NB! STERKE BILDER: Minst 20 er drept og over 100 skadd i det som er en av de verste massakrene i USAs historie. Video: @ValleyPrivate/Instagram /Issaid Sepulveda / Drew Akiyoshi via CNN Vis mer

Her starter den verste skyte­massakren i USAs historie

Konsertmassakren i Las Vegas er den verste masseskytingen i landets historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 58 personer er drept og 515 såret etter konsertmassakren i Las Vegas natt til mandag. Det bekreftet Las Vegas-politiet under en pressekonferanse ved 12.30-tida mandag.

Massakren er allerede den dødeligste masseskytingen i USAs historie, med en enkelt skytter.

Det var under countrystjerna Jason Aldeans konsert under Route 91 Harvest Festival skudd fra automatvåpen plutselig ble hørt. Skuddene startet klokka 22.08 lokal tid (07.08 norsk tid). Aldean rømte scenen og kom uskadd fra hendelsen, men over 200 publikummere på den tettpakkede festivalen lå igjen på bakken.

Politiet sier den antatte gjerningsmannen, som nå er identifisert som 64 år gamle Stephen Paddock, åpnet ild mot countryfestivalen fra Mandalay Bay Resorts 33. etasje.

Paddock ble selv skutt og drept, trolig som følge av en skuddveksling med politiets spesialstyrker. CBS News skriver at mannen er en hvit amerikaner, som var bosatt på et gamlehjem. Paddock var ifølge nyhetsnettstedet ikke tidligere straffedømt.

- Ensom ulv

LAS VEGAS: En video tatt fra bygning i nærheten av festivalområdet viser hvordan publikum flykter fra åstedet etter at det ble avført flere skudd under konserten. Video: Eiki Hrafnsson via CNN Vis mer

Politiet avkreftet også rykter om flere skyttere og flere gjerningspersoner, og mener trusselen er eliminert.

- Vi tror han handlet alene. At han var en ensom ulv, sa sheriff Joe Lombardo tidligere i dag, ifølge kanalen.

Politiet bekreftet under en pressekonferanse at de også trolig har funnet en kvinnelig bekjent av Paddock, som tidligere var etterlyst.

- Vi tror det, men er ikke hundre prosent sikre, sa sheriff Joseph Lombardo under pressekonferansen klokka 12.30.

Under pressekonferansen, som ble holdt av Las Vegas' sheriff Joseph Lombardo, opplyste han at den mistenkte skytteren er en mann bosatt i Las Vegas-området.

Motivet for massakren, som er USAs verste masseskyting siden andre verdenskrig, er ikke kjent.

  • De verste masseskytingene i USAs historie, fra 1949 fram til i dag:

2. oktober 2017 - minst 50 drept og over 400 skadd:

12. juni 2016 - 49 drept og 58 skadd:

Omar Saddiqui Mateen (29) drepte 49 personer i et angrep mot homseklubben Pulse i Orlando i delstaten Florida.

Mateen tok også et 30-tall gisler på nattklubben. Etter tre timer ble han drept av politiet inne i klubben. I mellomtida hadde han ringt det amerikanske nødnummeret 911 flere ganger.

- Jeg er i Orlando, og jeg står bak skytingen, sa han da han ringte politiet.

Etter tre timers forhandlinger med politiet lagde politiet hull i toalettveggen for å befri gislene Mateen holdt inne på toalettet. 29-åringen ble drept da han kom ut av et slikt hull.

16. april 2007 - 32 drept og 17 skadd:

Den 23 år gamle Virginia Tech-studenten Seung Hui Cho skjøt og drepte 32 personer og skadet 17 andre, da han åpnet ild på to steder på universitetsområdet i 2007. 32 personer mistet livet i det som den gang var den dødeligste masseskytingen i USAs historie, og som fortsatt betegnes som den dødeligste skolemassakren i landets historie.

23 år gamle Cho Seung-hui fra Sør-Korea begikk selvmord før politiet rakk å pågripe ham. Cho hadde sendt en video med begrunnelsen for massedrapet til den amerikansk fjernsynsstasjonen NBC.

- Dere tvang meg inn i et hjørne, og ga meg kun en mulighet, sa massedrapsmannen i videoen.

Ledelsen ved Virginia Tech ble seinere sterkt kritisert for ikke å reagere raskere da Cho gikk amok med skytevåpen på universitetet.

Det var også hovedkonklusjonen i granskingen av massakren. Cho hadde tidligere vist tegn til å være mentalt ustabil, men universitetet lot likevel være å gripe inn, ifølge NTB.

- Ledelsen ved Virginia Tech kunne ha reddet flere liv dersom de på et tidligere tidspunkt hadde advart studenter og ansatte om hva som holdt på å skje, heter det i rapporten.

14. desember 2012 - 27 drept og to skadd:

20 barn, som var seks og sju år gamle, og seks voksne ble skutt og drept av 20-åringen Adam Lanza på barneskolen Sandy Hook i 2012. I tillegg til ofrene på skolen ble moren til den 20 år gamle gjerningsmannen drept. Lanza tok sitt eget liv på skolen.

Elleve minutter brukte Lanza på å drepe 26 mennesker på skolen, før han til slutt tok sitt eget liv. Massakren er den nest verste skolemassakren i USAs historie.

Litt over ett år etter massakren kom politiet med en 6500 sider lang rapport om hva som egentlig skjedde. Rapporten, de vedlagte bildene og videoene var kraftig sladdet. Innholdet er likevel rystende.

- Rapporten er smertefull, men jeg håper den også vil hjelpe de berørte i sorgprosessen og gir verdifull informasjon som kan bli brukt for å forhindre slike tragedier i framtida, skrev politimester Reuben F. Bradford skriver i rapportens innledning.

I rapporten kommer det blant annet fram at gjerningsmannen Adam Lanza (20) brukte ørepropper som dempet ofrenes skrik under den grufulle massakren.

16. oktober 1991 - 23 drept og 27 skadd:

«Hatet kvinner»: 23 personer ble drept og 27 skadd da George Hennard skjøt rundt seg på kafeen Luby's i Killeen i Texas 16. oktober 1991. Foto: Ron Heflin / AP / NTB Scanpix
«Hatet kvinner»: 23 personer ble drept og 27 skadd da George Hennard skjøt rundt seg på kafeen Luby's i Killeen i Texas 16. oktober 1991. Foto: Ron Heflin / AP / NTB Scanpix Vis mer

35 år gamle George Hennard fra Pennsylvania kjørte bilen sin gjennom veggen på kafeen Luby's i Killeen i delstaten Texas. Han gikk deretter ut av bilen og skjøt og drepte 23 personer før han tok sitt eget liv.

Flere av de skadde og andre vitner forklarte at de først trodde de var vitner til en ulykke da bilen kjørte inn i lokalet. Alvorlighetsgraden ble imidlertid klar da Hennard henvendte seg til kvinnene i lokalet og skrek følgende, ifølge Time Magazine:

«Alle kvinner i Killeen og Belton er slanger! Dette er hva dere har gjort mot meg og min familie! Dette er hva Bell County har gjort mot meg ... Dette er «payback»».

En rekke vitner og rapporter som kom i ettertid av massakren viser til at Hennard hadde et inderlig hat rettet mot kvinner. 14 av de 23 drepte var kvinner, det samme var mange av de skadde.

Rundt 140 personer befant seg i restauranten da skytingen startet.

18. juli 1984 - 21 drept og 19 skadd:

«Skal jakte mennesker»: En politimann hjelper et av ofrene bort fra åstedet for det som den gang var den verste massakren i USAs historie. 21 personer ble drept av 41-åringen James O. Huberty på en McDonald's-restaurant i California i 1984. Før drapene skal gjerningsmannen ha fortalt sin kone at han skulle «ut og jakte mennesker». Foto: Lenny Ignelzi / AP / NTB Scanpix
«Skal jakte mennesker»: En politimann hjelper et av ofrene bort fra åstedet for det som den gang var den verste massakren i USAs historie. 21 personer ble drept av 41-åringen James O. Huberty på en McDonald's-restaurant i California i 1984. Før drapene skal gjerningsmannen ha fortalt sin kone at han skulle «ut og jakte mennesker». Foto: Lenny Ignelzi / AP / NTB Scanpix Vis mer

James O. Huberty (41) skjøt og drepte 21 personer, blant dem mange barn, på en McDonald's-restaurant i San Ysidro i California i 1984.

Huberty hadde like før mistet jobben sin som sikkerhetsvakt. Tre dager før massakren sa Huberty til sin kone at han mistenkte at han var mentalt syk. To dager seinere ringte han til et mentalsykehus og ba om en avtale. Resepsjonisten lovet at de skulle ringe tilbake i løpet av få timer, og ifølge Hubertys kone satt han og ventet ved telefonen i flere timer. Svaret kom aldri, og uten forvarsel stormet han ut av familiens hjem.

Dagen etter fortalte han kona at livet hans i bunn og grunn var over. Han viste til den ubesvarte henvendelsen til mentalsykehuset dagen før, og sa at «samfunnet fikk sin sjanse».

Seinere samme kveld skal han ha sagt til kona at han ønsket å gi henne et farvelkyss. Da hun spurte hvor han skulle, svarte han, ifølge kona:

- Jeg skal ut og jakte mennesker.

Bevæpnet med en UZI, en hagle og en pistol, kjørte Huberty til McDonald's-restauranten, der han skjøt og drepte 21 voksne og barn. 19 personer ble også skadd før gjerningsmannen ble skutt og drept av en av politiets skarpskyttere, én time etter skytingen startet.

  • Anders Behring Breiviks massedrap på Utøya 22. juli 2011 krevde 69 menneskeliv.