerne SV, Rødt, MDG, Sp og FNB ser lovende ut.

I så fall kan bompengepartiets grunnlegger, Frode Myrhol, ende opp med å samarbeide med Miljøpartiet De Grønne.

- Det er selvsagt mange ting som skal veies opp mot hverandre, men vi anser egentlig ikke at det er så veldig stor forskjell på MDG og Venstre, så problemstillingen får du på begge sider, sier Myrhol til Dagbladet.

Han sier det er helt åpent, og at det vil avhenge av hvor FNB får størst gjennomslag i bompengesaken. I tillegg ønsker han seg varaordførerposisjonen i Stavanger.

VALGET: Det var ingen jubeldag for Kristelig folkeparti, som åpnet kvelden med sin dårligste landsprognose siden krigen. Video: Mathilde Lea / Dagbladet Vis mer

- Vi er tredje største parti i Stavanger, så det er helt logisk at den rollen skal være en mulighet for oss. Det som er litt utfordrende for oss er at vi ikke vet hvem som er kumulert, så jeg vet ikke hvem jeg får med meg, og det vil også kunne være vesentlig i forhold til hvem vi kan samarbeide med. Jeg skulle egentlig sett at vi kunne utsette hele greia til det var klart, men jeg tror ikke det går, sier Myrhol.

Spesiell situasjon

Han opplyser at de seinere tirsdag morgen skal ha et møte, og kanskje kan si mer etter det, i alle fall om hvem bompengepartier i Stavanger kan samarbeide med.

De fleste ekspertene setter likevel kortene sine på et maktskifte i vestlandsbyen som Høyre har styrt i 24 år.

Ap har også flertall sammen hvis du - i stedet for FNB - samarbeider med Venstre og KrF i Stavanger, men statsviter Svein Erik Tuastad tror det er mindre sannsynlig at de to mellompartiene går til venstresiden, enn at MDG og bompengepartiet kan samarbeide i en Ap-ledet koalisjon.

VALGET: Sp´s leder Trygve Slagsvold Vedum var strålende fornøyd etter talen. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Tuastad forklarer dilemmaet:

- Situasjonen i Stavanger er spesiell, fordi MDG har ingen sjanser til å gjennomføre sin bompengepolitikk, og det samme gjelder Venstre, så saken er på et vis ute av bildet. Valget for MDG er å være ideologisk rene og sette seg helt på sidelinja, eller være pragmatiske. Jeg tror holdningen er at det vil være irrasjonelt av dem å stå på bompengesaken når det bare vil ha en symbolsk effekt, sier statsviter Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

Han tror Ap og Høyre er så desperate etter å vinne ordførerklubba at de kan legge opp til store gjennomslag for FNB:

FORNØYD: Rødts leder Bjørnar Moxnes fikk stor jubel da han entret scenen på Rødts valgvake. Vis mer

- Myrhol og FNB vil få tilbudt så mye at det egentlig koker ned til hva de vil, tror Tuastad.

Uklart

Andre steder i landet virker det mer avklart hvem som blir sittende med ordførerklubba:

- I Oslo, Tromsø og Trondheim er spenningen mest knyttet til forhandlingene på den rødgrønne siden, fordi det har vært en maktforskyving fra Ap til partier som MDG og Sp andre steder, slik at du nå har et svekket Ap som nå skal samarbeide med samarbeidspartnere, sier valgforsker Johannes Bergh.

I fylkestingsvalget har Ap gjort et historisk dårlig valg, med en oppslutning på 24,3 prosentpoeng.

Sp gjør det også i fylkene knallsterkt.

- Det kan gi spenning noen steder, som i Nord-Norge, hvor Sp går veldig kraftig fram på vegne av Ap. Sist jeg sjekket var Sp større enn Ap i Nordland. Hvis Sp blir større enn Ap kan de si at de skal ha fylkesordføreren. Det er i alle fall slik at Sp er i god forhandlingsposisjon, og så vidt jeg vet har de ikke avklart hvilken retning de vil samarbeide der, sier Bergh.

Sps framgang er ett av de mest markante trekkene i årets valg, og skjer tydelig på bekostning av Ap, i det som blir beskrevet som et protestvalg.

- Det ble et veldig dårlig valg for de fire regjeringspartiene og borgerlig side går veldig tilbake, med en forskyvning til de rødgrønne, hvor det internt er Ap som er den store taperen og Sp som er vinneren, og MDG i byene, sier Bergh.

- Det er helt opplagt at i mange kommuner rundt omkring, ligger Sp an til å overta ordføreren, og Sp vil få mange representanter rundt omkring gitt at de har vokst så mye, sier han.

KONFRONTASJON: Øyvind Klementsen (60) holdt hyllestskål for Folkeaksjonen nei til mer bompenger-leder Trym Aafløy. Etterpå ble han kastet ut fra partiets valgvake, og raste mot lederen. Reporter: Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer