Her stikker den frekke tyven av med bagasjetralla

Se video av hvordan de frekke tyvene opererer på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): - Det er rett før det braker løs nå. Hittil har det ikke vært like mange tyverier som i fjor. Men de siste ukene har vi sett en tendens til at det begynner å ta seg opp, sier Karl Mauseth, fungerende avsnittsleder for grensekrimavsnittet ved Gardermoen politistasjon.

Årsaken til at politiet nå forventer en topp i antall tyverier på landets hovedflyplass er at antall reisende er høyest i sommermånedene. Det vet også tyvene som derfor drar til flyplassen for å stjele.

- Det blir fellesferie og folk har ofte med seg til dels store verdier. Det vet tyvene, sier Mauseth.

Da Dagbladet fredag formiddag var innom Gardermoen-politiet, hadde et eldre norsk par møtt opp for å anmelde et tyveri; kvinnen hadde blitt frastjålet sin veske da de skulle til å sjekke inn. Kvinnen mistet både fotoapparat og husnøkler. Hun beskriver episoden som ubehagelig.

Avsnittsleder Mauseth anslår at det skjer mellom ett og to grove tyverier hver dag på Gardermoen i de mest hektiske sommermånedene.

- Vi ser også at antall tyverier øker, legger han til.

Proffe omreisende tyver I stor grad er tyvene av utenlandsk opprinnelse. Mauseth forteller at tyvene «tilsynelatende er profesjonelle»; de bruker god tid på å velge seg ut et offer og de kler seg pent for å se ut som vanlig reisende. Noen har til og med bagasje bare for å unngå å se mistenkelige ut.

- De ser seg ut personer som ser stressa ut og som ikke passer på sakene sine, sier Maurseth.

Selv om tyveriene skjer spredt utover hele flyplassen, er det en liten overvekt utenfor sikkerhetskontrollen, ifølge politiet. Årsaken er antakelig at det er enklere å stikke av via en ventende bil utenfor.

- Er ferieglade nordmenn mindre observante når de skal ut og reise?

- Jeg skal være forsiktig med å generalisere. Men generelt er det jo slik at de som blir frastjålet noe gjerne er uoppmerksomme. Ofte er de stressa og har dårlig tid. Det er en tankegang om at «det skjer ikke meg». Mange føler nok også at de er i trygge omgivelser på Gardermoen, sier Mauseth.

Dagbladet har fått tilgang på en video som viser hvor frekke noen av Gardermoentyvene kan være. I videoen øverst i saken kan du se hvordan en dresskledd mann i slutten av 30-åra av utenlandsk opprinnelse rett og slett tar med seg en tralle med bagasje mens han rusler gjennom terminalen. Offeret som står i skranken aner ingenting om hva som foregår før han snur seg og bagasjen er borte. Videoen er tatt opp på sommeren i fjor, og politiet opplyser at tyven i etterkant ble dømt for ti forhold og fikk åtte måneders fengsel.

- Et av Norges mest overvåkede steder Til syvende og sist er det viktigste at de reisende er observante, mener politiet.

Inne på flyplassen har de også hjelp fra flere aktører, blant annet såkalte floorwalkers som går rundt og advarer folk, høytallerne brukes aktivt til advarsel og reiseselskapene informerer sine kunder. Politiet forteller også at de har andre sivile aktører som observerer hva som foregår i området.

Pressesjef ved Oslo Lufthavn (OSL), Vegard Gystad, er godt kjent med problemet, og forteller at det har vært en rekke tiltak for å forsøke å gjøre noe med det.

- Vi er blant annet et av Norges mest overvåka steder. Vi er veldig opptatt av at det skal være trygt å reise til og fra Gardermoen, sier han.

I tillegg har OSL informasjon om tiltak på sine hjemmesider og de har kampanjer for å holde reisende årvåkne, forteller pressesjefen.

- Når du skal ut og reise på ferie har du gjerne med deg pass og reisedokumenter osv., og da er det klart at det er en katastrofe for ferien dersom dette blir stjålet. Derfor er det viktig at folk er påpasselige, sier Gystad.