Her startet Frp's sexmareritt

Sexryktene har forpestet Frp siden landsmøtet i ungdomsorganisasjonen (FpU) på Skjærgården Hotell og Badepark i Langesund helga 29.- 30. januar i fjor. Lørdagsnatta skal ha utviklet seg til kraftig festing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva som skjedde på rommene på det landsmøtet, står sentralt i ryktene om påståtte seksuelle overgrep på samlinger i Frp og ungdomspartiet FpU.

Ryktene nådde Dagbladet i slutten av oktober i fjor. En sentral tillitsvalgt i Frp skulle ha voldtatt en ungjente som ennå ikke var fylt 17 år. Minst to andre unge jenter skulle og være seksuelt misbrukt av andre landsmøtedelegater.

Den ene av dem ble opplyst å være 21-årige Cathrin Rustøen, som ble valgt til sentralstyremedlem i FpU på dette landsmøtet. Hun var også styremedlem i Hordaland FpU og medlem av Hordaland fylkesting.

Dagbladet er også kjent med identiteten til en tredje yngre kvinne som angivelig ble utsatt for seksuelle overgrep på landsmøtet. Hun var i går kveld ikke tilgjengelig for kommentar.

Ingen kommentar

Dagbladet konfronterte Frp's generalsekretær Geir Mo med ryktet og påstander om at han hadde vært i kontakt med familien til 16-åringen.

- Jeg har ikke vært i kontakt med noen familie om noe som helst, og jeg vil ikke kommentere denne saken noe mer, sa generalsekretær Mo.

Vi henvendte oss også til FpUs formann, Bård Hoksrud, som ble gjenvalgt som formann på landsmøtet. Hans eneste svar var: «Ingen kommentar.»

Tok kontakt

I begynnelsen av november hadde Siv Jensen en telefonsamtale med Cathrin Rustøen. Hun ville høre hva Rustøen hadde vært utsatt for på møtet.

Første helga i november hadde Frp regionkonferanse for Hordaland og Rogaland. Blant deltakerne var nestleder Terje Søviknes. Han var da åpenbart kjent med ryktene som gikk, og at han var trukket inn i dem. Søviknes virket ganske stresset denne helga, og det kunne virke som om han hadde konkrete mistanker om hvem som sørget for å spre rykter om ham.

Det ble lagt merke til at en av Søviknes' nærmeste medarbeidere så å si mannsoppdekket et partimedlem, ikke minst hver gang vedkommendes mobiltelefon ringte.

Helga etter var det budsjettkonferanse for Frp's fylkestingsgruppe i Hordaland. Der ble det lagt merke til at også Os-ordfører Søviknes møtte, enda han vanligvis ikke brukte å komme på slike møter.

Etter det Dagbladet erfarer brukte Søviknes mye av tida på konferansen til å finne ut hva ryktene om ham gikk ut på og hvem som sto bak.

Partiledelsens linje har vært å slutte rekkene og avfeie ryktene. I underhåndssamtaler er påstandene om seksuelle overgrep blitt avfeid som «løsaktige», «løgnaktige», «utroverdige» og «uhyrlige».

Intern maktkamp

Da Dagbladet forsøkte å undersøke omstendighetene omkring den påståtte voldtekten av 16-åringen, svarte en sentral partitillitsvalgt slik: - Dette kan ingen vite noe om. Dette er eventuelt en sak mellom to personer.

Ryktene er blitt forsøkt brukt i maktkampen innad i partiet. Men vitnemålene til Cathrin Rustøen fra talerstolen i Hordaland Frp og det en fortvilt mor sier til Dagbladet i dag, tyder på at partiet har utviklet en sjokkerende ukultur som ledelsen må ta tak i.

ÅSTEDET: Bak disse veggene, i Skjærgården Hotell og Badepark i Langesund, holdt FpU sitt fatale landsmøte, der rykter om omfattende sexovergrep og vill festing stammer fra.
MØTESTED: Baren i Skjærgården Hotell og Badepark var yndet møtested under landsmøtet i FpU, før det seinere på enkelte rom skal ha utartet til hendelser som ikke tåler dagens lys.