Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her startet rederens mareritt

Her på baksiden av Bjerkebanen møtte skipsreder Thor Christensen (44) sine utpressere for første og eneste gang i 1993. Mangemillionæren hadde med seg 500 000 kroner som han ga til en norsktalende utlending.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Christensen trodde han dermed skulle slippe mer ubehag, men dette skulle bare være starten på et seks års mareritt.

Kort tid før møtet ved Bjerkebanen ble Christensen oppringt og fortalt at det ville bli lagt et brev i postkassa hans, og at han gjorde lurt i å følge de instruksene som sto i brevet.

Der ble han truet med vold hvis han ikke utbetalte en halv million kroner. Christensen valgte å innfri kravet. For en mann i hans posisjon var tross alt ikke en halv million kroner mye for hans egen sikkerhet. Etter at han hadde gitt fra seg pengene ved Bjerkebanen, trodde Christensen at han ikke ville høre mer fra utpresserne. Men så kom det flere og hyppigere krav.

La fra seg penger

I sin 50 sider lange politiforklaring har Christensen redegjort i detalj for hvordan pengene - til sammen 28 millioner kroner - ble utbetalt:

I de fleste tilfellene ble pengene lagt på steder som utpresserne anviste. Dette skal ha skjedd forskjellige steder i Vestfold. Oftest var det den varetektsfengslede travkjendisen Atle Hamre som plasserte pengene der på vegne av Christensen.

Hamre har i sin forklaring til politiet fortalt at han bare ved én anledning møtte en av utpresserne personlig. Det skal ha skjedd på Fornebu, og mannen som mottok pengene skal ha vært av utenlandsk opprinnelse. Hamre hevder han ikke kjente ham. Beløpene som er utbetalt har variert i størrelse, men det vanligste beløpet er 250 000 kroner.

Hundedødsfall

På et tidspunkt fikk Christensen vite at hvis han ikke betalte, skulle han bortføres til utlandet. Han har også fått en rekke avisartikler som skulle gi ham et hint om hva han hadde i vente om han ikke samarbeidet.

Christensen opplevde også to hundedødsfall som han satte i sammenheng med utpressingen. Den ene hunden, en engelsk setter, fikk han obdusert. I sin politiforklaring forteller Christensen at obduksjonen viste store indre skader, trolig som følge av etsende væske.

Kopier av bankremisser for seks millioner kroner er politiets viktigste bevis mot travtrener Atle Hamre. Underskriftene viser nemlig at det er Hamre, og i to tilfeller Hamres bror, som har hevet disse bankremissene.

Thor Christensen sier i sin forklaring at alle disse pengene gikk videre til utpresserne. Atle Hamre påstår derimot at bare to millioner kroner av disse pengene ble gitt videre til utpresserne.

De resterende fire millionene hevder Hamre at han bare tok ut i kontanter, og leverte tilbake til skipsrederen. Atle Hamre har ikke kunnet legge fram noen kvitteringer som viser at han faktisk ga pengene tilbake til Christensen.

Hamres forsvarere, advokatene Morten Kjensli og Tor Kjærvik, mener at utpressingen dreier seg om et betydelig mindre beløp enn hva siktelsen gjelder. De mener også at Hamre er uskyldig.