1. PLUKKER UT OFFERET: De to samarbeidende tyvene oppdager den eldre kvinnen med rullator ved tippekassa på Meny på Grønland i Oslo. Tyv 1 har et bankkort i hånda. Foto: POLITIET
1. PLUKKER UT OFFERET: De to samarbeidende tyvene oppdager den eldre kvinnen med rullator ved tippekassa på Meny på Grønland i Oslo. Tyv 1 har et bankkort i hånda. Foto: POLITIETVis mer

Her stjeler de fra rullatoren

Flere hundre tilreisende multikriminelle aktive i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Det går mot nok en dyster sommer når det gjelder vinningskriminalitet i Oslo. Etter mange år med nedganger i vinningskriminalitet, har statistikkene fått et hopp de siste åra. Økningen tilskrives østeuropeiske yrkeskriminelle.

Nå er bandene tilbake i Oslo.

- Vi hadde spanere ute i helga, og det de kom tilbake med var ikke positivt. Det var usedvanlig mange østeuropeiske kriminelle ute. Hvor mange er umulig å tallfeste, men det dreier seg om flere hundre, sier sjef for etterretningsgruppa ved Majorstua politistasjon, Geir Ellefsen.

- Brutale
Politiets offisielle tall for den anmeldte vinningskriminaliteten i Oslo første halvår kommer først i juli, men forsikringsselskapene merker allerede tyveribølgen.

- Vi har fått mellom 700 og 800 telefoner angående lommetyveri de to siste dagene, noe som er en veldig stor økning. Det er ikke sikkert alle disse fører til erstatning, sier Bjarne Rysstad, informasjonsrådgiver i Gjensidige Forsikring.

I tillegg til de materielle tapene, peker etterretningsleder Ellefsen på at mange har svært ubehagelige opplevelser i møte med de kriminelle østeuropeerne.

- De er bevisste på hvem de plukker ut. Det er gjerne eldre og uføre på dagtid, og berusede mennesker nattetid. Mange viser liten empati med sine ofre, og opptrer brutalt, sier Ellefsen.

2. KASTER KORT PÅ GULVET: Tyv 1 kaster kortet på gulvet, og sier til den gamle damen at hun har mistet det. Foto: POLITIET
2. KASTER KORT PÅ GULVET: Tyv 1 kaster kortet på gulvet, og sier til den gamle damen at hun har mistet det. Foto: POLITIET Vis mer

Lommetyverier og villainnbrudd
Ellefsen opplyser at Oslopolitiet tidligere i år hadde en stor sak der de utviste 43 rumenere etter store beslag. Men nye omreisende kriminelle kommer inn, ennå flere enn i fjor, skal vi tro politiets etterforskning.

- Norge har ikke blitt noe mindre attraktivt for profesjonelle kriminelle: Det norske samfunnet er bygget på åpenhet og tillit og vi har store verdier i boligene våre. Dette er to elementer som frister, sier han.

Han omtaler mange i gruppen som «multikriminelle».

- Det går i lommetyverier og pinkode-tyverier om dagen, og villainnbrudd om natta. Dette gir store utslag i kriminalstatistikken, ikke bare for Oslo men for hele Norge. Disse står bak en stor del av all vinningskriminaliteten her til lands, sier Ellefsen.

I 2007 var det 257 innbrudd i villa i Oslo. I 2008 var det hele 837 slike innbrudd — en økning på mer enn 200 prosent. Økningen ble av politiet tilskrevet tilreisende yrkeskriminelle.

3. ROBBER VESKA: Den gamle damen bøyer seg ned for å ta opp kortet. Da tar tyv 2 for seg i veska. Tyvene forlater stedet, en av dem ble stanset av en parkeringsvakt som oppdaget tyveriet, den andre slapp unna. Foto: POLITIET
3. ROBBER VESKA: Den gamle damen bøyer seg ned for å ta opp kortet. Da tar tyv 2 for seg i veska. Tyvene forlater stedet, en av dem ble stanset av en parkeringsvakt som oppdaget tyveriet, den andre slapp unna. Foto: POLITIET Vis mer