Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her stjeler hjemmehjelpen fra 86 år gammel kvinne

Avslørt av skjult kamera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 86 år gammel kvinne ble rundstjålet av to av sine hjemmehjelpere mens hun lå i sin egen seng. Det avslørte svigersønnen hennes ved bruk av skjult kamera. Han filmet at hjemmehjelpene stjal fra kvinnen som er 100 prosent pleietrengende.

Dette skriver Fædrelandsvennen.

- Videoopptakene var avgjørende for etterforskningen av denne saken, sier ledere for allmennavsnittet ved Agder politidistrikt, Petter Sandell, til Fædrelandsvennen.

Konfrontert med videobevisene, erkjente de to kvinnelige hjemmehjelpene å ha stjålet fra den 86 år gamle kvinnen. Den ene har innrømmet å ha stjålet mellom 2000 og 4000 kroner, mens den andre har innrømmet ha stjålet 300 kroner.

Avslørt av skjult kamera Allerede i 2009 klagde den 86 år gamle kvinnen over at pengene hennes forsvant, men familien tok henne ikke seriøst før de oppdaget at det var forsvunnet et større beløp fra en konvolutt i hjemmet hennes.

I vinter begynte derfor svigersønnen Kenneth Robstad å loggføre hvor mye penger som var i leiligheten før og etter hvert hjemmehjelpbesøk. Undersøkelsene viste at det stadig vekk forsvant penger.

Robstad installerte skjult kamera i leiligheten 6. mai i år - og fikk napp. Flere videoopptak viser at hjemmehjelpene forsyner seg av pengene til den eldre kvinnen. Til sammen stjal de to kvinnene 3800 kroner på to måneder, mens de ble filmet. Det nyeste opptaket av tyveriene er 4. juni i år.

- Ikke ha kontanter liggende - Folk bør ta sine forholdsregler, enten det er brukerne selv eller deres pårørende, og sørge for at det ikke ligger kontanter for lett tilgjengelig, sier Petter Sandell i Agder-politiet.

Helse og sosialdirektør i Kristiansand, Lars Dahlen, beklager på det sterkeste.

- Dette er forferdelig trist for den som er utsatt for tyveriet. Dette er fullstendig uakseptabelt, og en sak som er særs uheldig for den tjenesten vi yter og den tilliten vi er avhengige av. Det er også tragisk for de som har utført det. Vi beklager på det sterkeste, sier han til Fevennen.

Forslag om vandelsattest Per Arne Olsen (Frp) reagerer sterkt på historien om tyveriene fra den 86 år gamle kvinnen. Han mener pleietrengende eldre nå må få bedre beskyttelse.

- Vi har et forslag inne om krav til vandelsattest for dem som pleier eldre. Det vil bli behandlet i Stortinget til høsten, sier Olsen til Dagbladet.

Han forteller at Fremskrittspartiet også tidligere har kommet med forslaget, men da har departementet svart at kostnadene ved å innføre det er for store. For noen år siden ble det innført obligatorisk vandelsattest for alle som jobber med omsorg for barn eller i skolen.

- Man kan aldri garantere 100 prosent at ikke overgrep skjer, men en vandelsattest reduserer muligheten dramatisk, sier Olsen.

En dom står på vandelsattesten i fem år, før den blir slettet.

- Kan det være problematisk at man kan få yrkesforbud i fem år, hvis man begår et mindre tyveri?

- Jeg anser ikke det som det store problemet. Når to hensyn står opp mot hverandre, må hensynet til de gamle og pleietrengende gå foran, sier Olsen.