Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her stemmer Norge på Blatter

FIFA mener omstridte Sepp Blatter er rett mann i fire nye år. 22 av 208 sa nei takk.

 JA TIL BLATTER: Her avlegger fotballpresident Yngve Hallén Norges stemme - til støtte for fire nye år med Sepp Blatter som FIFA-president. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet
JA TIL BLATTER: Her avlegger fotballpresident Yngve Hallén Norges stemme - til støtte for fire nye år med Sepp Blatter som FIFA-president. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ZÜRICH (Dagbladet): Det internasjonale fotballforbundets omdømme ligger i ruiner. Korrupsjonsanklagene mot FIFAs mektigste menn har haglet. De siste ukene er kritikken intensivert i styrke.

Likevel: Sepp Blatters ferd mot gjenvalg som president har vært en eneste lang parademarsj.

Kun fem av 208 medlemsland boikottet hele presidentvalget. Av de 203 avgitte stemmene var det 17 blanke stemmer.

I alt 22 land markerte dermed sin protest. Norge var ikke blant dem.

Van(n)skelig Sveitseren Sepp Blatter var eneste kandidat etter at utfordreren Mohamed Bin Hammam fra Qatar søndag ble suspendert fra FIFA grunnet korrupsjon.

- Vi skal klare dette. FIFAs skip skal på rett kurs i klart vann. Vi vil trenge litt tid, men vi skal klare det, sa Blatter.

Blendet av seg selv Blant FIFAs 208 medlemsland er det kun England og Skottland som åpent har vist sin avsky mot det rådende regimet.

Selv om også andre land er kritiske og har presset Blatter til å gjøre endringer, er det påfallende hvordan flertallet sliter med å forstå at skandalene rundt FIFA er skapt av de mektige mennenes egne feiltrinn.

Kongressen har vært preget av Blatters løfter om bedre tider og det nye slagordet «nulltoleranse». I 12 år har Blatter ledet FIFA. Først nå tas slike ord i presidentens munn.

- Jeg takker dere alle for tilliten, sa Blatter.

«Løgnere» Rundt Dagbladets reportere i konferansehallen her i Zürich sitter det en rekke britiske journalister fra renomerte medier som gjentatte ganger roper «løgnere, løgnere, løgnere» og «jævla padder!» mot Blatter og hans trofaste støttespillere.

Mange av disse støttespillerne har kommet med sterke anklager mot britenes representanter under konferansen.

Norge for Blatter Totalt 17 land stemte for Englands forslag, deriblant Skottland og britene selv. De øvrige antas for en stor del å være Commonwealth-land. I tillegg stemte 17 land blankt.

UEFA diskuterte helt til seint i natt alternative forslag - deriblant at Sepp Blatter selv kunne foreslå å gå av etter ett eller to år.

UBESTRIDT LEDER: Sepp Blatter (76) er gjenvalgt som FIFAs president. Foto: AP Photo/Michael Probst
UBESTRIDT LEDER: Sepp Blatter (76) er gjenvalgt som FIFAs president. Foto: AP Photo/Michael Probst Vis mer

Dette har Blatter avvist i de hemmelige samtalene. Hans oppslutning på kongressen forklarer med all tydelighet hvorfor.

Norge støttet ikke Englands forslag, men valgte å gi Blatter tillit i fire nye år.

- Vi følger UEFA-linja. Vi mener vi kommer lengst ved å stå mange sammen, sier fotballpresident Yngve Hallén til Dagbladet.

Lukket valg Slik det ofte er i FIFA, ble det forlangt en hemmelig votering. Det betyr at alle delegatene måtte gå inn i et avlukke for å stemme.

Konsekvensen er at ingen vet hvem som stemte blankt og hvem som ga Blatter støtte.

Norge og de øvrige nordiske landene mener å ha oppnådd endringer internt i FIFA som forsvarer støtte til Blatter.

Nordisk «seier» Den viktigste endringen å gi FIFAs etiske komité langt større fullmakter. Komiteen deles nå i to kamre, ett for påtale og ett dømmende organ.

Endringen er basert på et nordisk initiativ.

I tillegg skal Sepp Blatter ha gått med på en uavhengig gransking av korrupsjon i FIFA.

Når og hvordan det skal skje, er ikke kjent.

- Du er vår kaptein - Vi foreslo av endringer av den etiske komiteen av to grunner. For det første må anklager bli etterforsket på en seriøs måte. For det andre: Våre kolleger anklaget for uregelmessigheter må bli hørt og få sin sak behandlet på en rettferdig måte, uttale den danske fotballpresidenten Allan Hansen.

Og la til overfor Sepp Blatter:

- Vi stoler på deg som vår kaptein.

ETT VALG: På stemmesedelen var det bare ett mulig kryss, for sittende president Sepp Blatter. Hvem som stemte hva (blankt) er som vanlig hemmelig i FIFA.  Foto:  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
ETT VALG: På stemmesedelen var det bare ett mulig kryss, for sittende president Sepp Blatter. Hvem som stemte hva (blankt) er som vanlig hemmelig i FIFA. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI Vis mer

- Det blir akkurat som en i domstol, sier Blatter.

Klar tale Tidligere på dagen valgte Englands fotballpresident David Bernstein helt andre ord:

- FIFA rammes av kritikk fra hele verden. Fra sponsorer, publikum og mediene. Valget har utviklet seg til et «one horse race». «Kroningen» av Blatter, uten noen motstander, vil resultere i et svertet mandat for FIFA, raste Bernstein.

Bernstein valgte å reise hjem før valget av Blatter fant sted.