Her starter Katrines nye liv

Her starter Katrine Bråtane (23) et nytt liv med vennene hjemme i Strømsveien i Oslo. Hun har kjempet i elleve år for retten til å våkne om morgenen og føle seg trygg. Det gjør hun i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gledesscenene var store da Katrine Bråtane i går fullførte sitt maratonløp mot forsikringsgiganten If.

Dommen i Høyesterett gir Katrine Bråtane 11,1 millioner kroner.

Det er resultatet av en kamp der hun som trafikkoffer har måttet forklare forsikringsselskapet enkle ting. Som for eksempel at også en person som ikke kan gå, trenger sko på beina. I går var det over.

- Jeg vant! Det føles nesten rart. Jeg hadde forberedt meg på det verste, men jeg vet likevel ikke om jeg hadde klart det. Nå er jeg er bare glad, sier Katrine.

Nyttige kroner

Etter domsavsigelsen inviterte hun advokat Christian Lundin på kafé.

Deretter var det fest hjemme i leiligheten i Strømsveien. Rundt bordet satt gode venner som har støttet Katrine. Også for dem var domsavsigelsen viktig.

- Nå kan de være vennene mine, og bare det om de vil. I alle år har de måttet hjelpe til, ofte gratis. Erstatningen betyr at jeg i framtida kan kjøpe den hjelpen jeg har bruk for, sier Katrine.

Rødvin blir skjenket i glassene, og barndomsvenninne Solvor Berntsen hjelper Katrine med maten.

Katrine var 11 år da hun ble skadet. I like mange år måtte hun kjempe for en erstatning som dekker hennes framtidige utgifter til pleie og omsorg.

- Kort sagt betyr det at jeg kan leve et mest mulig normalt liv. Jeg kommer ikke til å skeie ut, og jeg vet at jeg får bruk for pengene, sier Katrine.

Uvirkelig

Da Katrine i går kveld ble heist opp av den 200 kilo tunge rullestolen og ned i senga, var hun overbevist om at hun ville sove godt. Aldri mer skal hun våkne og tenke på saken. Aldri mer se på kalenderen og telle ned til neste gang hun skal i retten.

- Jeg er for det meste glad og positiv, men det sier seg selv at det har vært tøffe dager. Jeg orker mer når jeg er glad. Det er kanskje derfor folk er mest vant med å se meg slik, sier hun.

Hun var lenge i tvil om hun skulle møte i retten.

Da dommeren med monoton stemme leste opp dommen, satt hun helt stille. I korte øyeblikk så hun bort og lente hodet mot støttebøylen på rullestolen.

- Jeg var nervøs. Det var uvirkelig å høre dommeren lese. Først da erstatningssummen ble lest opp, skjønte jeg at jeg hadde vunnet. At saken er over, tar det kanskje enda litt tid å forstå, sier Katrine.

Tom for vaser

Vennegjengen tok i går imot en strøm av gratulasjoner. Katrine gikk fort tom for blomstervaser, men sparte ikke på latter og smil. Hun finner fram en flaske champagne som hun fikk etter seieren i lagmannsretten. I nesten to år har den stått urørt.

- Nå er det over. Nå kan ikke If anke, sier Katrine.

FINALE: Dommen er akkurat opplest. Katrine Bråtane har blitt 11,1 millioner kroner rikere, og fotografene kaster seg over henne. - Jeg vant, kampen er over, smiler Katrine.
FEST: Katrine feiret seieren med rødvin og blåskjellgryte i leiligheten i Strøms-veien. Rundt bordet satt Solvor Berntsen, Natasja Issaeva, Harald Davidsen, Camilla Orten, Odd Arild Nessa og feiret sammen med Katrine.