Her starter etterforskingen av Moland-dødsfallet

Kripos i samtaler med kongolesisk politi.

DET FØRSTE MØTET: Her sitter Kripos sammen med kongolesisk politi. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
DET FØRSTE MØTET: Her sitter Kripos sammen med kongolesisk politi. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Kripos kom i dag til Kinshasa. De reiste rett til møte med de kongolesiske militære justismyndighetene som har ansvaret for etterforskingen av dødsfallet til Tjostolv Moland.

Møtet ledes av generalmajor Tim Mukuntu, den kongolesiske etterforskningslederen som i går sa til Dagbladet at Joshua French ikke er mistenkt for noe som helst i forbindelse med dødsfallet.

- Han er bare et vitne, sa han.

Den norske kriposdelegasjonen på fire etterforskere ledes av Are Meisler Storvik. Ellers er de norske diplomatene Alida Endresen, Christian Larsen og Jon O. Brødholt med på møtet. Det er også en britisk diplomat, siden Joshua French er både norsk og britisk statsborger.

- Nå skal vi møte kongolesisk politi, og så får vi se hva som kommer ut av det, sa Meisler Storvik til Dagbladet før møtet.

- Hva kan dere hjelpe dem med?

- Vi kan bistå med både teknisk og taktisk etterforskning.

- Konstruktivt møte Etter møtet, hvor også en kongolesisk patolog og den britiske konsulen Edward Roberts var tilstede, sier Meisler Storvik det har vært et godt møte.

- Det var et veldig konstruktivt møte og det ligger an til et godt samarbeid, sier han til Dagbladet.

Han vil ikke si noe konkret om hva de ble enige om, men sier at samarbeidet vil starte nesten umiddelbart. Det norske teamet har reist i 36 timer, og skal nå på hotellet og hvile ut før arbeidet starter i morgen.

Glad Kripos er der Det var Joshua French som fant kameraten Tjostolv Moland død på cella de delte søndag morgen. Etter at French hadde blitt avhørt av politiet sa generalmajor Tim Mukuntu, som leder etterforskingen, onsdag at de bare ser på nordmannen som et vitne.

French sier har han følt at enkelte militære etterforskere mistenker ham for å ha noe med dødsfallet å gjøre.

- Det er helt absurd, men jeg er vant til å bli mistenkeliggjort. Så jeg er ikke veldig overrasket over at de igjen prøver å gi meg skylda, sa French i et videointervju med Dagbladet.

Han sa i går til Dagbladet at han er svært glad for at norske politifolk kommer nedover. Han håper de vil bidra til at hele etterforskingen blir bedre.

UD også på plass I tillegg til teamet fra Kripos, ankom også UDs nye mannskaper Kinshasa i dag. En seniordiplomat og en representant som vil ta seg av norske og utenlandske medier, skal bistå de som allerede er på plass.

Det er norske UD som har bedt om at norske politifolk får lov til å overvåke etterforskingen og være med på obduksjonen.

Ambassaderåd Alida Endresen ønsket blant annet diplomat Christian Larssen, som tidligere var flere måneder i Kisangani for å bistå French og Moland, velkommen.

- Vi har tro på et godt samarbeid med kongolesiske myndigheter, sier Larssen til Dagbladet - som ikke vet sikkert når Tjostolv Moland blir obdusert.