Her står superroboten ubrukt

Leger og sykepleiere må ta støyten.

INGEN REVOLUSJON ENNÅ: Medisinroboten (i bakgrunnen) skulle gi Akershus Universitetssykehus (Ahus) på Lørenskog verdens første helautomatiserte medikasjonssystem. Etter tolv dagers bruk ble det klart at medisinene av ulike årsaker ikke havnet der de skulle. Ahus-direktør Erik Kreyberg Normann må konstatere at maskina ennå ikke er kommet i gang igjen, åtte måneder etter innflytting i nytt sykehus. Til venstre står apotektekniker Kathrin Hagen. Foto: Espen Røst
INGEN REVOLUSJON ENNÅ: Medisinroboten (i bakgrunnen) skulle gi Akershus Universitetssykehus (Ahus) på Lørenskog verdens første helautomatiserte medikasjonssystem. Etter tolv dagers bruk ble det klart at medisinene av ulike årsaker ikke havnet der de skulle. Ahus-direktør Erik Kreyberg Normann må konstatere at maskina ennå ikke er kommet i gang igjen, åtte måneder etter innflytting i nytt sykehus. Til venstre står apotektekniker Kathrin Hagen. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| LØRENSKOG (Dagbladet.no:) Tidligere har journalsystemet, IP-telefonene og uvelkomne korridorpasienter skapt trøbbel for det nye Akershus universitetssykehus (Ahus).

Medisinsystemet på nye Akershus universitetssykehus (Ahus) skulle bli verdens mest moderne. «Pilletrillemaskinen», som den kalles blant de ansatte på Ahus, skulle lage ferdige tablettpakker som skulle sendes automatisk til hver enkelt pasient.

Bare tolv dager etter åpningen 1. oktober i fjor, ble systemet stoppet. Medisiner havnet på feil avdeling, tablettpakker stoppet opp i rørsystemet og kaoset var komplett.


I dag står medisinroboten, som kostet et tosifret millionbeløp, fremdeles uten å levere medisin til pasienter. Sluttregningen på roboten er ennå ikke klar, ifølge sykehusledelsen.Tyngre jobb

- Medisinene kom ikke til de pasientene som skulle ha dem, og det var store opphopninger i systemet. Det ble for kaotisk for altfor mange personer, forteller Odd Grenager, hovedtillitsvalgt for overlegene ved Ahus.


Direktør Erik Kreyberg Normann sier roboten nå forsyner 17 lokale lagere med medisin, og at sykehuset utover høsten skal fase den inn i medisinutlevering igjen.


Siden pillemaskinen ble stoppet, har helsepersonell måttet ta jobben som roboten skulle ha gjort. Det har, ifølge flere ansatte Dagbladet har snakket med, ført til et ekstremt arbeidspress og daglig mas om overtid, særlig for sykepleierne.


Sykepleiernes lunsjrom måtte på flere sengeposter gjøres om til medikamentrom fordi medisinsystemet ikke fungerte.


- Veldig mange opplever at det er tyngre å gjøre en god jobb nå. Vi som leger ser at vi har tynn bemanning, at sykepleierne er slitne, og at vi har mange ukjente vikarer av varierende kvalitet. Ikke alle syns vi har fått en triveligere arbeidsplass, sier Grenager.Overfylt sykehus

Han sier at mye med det nye sykehuset er bra, men at det ikke har vært lett å komme til et sykehus der alt er nytt.


- Vi har et gjennomdatafisert sykehus. Mye ny teknikk har gjort jobben vår vanskeligere, og det har tatt mer tid enn vi var forespeilet å komme på plass, sier overlegen.


Ifølge sakspapirene til Ahus sitt styremøte i mai, hadde enkelte sykepleierseksjoner sykefravær på mellom 15 og 20 prosent i første tertial i år.


- Mange ansatte opplever nå en krevende arbeidshverdag. Sykehuset er overfylt av pasienter, sier hovedverneombud og sykepleier, Finn W. Halvorsen.

BEKYMRET: —Mange opplever at det er tyngre å gjøre en god jobb nå, sier Odd Grenager, hovedtillitsvalgt for overlegene ved Ahus. Foto: Espen Røst
BEKYMRET: —Mange opplever at det er tyngre å gjøre en god jobb nå, sier Odd Grenager, hovedtillitsvalgt for overlegene ved Ahus. Foto: Espen Røst Vis merFlere slutter

Sykemeldingene fører igjen til økte vikarutgifter, stikk i strid med sykehusets budsjett. Det siste året har vikarutgiftene økt med nesten fem millioner kroner.


Mange ansatte ved det nye sykehuset får også nok, og søker seg bort. Sykehusets turnover, antall fast ansatte som slutter, har ligget stabil rundt 9 — 9,5 prosent. Gjennom 2008 økte turnover per måned til mellom 11 og 12 prosent. Tall for 2009 viser at trenden bare fortsetter.


Det er ikke godt nytt for Norges mest moderne sykehus med en prislapp på 8,1 millarder kroner.


- Jeg skulle gjerne sett at tallene var lavere, men det er ikke uvanlig med økt turnover i en større omstillingsprosess. Turnoveren varierer imidlertid veldig, sier Ahus-direktør Erik K. Normann.Ikke nederlag

Direktøren ser tilbake på de første 250 dagene på nye Ahus som gode.


- Det har vært krevende for alle, og selvsagt har vi hatt en del utfordringer. For meg har det viktigste vært å drive forsvarlig, og det har vi gjort, sier Normann.


Han sier det ikke var noe prestisjenederlag å stoppe medisinroboten bare tolv dager etter åpningen.


- Vi hadde en rekke tekniske utfordringer, samtidig som nytt sykehus innebar mange endringer og nye rutiner. For at oppstarten skulle bli så smidig som mulig valgte vi derfor å stanse omleggingen til nye medikasjonsrutiner. Fra høsten starter vi opp pilotprosjekt på dette, sier Normann.


Direktøren forteller at de har prøvd å kompensere for robotens manglende innsats med vikarer, men at det ble for dyrt på sikt.


- Siden roboten ikke har vært i bruk, har vi ansatt flere folk for å ha manuell medikamenthåndtering. Men det må vi ta ned igjen når vi får maskinen i gang, sier Normann.

Problemene på nye Ahus

• Sykehusets 1300 bærbare IP-telefoner fungerte ikke. Sykehuset måtte derfor kjøpe mobiltelefoner og callingsystemer.


• Den automatiske medisinroboten måtte tas ned etter bare få dagers drift. Siden det har medisindistribusjonen foregått på «gamlemåten».


• Antallet «unaturlige dødsfall» økte etter flyttingen 1. oktober. Ifølge sykehusledelsen kom økningen fordi man senket terskelen for rapportering, men sakene ble likevel politietterforsket. Nå er fire av de fem sakene sjekket ut.


• I november måtte akuttmottaket ved Ahus stenge fordi journalsystemet sviktet.


• Sykehusledelsen garanterte at Ahus ikke skulle ha korridorpasienter. Det tok bare seks uker før løftet var brutt. Fremdeles er det korridorpasienter på Ahus.Spådde trøbbel

Fastlege Bjørn Helge Rudjord advarte i en kronikk i Dagbladet 12. juni i fjor mot all den nye teknologien ved Ahus som skulle erstatte menneskelig arbeidskraft.


Nå, ett år seinere, hører han stadig historier om datateknikk som skaper trøbbel for leger og sykepleiere på sykehuset.


— Jeg trodde ikke så mye skulle svikte da jeg skrev kronikken, sier Rudjord.

NYTT OG MODERNE: Det nye sykehuset på Lørenskog kostet 8,1 millarder kroner. Foto: Bjørn Langsem
NYTT OG MODERNE: Det nye sykehuset på Lørenskog kostet 8,1 millarder kroner. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
ADVARTE:  Fastlege i Lillestrøm, Bjørn Helge Rudjord. Foto: Espen Røst
ADVARTE: Fastlege i Lillestrøm, Bjørn Helge Rudjord. Foto: Espen Røst Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer