Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her starter kongeparet statsbesøket i Kina. I naboprovinsen holdes nær én million mennesker internert

Rett over provinsgrensen for der kongeparet starter sitt besøk, er opp mot en million mennesker innesperret i interneringsleirer, ifølge Amnesty.

I KINA: Kongeparet på besøk i Kina. Torsdag er de i Dunhuang - like over provinsgrensen ligger interneringsleire, ifølge Amnesty. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I KINA: Kongeparet på besøk i Kina. Torsdag er de i Dunhuang - like over provinsgrensen ligger interneringsleire, ifølge Amnesty. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DUNHUANG (Dagbladet): Kongeparet har akkurat landet på kinesisk jord. De ble møtt på flyplassen med rødløper, blomsterbarn og representanter fra de lokale myndighetene.

Kong Harald og dronning Sonja starter med dette sitt åtte dager lange statsbesøk i Kina. Første stopp er Dunhuang i Gansu-provinsen, vest i landet.

Byen ligger midt mellom to ørkener og var tidligere et viktig stoppested på den gamle Silkeveien. På programmet står blant annet besøk i de unike Mogao-grottene, som er en unik kulturskatt på Unescos verdensarvliste.

Samtidig foregår det et intenst drama i naboprovinsen Xinjiang. Ifølge en fersk rapport fra Amnesty holdes opp mot en million mennesker i interneringsleire.

- Utbredt tortur

Myndighetene har det siste året intensivert sin kampanje mot regionens uigurer, kasakhere og andre muslimske etniske grupper, ifølge Amnesty. Målet skal være å oppnå «etnisk helhet».

Et uvanlig skjegg eller kontakt med familie i utlandet kan være nok til internering i leirene der tortur er utbredt, ifølge organisasjonen.

- Det skjer bare 10 mil i luftlinje fra der kongeparet starter sitt besøk. Det er helt bisart. Kongeparet engasjerer seg i bevaring av kultur, samtidig forsøker kinesiske myndigheter å knuse en hel kultur. Det viser hvordan kinesiske myndigheter holder på, sier Amnestys fagperson for Kina, Gerald Kador Folkvord.

RØD LØPER: - Det er helt bisart. Kongeparet engasjerer seg i bevaring av kultur, samtidig forsøker kinesiske myndigheter å knuse en hel kultur. , sier Amnestys fagperson for Kina, Gerald Kador Folkvord. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RØD LØPER: - Det er helt bisart. Kongeparet engasjerer seg i bevaring av kultur, samtidig forsøker kinesiske myndigheter å knuse en hel kultur. , sier Amnestys fagperson for Kina, Gerald Kador Folkvord. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Utvikling i feil retning

Etter at den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010, gikk forholdet mellom Norge og Kina i vranglås. Først i 2016 kom Norge inn i varmen igjen. Statsbesøket, der kongeparet, fulgt av utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, blant annet skal møte Kinas president Jingping Xi, er det første i Kina på 21 år.

Talende nok reiser de sammen med en rekordstor næringslivsdelegasjon, med over norske 300 næringslivstopper.

Oppe i dette, er Folkvord opptatt av at en ikke må glemme menneskerettighetsperspektivet.

- Utviklingen for menneskerettigheter i Kina går i feil retning. Myndighetene er mer aggressive på internett med sensur og overvåkning. Advokater fengsles og hindres i å gjøre sitt arbeid, og det blir stadig farligere å gjøre noe som kan oppfattes som forsøk å diskutere statsform, sier Folkvord.

Forventninger til kongen

Han mener det er viktig at både kongeparet, den politiske ledelsen og de norske bedriftene som er med i delegasjonen under statsbesøket, har menneskerettighetssituasjonen i bakholdet under besøket.

- Amnesty forventer at kongen gjør jobben sin og står for norske verdier. Det er ikke hans rolle å diskutere rettighetene til navngitte dissidenter men å vise tydelig at han står for verdiene som Norge står for, som frihet og demokrati. Kongen har vist før at dette er han god på. Det er viktig fordi det setter tonen. Vi er ikke her bare for å tjene penger, sier han.

BEVOKTNING: Besøk fra kongelige krever innsats fra politiet i Kina. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEVOKTNING: Besøk fra kongelige krever innsats fra politiet i Kina. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Det kongelige hoff henviser til utenriksministeren for kommentarer om menneskerettighetene i Kina.

- Utenriksdepartementet håndterer de politiske spørsmålene når det er et statsbesøk, fordi kongeparet da representerer regjeringen, sier hun.

Andre toner

Både utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har sagt at menneskerettigheter er en naturlig del av dialogen i møter med andre land, og at de vil ta dette opp med Kina, noe Folkvord er glad for.

- Det er helt andre toner enn under Erna Solbergs besøk i fjor, da en sa at en ikke ville snakke om dette i det hele tatt. Det er bra, så er jeg spent på hva det betyr i praksis, sier han.

ÅTTE DAGER: Kong Harald og dronning Sonja starter med dette sitt åtte dager lange statsbesøk i Kina. Første stopp er Dunhuang i Gansu-provinsen, vest i landet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ÅTTE DAGER: Kong Harald og dronning Sonja starter med dette sitt åtte dager lange statsbesøk i Kina. Første stopp er Dunhuang i Gansu-provinsen, vest i landet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Erna Solberg hadde et 40 minutter langt møte med den kinesiske presidenten da hun besøkte landet april i fjor. Etter møtet sa hun til Dagbladet at det var en riktig beslutning å ikke ta opp situasjonen for Liu Xiaobo eller hans kone Liu Xia som da satt fengslet uten lov og dom.

- Ja, fordi jeg mener at det var nødvendig først å klare å komme i samme rom. Vi har etablert en politisk mekanisme der vi kan ta opp menneskerettighetsspørsmål. Det var nødvendig å opprette en dialog for også menneskerettighetsspørsmålet krever at vi er i dialog, for å kunne fremme og mene og ha synspunkter på ting, sa hun.

Noen måneder senere døde Xiaobo. Hans kone fikk i sommer reise til Tyskland av medisinske årsaker.

Tema i kinesiske medier

Det norske statsbesøket omtales også i kinesiske medier i dag. China Daily har snakket med Norges Kina-ambassadør Geir O. Pedersen og har forhandlingene om frihandelsavtale som inngang.

- Besøket er et politisk og symbolsk uttrykk for det stadig dypere forholdet mellom Kina og Norge, siterer de ham på.

Talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet Lu Kang sier Kina ser på besøket som en viktig mulighet som kan hjelpe Kina og Norge å bygge en dypere, gjensidig tillit, utvide samarbeid og legge til rette for folk-til-folk utveksling.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!