HEDERSGJEST: Kronprins Haakon var hedersgjest under den tradisjonelle kjempefeiringen av fødselsdagen - den 822. i rekka - til havna i Hamburg. Her sammen med viseborgermester Dorothee Stapelfeldt. Helseekspertene bekreftet i går overfor ukemagasinet Focus at det mest sannsynlig var under dette arrangementet E.coli-utbruddet startet.
HEDERSGJEST: Kronprins Haakon var hedersgjest under den tradisjonelle kjempefeiringen av fødselsdagen - den 822. i rekka - til havna i Hamburg. Her sammen med viseborgermester Dorothee Stapelfeldt. Helseekspertene bekreftet i går overfor ukemagasinet Focus at det mest sannsynlig var under dette arrangementet E.coli-utbruddet startet.Vis mer

Her startet E.coli-utbruddet, med kronprinsen ved bordet

1,5 millioner begeistrete tyskere var møtt fram. Det dannet bakteppet da E.coli-bakteriene angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): I går konstaterte de tyske helsemyndighetene at E.coli-bakteriene som nå herjer landet, og hittil har kostet 19 mennesker livet, brøt ut nettopp på «Hafengeburtstag».

Ekspertene på Robert Koch-Institut (RKI) bekreftet i går overfor ukemagasinet Focus at dette nå betraktes som mest sannsynlig. Kronprinsen var hedersgjest under den tradisjonelle kjempefeiringen av fødselsdagen — den 822. i rekka — til havna i Hamburg.

Årets fest sto i Norges tegn og norsk næringsliv fikk anledning til å vise seg fram i løpet av dagene fra 6. til 8. mai.
Kastet glans Utover den norske ambassadøren og mesteparten av diplomatene fra stasjonen i Berlin, deltok også mange nordmenn bosatt i Hamburg samt fastboende og tilreisende representanter for norsk næringsliv.

Over alt i havna og tilliggende områder ble det i løpet av den tre dager lange festen spist, drukket og feiret over en lav sko. Nøyaktig ei uke etter havnefesten ble de første pasientene innlagt med magesmerter på universitetsklinikken i bydelen Eppendorf.

Dette stemmer tidsmessig helt nøyaktig med tida fra smitten er overført og til sykdommen slår ut. I går gikk eksperter fra ulike universiteter og sykehusmiljøer i åpen krig med hverandre, fordi epidemien kan fortsette å bre seg uten at ekspertene greier å finne ut hvor kilden er gjemt.

At mye er gått galt siden de første sykdomstilfellene ble rapport etter havnefesten i Hamburg, understrekes av mikrobiologen Alexander Kekulè ved Universitetet i Halle-Wittenberg. Han raser over at det ikke umiddelbart ble slått storalarm over hele Tyskland.

Helsemyndighetene i delstaten Slesvig Holstein har de siste dagene satt hele restauranten «Kartofellkeller» i Lübeck på hodet etter at totalt 18 gjester ble syke.

Åtte medlemmer av en gruppe på 34 kvinnelige likningsfunksjonærer ble dårlige ei uke etterpå. Den ene døde i begynnelsen av forige uke. Et lite barn som var på restauranten er også dødssykt.

Dansker syke i Lübeck Også åtte danske medlemmer av et reiseselskap er blitt dårlige etter å ha fått mat på «Kartoffelkeller».

— De siste døgnene har vært grufulle. Vi aner fremdeles ikke om smitten stammer herfra — og i så fall hvordan den er havnet på gjestenes tallerkener, sier verten til ei lokalavis.

Mikrobiolog Werner Solbach, som er professor ved Universitetet i Lübeck, sier at de mange alvorlige tilfellene fra en og samme restaurant kan bli en god hjelp i den videre jakten.