Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her startet ordførerens overgrepsdrama

Hytter, hoteller, de mystiske jobbreisene. I dag begynner jenta forklaringen om hvordan Rune Øygard skal ha forgrepet seg på henne gjennom to år.

MULIG ÅSTED: Ifølge påtalemyndigheten forgrep Vågå-ordføreren seg på jenta for første gang da hun var 13 år, på Rune Øygards hytte på Vestlandet. Foto: Erling Wåge, Fjordenes Tidende
MULIG ÅSTED: Ifølge påtalemyndigheten forgrep Vågå-ordføreren seg på jenta for første gang da hun var 13 år, på Rune Øygards hytte på Vestlandet. Foto: Erling Wåge, Fjordenes Tidende Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅGÅ / LILLEHAMMER (Dagbladet): Klokka 09 i dag starter rettssaken mot den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren Rune Øygard i Sør-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer.

Før Øygard får gi sin versjon, har Sør-Gudbrandsdal tingrett planlagt at det antatte offeret skal forklare seg i mange timer, trolig siste halvdel av dagen tirsdag og mesteparten av dagen i morgen.

I statsadvokat Thorbjørn Klundseters innledningsforedrag er det ventet at han i formiddag blant annet vil introdusere flere påfallende omstendigheter rundt Rune Øygards jobbreiser og peke mot de mange hundre gangene ordføreren og jenta har hatt telefonkontakt.

Reiseregninger er bevis Det er ventet at den permitterte ordføreren selv vil framstille seg som en sjenerøs mentorskikkelse som gjennom to år lot jenta få være med på noen av hans mest spennende politikermøter i Norge, blant annet på lunsj hos Jens Stoltenberg i statsministerboligen.

Men etterforskerne mener bevisene i saken peker mot at ordføreren gang på gang utnyttet alenetid med jenta, både privat og under overnattingene i embets medfør, til å forgripe seg seksuelt.

Siden flere av reisene trolig har vært betalt av Vågå kommune, har politiet vært i den uvanlige situasjonen at de har kunnet saumfare offisielle reiseregninger og bilag med hotellkvitteringer, kjøregodtgjørelser og restaurantbesøk for rundt 30 turer i de to årene mellom september 2009 og 1. september 2011 som tiltalen omfatter. Den svært detaljerte skriftlige dokumentasjonen har blitt holdt opp mot vitneavhør og den ekstremt hyppige sms-kontakten med jenta, ifølge VG opptil 50 ganger på en dag.

Manglet avtaler Blant annet mener påtalemyndigheten ifølge VG å kunne føre bevis for at Øygard i august i fjorbrukte en oppdiktet møteavtale med Color Line for å kunne ta jenta med seg til det luksuriøse spahotellet Farris Bad i Larvik og forgripe seg på henne der.

Konserndirektør Kommunikasjon og Samfunnskontakt i Color Line, Helge Otto Mathisen, er oppført på vitnelista i forbindelse med reisene.

-Jeg ønsker ikke å si så mye, men jeg skal vitne i forbindelse med et påstått møte i Larvik, sier Mathisen til Dagbladet.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen har tidligere forklart uklarheter rundt formålet med jobbreisen med at ordføreren ofte avtaler møter spontant når han er på reise.

Detaljert forklaring Overgripene, blant annet en rekke samleier, skal ha skjedd disse stedene:

• På ordførens hytte i Vågsøy på Vestlandet, både mens jenta var 13 år (det første overgrepet) og etter at hun ble 14.

• Hjemme hos ordføreren

• På  hytta hans i Vågå

• På ei seter Øygard har disponert i nærområdet.

TILTALT: I dag må Rune Øygard på tiltalebenken i den opprivende saken om det som skal være en lang rekke overgrep mot jenta som ordføreren var en slags reservepappa for. Arkivfoto: John T. Pedersen
TILTALT: I dag må Rune Øygard på tiltalebenken i den opprivende saken om det som skal være en lang rekke overgrep mot jenta som ordføreren var en slags reservepappa for. Arkivfoto: John T. Pedersen Vis mer

• Spahotellet Farris Bad i Larvik.

• Hotell Bondeheimen i Oslo sentrum.

• Seilet hotell i Molde

Jenta har i politiavhør vært svært detaljert, og angitt forbrytelsene både i tid og geografisk på en måte som blant annet ser ut til å samsvare med ordførerens offisielle reisevirksomhet. På noen av stedene begikk ordføreren overgrep ved flere anledninger, mener statsadvokaten.

- Her er det ikke bare fornærmedes forklaring mot tiltaltes forklaring. Her er det også andre bevis som bekrefter fornærmedes historie, slik jeg ser det, sier jentas bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal til Dagbladet.

Overfor TV 2 har Øygard tidligere innrømmet at han har delt seng med jenta, men nekter for å ha hatt annen fysisk kontakt enn klemming. Han har helt siden siktelsen i september i fjor nektet straffskyld.

64 vitner Øygard har i lang tid nektet nye avhør med politiet, angivelig etter en episode der politiets opptaksutstyr var aktivt mens ordføreren hadde en fortrolig samtale med sin forsvarer. Forklaringen i retten denne uka blir derfor første gang han svarer på flere sentrale spørsmål i saken, blant annet hvorfor han skal ha «diktet opp» det planlagte møtet i Larvik.

- På et tidspunkt har han sagt at han ikke lenger vil la seg avhøre mer, og da forholder vi oss til det. Han har rett til å ikke forklare seg. Vi vil stille de spørsmålene vi eventuelt trenger å stille under rettssaken, har statsadvokat Klundseter tidligere sagt til Dagbladet.

Etter planen skal hele 64 vitner forklare seg i rettssaken, som skal pågå til 2. november. Blant vitnene er Øygards ordfører-bror i Skjåk, varaordførerne i to kommuner og en rekke andre kjente navn for lokalbefolkningen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media