Her starter forhandlingene

Fremskrittspartiet foreslår kutt i skatter og avgifter med 19,7 milliarder kroner for neste år. Inndekningene finnes i kutt i bistand og kultur - og mer oljepenger. Nå har forhandlingene med Høyre, KrF og Venstre startet.

KRISE I MANGE BRANSJER: Partileder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug presenterte FrPs alternative statsbudsjett for 2021. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har sponset Sverige altfor lenge, sier finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug og viser en vei ut av uføret.

Frp foreslår derfor i sitt alternative budsjett massive kutt i avgiftene på grensehandelsvarer:

  • Avgiftene på øl og vin foreslås redusert til svensk nivå: 5,2 milliarder.
  • Redusert avgift på snus: 950 millioner
  • Fjerne avgift på engangsemballasje: 2 milliarder
  • Fjerne sukkeravgiften: 1,4 milliarder
  • Fjerne avgiften på alkoholfrie drikkevarer: 2 milliarder

- For oss har det vært viktig å vise fram det som er våre prioriteringer. Enten det er bistand, kvoteflyktninger, avgiftsreduksjoner, helsebudsjett, politisatsing, sier Jensen om budsjettopplegget.

START: Sylvi Listhaug og Sivert Bjørnstad ankommer det første forhandlingsmøtet i Stortinget med regjeringspartiene om neste års statsbudsjett. Foto: Terje Bendiksby / NTB
START: Sylvi Listhaug og Sivert Bjørnstad ankommer det første forhandlingsmøtet i Stortinget med regjeringspartiene om neste års statsbudsjett. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Krevende forhandlinger

Samlet reduserer Frp avgiftene med 13,5 milliarder kroner. I tillegg kuttes bilavgiftene med 3 milliarder og skattene med 2,5 milliarder.

Samlet foreslår Frp kutt i skatter og avgifter med 19,7 milliarder kroner og øker oljepengebruken med 7 milliarder.

Frp's alternative budsjett danner utgangspunktet for forhandlingene med regjeringspartiene og partiet går som ventet inn for flere kutt der det vil bli svært vanskelig å finne en enighet med regjeringspartiene.

Forhandlingene starter allerede mandag ettermiddag klokka 14.30.

Frp foreslår å kutte bistanden med over 11 milliarder kroner til 0,7 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) fra dagens 1 prosent.

Frp ønsker videre at Norge ikke skal ta imot en eneste kvoteflyktning neste år, der Frp's gamle regjeringsavtale sa 3000 i året.

De kutter også prestisjeprosjektet Langskip for CO2-fangst og -lagring.

- Alkohol, tobakk, Langskip, null kvoteflyktninger. Det er mange røde kluter her for KrF og Venstre?

- Det å komme hverandre i møte er noe man gjør i forhandlinger. Det vi har gjort er å vise fram Frp's prioriteringer. Det er ingen tvil om at på enkelte politikkområder er vi uenige. Vi har det motsatte standpunktet av Venstre og KrF på mange ting. Vi gjør ikke dette for å plage dem, vi gjør det fordi vi mener det er riktig, sier Jensen.

Tre forhandlinger

Forhandlingene i Stortinget vi gå langs tre parallelle løp. To krisepakker og budsjettet forhandles separat.

Sylvi Listhaug sier det naturlige er at de vil finne sammen med regjeringspartiene i alle tre forhandlingene. I våres dannet de flertall i flere krisepakker sammen med firerbanden bestående av Ap, Sp, Frp og SV.

- Nå er det naturlig at vi setter oss ned og forhandler alle disse pakkene og statsbudsjettet med regjeringspartiene, men det blir separate forhandlinger, sier Listhaug, som gleder seg over endelig å presentere Frp-politikk - og ikke regjeringspolitikk.

- Jeg synes det er helt befriende å fremme den politikken Fremskrittspartiet står for. Det er så deilig. Det er dette Norge og vårt næringsliv trenger: Kraftige avgiftskutt.

- Det er helt herlig å legge fram det budsjettet vi mener er riktig, sier Listhaug.

Massive kutt

Frp foreslår også et kraftig kutt i kulturbudsjettet på 4,5 milliarder kroner.

- Norge gir 50 prosent mer bistand per innbygger enn Sverige og nesten dobbelt så mye som Danmark, sier Listhaug som begrunnelse for kuttet.

- Hvor er solidariteten? Nordmenn skal få billigere øl, vin, snus og brus, mens vi ikke skal ta imot en eneste kvoteflyktning og kutte i bistanden til verdens fattigste?

- Vi innfrir FNs målsetning for bistand, det pleier vanligvis å klinge veldig godt i nordmenns ører, sier Listhaug.

Fremskrittspartiet foreslår også å reversere regjeringens kutt i pensjonstillegget til private barnehager, som Siv Jensen gikk ut i Dagbladet med i helgen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer