Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her startet brannen

Etterforskere fra Kripos jobber nå på branntomta der politiet mener brannen startet i Lærdal lørdag kveld.

SER ETTER BRANNÅRSAKEN: Kripos jobber på tomta der Dagbladet får opplyst at brannen startet i Lærdalsøyri lørdag kveld. Den kraftige østavinden gjorde at brannen rakt spredde seg. Foto: Endre Vellene/Dagbladet
SER ETTER BRANNÅRSAKEN: Kripos jobber på tomta der Dagbladet får opplyst at brannen startet i Lærdalsøyri lørdag kveld. Den kraftige østavinden gjorde at brannen rakt spredde seg. Foto: Endre Vellene/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LÆRDAL (Dagbladet): Teknikere fra Kripos er nå på branntomta der Dagbladet får opplyst at brannen først startet lørdag kveld.

Brannmannskapene som var på stedet for å slokke denne første brannen ved 23-tiden lørdag kveld, jobbet på spreng med å stagge flammene, men måtte se at gnistene spredte seg, og flammene tok tak i stadig nye nabohus, og deretter til hus, biler og terreng lenger unna.

23 hus og bygninger brant ned til grunnen i flammeinfernoet i Lærdalsøyri natt til søndag. 16 av disse er bolighus. Lærdal kommune anslår at 40-50 innbyggere i kommunen står uten et hjem etter brannen.

Beboerne avhørt Politiet mener de har identifisert huset der brannen startet - i  Kyrkjeteigen rett ved Hauge kyrkje midt i Lærdal.

Beboerne i dette huset er avhørt, men politiet vil ikke si noe om hva de har forklart om hvordan brannen startet.

- De er avhørt, og vil bli avhørt igjen. Men slik det står nå vet vi ikke hvordan brannen startet, sier regionlensmann Åge Løset.

Han oppfordrer folk som var ute og hjalp til med brannslukking i Lærdal natt til søndag om å skrive ned det de husker fra natta, for at de bedre skal huske detaljer i politiavhør.

Flere hus i Kyrkjeteigen ble snart overtent. Den sterke vinden gjorde at gnister fløy hundrevis av meter, og antente hus i andre deler av bygda. Nå står uberørte hus side om side med brannruiner der bare grunnmuren er igjen.

- En vanskelig oppgave Et team fra Kripos ankom Lærdalsøyri i ettermiddag.

Kripos frykter at det kan bli vanskelig å komme til bunns i hvordan brannkatastrofen i Lærdal startet.

UTBRENT: Ved et annet bolighus, lenger unna området der brannen startet, står ei huske igjen i hagen foran det utbrente huset. Kommunen anslår at 40-50 personer står husløse etter brannen. Foto: Frank Karlsen
Erna Solberg i brannområdet
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
UTBRENT: Ved et annet bolighus, lenger unna området der brannen startet, står ei huske igjen i hagen foran det utbrente huset. Kommunen anslår at 40-50 personer står husløse etter brannen. Foto: Frank Karlsen Erna Solberg i brannområdet Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Vi må nå prøve å skaffe oss oversikt. Vi har akkurat kommet og skal se oss rundt og finne ut hva vi har i vente, opplyser politioverbetjent Sølvi Harjo i Kripos.

Hun forteller at Kripos holder alle muligheter åpne for hvordan og hvorfor brannen startet, og at etterforskerne blant annet vil se på elektriske anlegg og utstyr.

- Nå skal vi starte åstedsundersøkelse. Vi har som mål å finne ut hvor brannen startet, og å finne brannårsaken, sier Harjo.

Hun legger til at taktisk og teknisk etterforskning må gå hånd i hånd.

ISLAGT: På flere av branntomtene renner vannforsyningen ukontrollert. Her danner vannsprøyten et islag over en branntomt. Foto: Frank Karlsen
Erna Solberg i brannområdet
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ISLAGT: På flere av branntomtene renner vannforsyningen ukontrollert. Her danner vannsprøyten et islag over en branntomt. Foto: Frank Karlsen Erna Solberg i brannområdet Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Det er usikkert hvor mye tid Kripos trenger for å gjennomføre sitt arbeid i Lærdal.

- Dette er absolutt ikke lett. Det blir en vanskelig oppgave. Det er vanskelig å si hvor lang tid vi skal bruke. Brannen har funnet sted over et stort område. Det er spesielt. At brann sprer seg, er ikke et uventet fenomen, men brann over et så stort område som her har ikke jeg vært med på i hvert fall, sier Harjo.

- UKJENT BRANNÅRSAK: Politiet har avhørt beboerne i huset der brannen startet, men kjenner ikke brannårsaken, sier regionlensmann Åge Løset. Foto Frank Karlsen / Dagbladet
- UKJENT BRANNÅRSAK: Politiet har avhørt beboerne i huset der brannen startet, men kjenner ikke brannårsaken, sier regionlensmann Åge Løset. Foto Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart