INFERNO: Dette bildet, tatt 22. april, viser den brennende riggen Deepwater Horizon like før den forsvant under overflaten. Ytterligere detaljer om fotografen av bildet, som ble skaffet til veie av byrået Associated Press, er ikke kjent. Foto: AP/SCANPIX
INFERNO: Dette bildet, tatt 22. april, viser den brennende riggen Deepwater Horizon like før den forsvant under overflaten. Ytterligere detaljer om fotografen av bildet, som ble skaffet til veie av byrået Associated Press, er ikke kjent. Foto: AP/SCANPIXVis mer

Her starter oljekatastrofen

Unike nærbilder fra dagen Deepwater Horizon sank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Dramatiske og hittil upubliserte nærbilder, skaffet til veie av byrået Associated Press (AP), viser boreriggen Deepwater Horizon liggende på siden i full fyr, samme dag som den sank i Mexicogolfen.

11 arbeidere døde i eksplosjonen 20. april. To dager senere gikk riggen til bunns.

Se tidslinje for katastrofen i faktaboksen til høyre. 

- Kan være fem ganger så stortAmerikanske forskere sier nå at utslippet kan være opptil fem ganger større enn det man har trodd. Det offisielle estimatet har vært 795 000 liter per døgn, men tallet bestrides fra flere hold, melder NTB.

Blant annet hevder de dagens anslag er basert på en omstridt metode. 

I realiteten kan utslippet være mellom 3 180 000 og 3 975 000 liter per døgn, mener oseanograf Ian R. MacDonald ved universitetet i Florida. Tallet er kalkulert ut fra satellittbilder av sølet, skriver NTB.

ProblemerOljeselskapet BP, som holdes ansvarlige for katastrofen, greier ikke å stanse de to store lekkasjene på 1500 meters dyp. Det pågående forsøket, med et langt kateter som føres inn i spruten, går ikke som planlagt.

- Det var et problem og de måtte rekonfigurere. Nå er de på bunnen igjen og forsøker å føre det inn, sier indreminister Ken Salazar under en pressebriefing i Louisiana, melder AP.

Ytterligere detaljer omkring aksjonen er ikke kjent. Kateteret skal, etter planen, forsegles og suge oljen opp til en tankbåt på overflaten.

KATASTROFE: Alle forsøk på å stanse lekkasjene har mislyktes. Foto: AP Photo/SCANPIX
KATASTROFE: Alle forsøk på å stanse lekkasjene har mislyktes. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer

- Vi har aldri utført en slik operasjon før, og vi trenger tid til å gjøre det riktig, sier BPs talsmann Jon Pack i en e-post til AP.

Mislykket forsøkTidligere forsøk på å lede bort sølet har vært mislykket. Hydratdannelse i rørsystemet førte til at BP måtte fjerne en nesten 100 tonn tung boks som skulle fange oljen på havbunnen.

Flytende bommer og kjemiske oppløsningsmidler dumpet fra fly er noen av tiltakene iverksatt på overflaten.

En betydelig del av kysten utenfor delstaten Louisiana er stengt for alle former fiske. Rundt 16 000 ulike dyrearter trues av utslippet.

BP, Transocean og Halliburton legger skylda for lekkasjen på hverandre. President Barack Obama sier han ikke kommer til å tolerere mer ansvarsfraskrivelse.

- Systemet feilet, og det feilet stygt. Alle parter burde være villig til å akseptere det, sier Obama.