JORDA RUNDT: Flyet Solar Impulse skal fly jorda rudnt ved hjelp av solceller. Foto: EPA/ALI HAIDER
JORDA RUNDT: Flyet Solar Impulse skal fly jorda rudnt ved hjelp av solceller. Foto: EPA/ALI HAIDERVis mer

Her starter den historiske ferden: Skal fly jorda rundt uten drivstoff

Bruker solenergi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et fly drevet av solenergi tok av fra flyplassen i Abu Dhabi i natt. Flyet skal i løpet av de neste månedene krysse jordkloden og blir i så fall historiens første fly som gjør dette uten en dråpe med drivstoff.

Første rute er til Muscat i Oman, skriver BBC.

Andre Borschberg er pilot på ferden og vil dele oppgaven med Bertrand Piccard.

TOK AV:Solar Impulse. Foto: EPA/ALI HAIDER
TOK AV:Solar Impulse. Foto: EPA/ALI HAIDER Vis mer

- Dette er et veldig spesielt fly og det må ta oss over store hav, sier Borschberg rett før avgang.

Mange etapper På flyets 35 000 km lange ferd vil pilotene Bertrand Piccard og Andre Borschberg bytte på å bemanne cockpiten på sin ferd østover fra Abu Dhabi, ifølge NTB.

Flyet får under navnet Solar Impulse 2 og  stopper i følgende byer; Muskat, Oman, Ahmedabad og Varanasi i India, Chongqing og Nanjing i China, Hawaii, Phoenix og New York i USA, før det krysser Atlanteren på veien tilbake til Abu Dhabi, med forventet ankomst midt på sommeren.

17 000 solceller Det mest krevende delen av reisen blir en non-stop tur på fem døgn over mye av Stillehavet, fra Kina til Hawaii. Flyet får kraft fra 17 248 solceller og vil stige til høyder mot 10 000 meter om dagen for fullading av batteriene og holde seg i luften hele natten ved hjelp av kraft fra batteriene.

Flyet har et vingespenn på 72 meter og det veier 2,3 tonn.

Prosjektets mål er å fronte nytten av fornybar energi, og de to oppfinnerne og flygerne skal etter planen presentere sine erfaringer på klimakonferansen i Paris i desember.

Borschberg og Piccard har sagt at de akter å benytte seg av selvhypnose og yoga for å holde ut de lange soloflygningene og ekstreme temperaturforandringene. I 2013 brukte de to drøyt to måneder på å krysse det amerikanske kontinentet med en tidligere modell av Solar Impulse

PILOTER: Bertrand Piccard og  Andre Borschberg. Foto:  EPA/ALI HAIDER
PILOTER: Bertrand Piccard og Andre Borschberg. Foto: EPA/ALI HAIDER Vis mer