Vinterværet:

Her starter skituren til TV-meteorologen

Søndag kommer varmegradene. Lenge, sier statsmeteorologen fra Mallorca og Sørlandet.

PÅ SKI I BY'N: Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl krysser trafikktette Maridalsveien for å komme seg på skitur før varmegrader og regn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
PÅ SKI I BY'N: Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl krysser trafikktette Maridalsveien for å komme seg på skitur før varmegrader og regn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FRYSJA (Dagbladet): Men er det ikke han værmannen da som krysser trafikktette Maridalsveien på ski i grålysningen - mellom nedsnødde biler, busser og vogntog i kø?

Med oppvekst på øyene Mallorca i Middelhavet og Lyngør på Sørlandet er det skyhøy odds for at statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl (40) skulle bli snø- og skientusiast.

Men skigleden er det ingen tvil om hos meteorologen med navn fra sin spanske far og fra sin mors slekt, inkludert gamleslakteren på Lyngør.

Han liker å gå på ski til jobb i by'n, fra hjemme på Kjelsås til Meteorologisk Institutt på Blindern. Biter av løypa går på fortau og på tvers av tett Oslo-trafikk, og mange kilometer på kjente turløyper i Nordmarkas skoger.

Over 20 jobbturer

Den vanlige skituren til og fra jobb går fra Kjelsås via nedre bit av Maridalen til Ullevålseter. Derfra ned til Sognsvann og videre til Rikshospitalet. De siste par kilometerene er det veier, fortau og på gode dager snødekte jord- og hageflekker som bestemmer.

- Jeg har ikke ført noe regnskap, men på gode vintre har jeg hatt over 20 skiturer til jobb, sier den til vanlig statistikkorienterte statsmeterologen.

Og anslår jobbveien på ski til noe under 15 kilometer. En sjelden gang i blant kan han gå på skiene helt til inngangsdøra på Meteorologisk.

Dagbladet treffer på den skiglade værmannen tidlig fredag morgen ved inngangen til Maridalen. Han har fri, og planlegger sesongdebut i snøværet til det velkjente turpunktet Kikut.

SKIENTUSIAST: TV-værmann og statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl gleder seg til skitur en mørk og snørik morgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SKIENTUSIAST: TV-værmann og statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl gleder seg til skitur en mørk og snørik morgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Bråslutt søndag

I den grad noe bekymrer en morgenblid statsmeteorolog på skøyteski, er det utsiktene for en god skisesong i hjemtraktene og på Østlandet for øvrig.

Og da er det værmannen Rafael Escobar Løvdahl som er usikker. Paradoksalt nok samtidig som det er hvitt overalt, brøytebilene buldrer i Maridalsveien og mer snø laver ned.

- Det blir plussgrader og sannsynligvis regn allerede søndag, muligens noen steder allerede fra lørdag ettermiddag. Jeg tør ikke garantere at jeg får sesongdebutert med jobbskitur lørdag som planlagt, sier han.

DER er han i gang i retning Kikutstua fredag morgen. Og lørdag fra Meteorologisk Institutt - hvis han rekker det før omslag til varmegrader og regn over Oslo og Østlandet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
DER er han i gang i retning Kikutstua fredag morgen. Og lørdag fra Meteorologisk Institutt - hvis han rekker det før omslag til varmegrader og regn over Oslo og Østlandet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Varmegrader ut februar ?

Han skal begynne på jobb så tidlig at det ikke blir skitur hjemmefra.

- Jeg skal ha med skiene på jobb, og håper det er føre da jeg skal hjemover ved 14-tiden. For regn fra søndag er ikke skitur for meg.

Og langtidsutsiktene - utover 7-10 dagers varslene fra Meteorologisk Institutt - gjør Rafael Escobar Løvdahl enda mer usikker.

- Det er ikke tegn til at det blir kuldegrader igjen i Oslo eller områdene rundt med det første. Og basert på de mer usikre månedsutsiktene vi stadig oppdaterer på jobben, ville jeg ikke satset penger på at det går fra pluss- til minusgrader verken i januar eller februar.

VOTTETRIKS: Slipp kalde og våte hender med dette geniale trikset. Reporter: Anabelle Bruun. Video: Christina Korneliussen. Vis mer

- Hun er helt rå !

- Er det andre som går på ski til jobben på Meteorologisk Institutt ?

- Det kan være noen jeg ikke vet om. Av kolleger blant meteorologene, er John Smits glad i å gå på ski. Han bor litt langt unna til å bruke ski til jobb. Og så Eldbjørg Moxnes, da. Jeg har ikke registrert skigåing til jobb, men hun er helt rå på ski. En annen klasse enn oss vanlige!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer