Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her stiger den 400 år gamle kirka opp av vannet

Ikke sett på 13 år.

400 ÅR GAMMEL: Kirka Temple of Santiago ble bygget på 1600-tallet. Siden 1966 har den ligget under vann, men for første gang på 13 år kan man igjen oppleve kirkeruinene på nært hold. Foto: AP Photo/David von Blohn
400 ÅR GAMMEL: Kirka Temple of Santiago ble bygget på 1600-tallet. Siden 1966 har den ligget under vann, men for første gang på 13 år kan man igjen oppleve kirkeruinene på nært hold. Foto: AP Photo/David von Blohn Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Her i Norge hender det at vi får hus og eiendeler under vann som følge av flom. I Nueva Quechula i Mexico er det for tiden stikk motsatt.

Der har nemlig en kirke fra 1600-tallet kommet opp av vannet, på grunn av tørken i området.

På grunn av pestepidemien fra 1773 til 1776, ble kirka kjent som «Temple of Santiago» forlatt, men det var ikke før 1966 at den forsvant helt fra overflaten, da en dam ble overfylt av vann.

13 år siden sist Vannstanden i dammen har nå sunket med 24 meter, og de lokale fiskerne utnytter dette fullt ut.

De tar med nysgjerrige passasjerer på en båttur rundt ruinene, for det sjeldne synet av Temple of Santiago.

SVÆRT LANG: Temple of Santiago er en lang kirke. Den måler ti meter i høyden, og 14 meter i bredden, mens den er hele 61 meter lang. Foto: AP Photo/David von Blohn
SVÆRT LANG: Temple of Santiago er en lang kirke. Den måler ti meter i høyden, og 14 meter i bredden, mens den er hele 61 meter lang. Foto: AP Photo/David von Blohn Vis mer

Sist vannet var så lavt, var i 2002. Da kunne folk gå rundt inne i den 400 år gamle kirka, til vannet igjen oversvømte den ti meter høye og 61 meter lange hellige bygningen.

- Folk feiret Leonel Mendoza fisker hver eneste dag i Grijalva-elva, som er omringet av skog og fjell i staten Chiapas, sør i Mexico.

Han er en av de som de siste dagene har fraktet de skuelystne rundt ruinene i vannet. Mendoza var der også i 2002, da folk kunne gå inne i kirka.

- Folk feiret, de kom for å spise, jobbe og bare henge rundt her. Jeg solgte dem tørka fisk, sier Mendoza og tenker tilbake til 2002, skriver Yahoo.com.

- Hadde trolig aldri en prest Arkitekten Carlos Navarrete har jobba med meksikanske myndigheter for å rapportere om kirkas struktur.

Han forteller at Temple of Santiago var avhengig av det nærliggende klosteret Tecpatan, som ble grunnlagt i 1564. Klosteret og kirka er bygget på nesten samme tid, og kirka skulle mest sannsynlig fungere som samlingspunkt.

TURISTATTRAKSJON: De lokale fiskerne tar med skuelystne på båttur rundt kirkeruinene. Foto: AP Photo/David von Blohn
TURISTATTRAKSJON: De lokale fiskerne tar med skuelystne på båttur rundt kirkeruinene. Foto: AP Photo/David von Blohn Vis mer

- Det ble aldri slik. Trolig hadde den aldri en prest, men mottok bare besøk fra Tecpatan, sier Navarrete.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!