Coronadrama på Gardermoen:

Her stikker hun fra karantenevaktene

Jurist Marianne Øyen godtar ikke bot på 20 000 kroner. - Politimannen leste ikke dokumentasjonen om nødvendig reise.

KJØRER VEKK: Hun kom hjem etter det hun mente var et nødvendig ærend til leiligheten sin på Gran Canaria, og beskriver hjemkomsten som svært ubehagelig. Reportere: Agusta Magnusdottir og Øystein Andersen. Video: Henning Lillegård / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Dagbladet): Karantenedramatikk på Gardermoen natt til søndag: En mann i 50-åra fra Horten stakk av fra karantenehotellet han var innlosjert på. Og en kvinne i 60-åra fra Ås kommune forsvant fra vekterne som skulle geleide henne inn på bussen til hotellet der hun var henvist.

Begge er politianmeldt og er forespeilet bøter på 20 000 kroner.

Dagbladet var vitne til opptrinnet da Marianne Øyen forsvant fra flyplassen i bilen med sin mann. Og minuttene forut med vaktene hakk i hæl.

De noterte nummeret på bilen med «rømlingen», og paret ble oppsøkt av en politipatrulje da de var hjemme på småbruket i Ås sør for Oslo seinere på natta.

Der er Marianne Øyen i gang med den obligatoriske ti dagers-karantenen etter utenlandsreise. Det har hun ingenting imot, uavhengig av tre negative covid-19-tester på ei uke.

Det er lovligheten av og grunnlaget for å pålegge henne hotellkarantene hun bestrider. Derfor kommer hun ikke til å godta noen bot/forelegg, men heller kjøre saken i retten.

- Nødvendig tur

Det mener hun som mangeårig jurist at det er grunnlag for. Før hun ble jurist, jobbet hun flere år i klageavdelingen i Toll- og avgiftsdirektoratet. Og før det i klageavdelingen i Helsedirektoratet.

Hun hadde en nødvendig ukestur til Gran Canaria for å møte utbygger og eiendomsmekler om vannskader på ny leilighet. Og et møte med den spanske banken om kontraktsforhold.

- Mannen min ble hjemme så vi ikke risikerte å bli sittende fast begge to på hotell ved hjemkomst på grunn av tolkningen av «nødvendig arbeid» i covid-19-forskriften, sier hun til Dagbladet.

Marianne Øyen forhørte seg med Justisdepartementet om hva «nødvendig arbeid» betyr.

Dokumentasjon

- Jeg fikk ikke noen klar definisjon, men veldig klare råd om å ha med dokumentasjon ved hjemkomst om hva som ble gjort under oppholdet. Og til kontrollen på Gardermoen hadde jeg med dokumentasjon fra utbygger om utbedring av skadene i leiligheten, fra den spanske banken (dokumentasjon på spansk og engelsk) og fra eiendomsmeklerkjeden Remax. Fra Remax hadde jeg med dokumentasjon fra våre møter på tre språk - norsk, engelsk og spansk.

Der sto saken før ankomst med SAS til Gardermoen fra Gran Canaria seint lørdag kveld.

Og den står mer fastlåst etter ankomst Gardermoen.

GARDERMOEN: - Det er en nødvendig karantene man er nødt til å ta, sier reisende May Kristin Knutsen. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer

- Mitt ankepunkt er at politimannen ikke tok seg tid til å se skikkelig på dokumentasjonen. Han forsvant etter to minutter. Da hadde han gitt beskjed til resten av kontrollmannskapet om «hotellkarantene, ikke nødvendig reise».

- Jeg fikk ikke anledning til å prate med han. Det var mange reisende der, og kanskje var de for få til å ta imot trafikken, sier hun.

- Vi pågriper ikke folk for å frakte dem tilbake til hotellene, men nøyer oss med anmeldelse, sier operasjonsleder Terje Skaftnes i Øst politidistrikt til NTB i forbindelse med at mannen fra Horten forlot sitt karantenehotell.

- Må utvise skjønn

Dagbladet møtte politiinspektør Ragnhild Aas på Gardermoen fredag. Hun leder politiets grensekontroll på landets hovedflyplass.

Det er politiets oppgave å vurdere og kontrollere om en reise har vært nødvendig.

Har du vært på strandferie i Spania, er vurderingen enkel. I andre tilfeller kan den være langt vanskeligere, så det er lagt opp til at politiet kan bruke skjønn i vurderingen.

- Utfordringen er å utvise samme nivå av skjønn i de ulike sakene. Det finnes ingen komplett liste over alle eventualiteter som gjør en fritidsreise nødvendig, og er umulig å sammenstille.

- Det er mange som har med masse dokumenter. Det kan gjøre prosessen enklere sier politiinspektør Aass.

Kan være misforstått

Operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt sier søndag kveld til Dagbladet at politiet ikke kan gå inn på enkeltsaker i media. Han opplyser imidlertid at det kan ha blitt misforståelser da turistene kom hjem lørdag kveld.

- Det ble opprettet ni eller ti saker på kort tid, så det kan ha skjedd, sier Marstad.

Operasjonslederen ber Øyen ta kontakt med politiet mandag, dersom hun mener at noe ble feil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer