Her stikker han fra bensinregninga

Mens restaurantbransjen har gjort tiltak for å sikre at folk betaler, sliter bensinstasjonene med at folk stikker av etter å ha fylt bensin for flere hundre kroner.

STAKK AV FRA REGNINGA: Her stikker en mann av fra bensinregninga på 800 kroner på Statoil på Rakkestad. Foto: Politiet
STAKK AV FRA REGNINGA: Her stikker en mann av fra bensinregninga på 800 kroner på Statoil på Rakkestad. Foto: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare fire prosent innrømmer i en undersøkelse Ipos MMI har gjort for Dagbladet at de har stukket fra regninga. Men samtidig viser undersøkelsen at hele 40 prosent kjenner noen som har gjort det en eller flere ganger.

På mange bensinstasjoner landet rundt er de plaget med folk som stikker av etter å ha fylt full tank.

- Det er et stort problem. Det kan være flere millioner i svinn bare på en enkelt stasjon, sier kommunikasjonsdirektør Pål Heldaas i Statoil til Dagbladet.

35 millioner i året Bensinforhandlernes Bransjeforening opplyser til Dagbladet at norske bensinkunder stikker fra opptil 35 millioner kroner i ubetalte bensinregninger.

- Men vi har beregnet at 80 prosent av dette beløpet er det vi kaller ufrivillig avstikk, og det er fra folk som tror kortet ble akseptert eller på andre måten glemmer å betale, sier direktør Jan Carho i Bensinforhandlernes Bransjeforening.

Det betyr at bensin til en verdi av sju millioner kroner forsvinner fra pumpene fra folk som stikker av med vilje.

- Det er store beløp og går utover forhandlerne. 20 prosent er det vi kaller for kjeltringer, og noen er gjengangere. Vi har blant annet oppdaget mellom 30 og 40 avstikk fra en og samme person, sier Carho.

Han forteller at fenomenet også har blitt en fare for de som jobber på bensinstasjonene.

- Vi har hatt episoder der ansatte ved bensinstasjoner har forsøkt å stoppe de som stikker av og får føttene overkjørt. Jeg synes det er tragisk at det har gått så langt at folk kjører over andre mennesker på grunn av en regning på rundt 800 kroner.

- Vi sitter igjen med regninga Det er på de største stasjonene i de store byene problemet er størt. I Statoil er det stasjonen på Furuset fenomenet kalt «pumpestikk» er størst.

- Her og på stasjonene problemet er størst vurderer vi en løsning der de som vil betale kontant må betale før de fyller tanken, og vi har gjort forsøk med det for å få bukt med problemet.

Lørdag for to uker siden stakk en frekk bilist fra bensinregninga på 800 kroner på Statoil på Rakkestad i en rødoransje Ford Sierra. Eier Therese Watvedt sier at det er hun som blir stående med regninga.

- Det skjer altfor ofte. Jeg synes det er tragisk at folk kan gjøre seg til kjeltring for småbeløp. Dette var ikke bare en som glemte seg av. Han hadde falske skilter og gjorde det bevisst, sier hun til Dagbladet.

- Det er vi som må betale for det. Folk kan være veldig kalde. Det har skjedd at de kommer inn og ber oss skru på pumpa, og så stikker de av etterpå, sier Watvedt.

Stakk fra regning på 15 000 Det har tidligere vært problemer med folk som stikker av fra regninga ved flere utesteder i Oslo, spesielt sommerstid når det er uteservering.En ringerunde Dagbladet har gjort til flere av restaurantene og utestedene i Oslo, viser at utelivsbransjen har blitt strengere på reglementet blant annet ved at folk må betale per drink på flere spesielt utsatte steder.

Men ved de fleste tilfellene der folk valser avgårde uten å betale handler om alkoholpåvirkning.

- Det er lite svinn, men det skjer av og til. Noen har gått fra regninga fordi de har vært påvirket, bekrefter Bølgen & Moi-sjef Harald Berger overfor Dagbladet.

Men det har vært profesjonelle svindlere på besøk, opplyser han.

- Vi har hittil i år hatt to situasjoner med svindlere som har vært proffe. Fire personer har kommet inn og vært storkarer og vist fram et visittkort fra et stort og fint firma og bedt om regning. Det er snakk om maksimalt 15 000 kroner, sier Berger.

Stikker fra taxiregninga Flere taxisjåfører Dagbladet har snakket med har også opplevd at folk har stukket fra regninga.

- Det hender at folk løper fra regningen og alle taxisjåfører har nok erfart dette i sitt arbeidsliv, dessverre. Det er irriterende. Med det sagt er det byer i Europa som er mye verre enn Oslo, så vi kan nok ikke hevde at dette er et stort problem, sier Lars Dolva i Oslo taxi.

- At folk ikke kan betale for seg er løst i drosjenæringen gjennom en egen panteordning. Sjåføren tar rett og slett pant i en eiendel tilhørende passasjeren som innløses dagen etter. En typisk eiendel det tas pant i er klokke eller mobiltelefon. Også dette er de fleste sjåfører innom i sitt arbeidsliv.

Her stikker han fra bensinregninga