- Her stjeler SOS Rasisme-toppene Israel-flagget

Sentrale SOS Rasisme-ledere politietterforskes for trakassering og tyveri under demonstrasjon i Trondheim.

- STJELER FLAGGET: Her løper en kvinne avgårde med flagget til Med Israel (Miff) for fred i Trondheim sentrum. Foto: Roy-Cato Myrvang
- STJELER FLAGGET: Her løper en kvinne avgårde med flagget til Med Israel (Miff) for fred i Trondheim sentrum. Foto: Roy-Cato Myrvang Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Medlemmer av ledelsen i partiet Tjen Folket, Revolusjonær kommunistisk ungdom og SOS Rasisme er nå under politietterforskning, i kjølvannet av en demonstrasjon i Trondheim forrige uke.

- Vi mottok en anmeldelse på et tyveri og fornærmede mener han deretter ble hindret fra å løpe etter, sier vaktleder ved Sør-Trønderlag politidistrikt Are Løw-Owesen til Dagbladet.

Arrangøren som mener seg bestjålet er «Med Israel for fred» (MIFF). 19. februar hadde satt opp en stand i Nordre gate, sentralt i Trondheim.

- I anmeldelsen ligger det bilder som de mener identifiserer gjerningspersonene. Politiet har startet etterforskning. Vi skal innkalle både fotografen og de som finnes på bildene til avhør, sier Løw-Owesen.

- Trakasering og stjeling Styremedlem Geir Knutsen i Trondheim MIFF leverte anmeldelsen 21. februar.

- Vi politianmeldte kvinnen på bildet og Kenneth Fuglemsmo for trakassering og stjeling, sier styremedlem i Trondheim MIFF Geir Knutsen, til Dagbladet.

Knutsen mener kvinnen i 20-årene stjal et flagg fra standen han stod på under en støttemarkering for Israel. En fotograf fanget øyeblikket fra en kafé tvers over gata, der hun ifølge Knutsen og fotografen løper vekk fra området med flagget i armene.

Fanget av kamera - Bildet ble tatt etter at en på standen ropte «hun stjeler flagget». Hun begynte å løpe, sier fotograf Roy-Cato Myrvang, som fulgte opptrinnet.

- I forkant av dette ble vi oppsøkt av rundt ti folk. Fuglemsmo tok ordet og introduserte seg og ungdommene som kommunister. De hadde materiell fra Tjen Folket med seg. Deretter sa han at det var provoserende at vi hadde en markering i Trondheim by, sier Knutsen.

Ingen av personene navngitt i anmeldelsen benekter å ha vært på stedet eller deltatt i tyveriet.

SOS Rasisme-topp Fuglemsmo (28) leder til daglig gruppen Revolusjonær kommunistisk ungdom (RKU), som er datterpartiet til Tjen Folket. Begge organisasjonene er involvert i kuppet og den daglige driften av den nasjonale antirasistiske ungdomsorganisasjonen SOS Rasisme.

- HOLDT IGJEN: Styremedlem Geir Knutsen i Trondheim MIFF mener han blir holdt igjen av flere unge menn på dette og det påfølgende bildet, da han skulle hente tilbake flagget som ble stjålet på standen 19. februar. Foto: Roy-Cato Myrvang
- HOLDT IGJEN: Styremedlem Geir Knutsen i Trondheim MIFF mener han blir holdt igjen av flere unge menn på dette og det påfølgende bildet, da han skulle hente tilbake flagget som ble stjålet på standen 19. februar. Foto: Roy-Cato Myrvang Vis mer

Fuglemsmo er også nestleder i SOS Rasisme, som hevder å ha rundt 40 000 medlemmer Norge rundt.

Kvinnen som er anmeldt holder flere verv i RKU, leder et av SOS Rasismes flere hundre lokallag og har et verv på nasjonalt nivå i organisasjonen.

Aggressiv Knutsen har bodd lenge i Midtøsten og ble først kjent med regionen som FN-soldat i Libanon på 80-tallet. Han opplevde situasjonen i Trondheim som «aggressiv».

- Jeg bestemte meg for å løpet etter for å få tilbake flagget vårt, men ble holdt igjen med albuer og armer av fem-seks gutter som var i følge med Fuglemsmo. Jeg sa «flytt dere unna», men de ble stående. Da jeg kom meg avgårde ble jeg omringet igjen etter hundre meter og måtte gi opp, sier Knutsen.

Han mener opptrinnet var planlagt.

- Fuglemsmo holdt seg i bakgrunnen, men jeg er sikker på at de hadde avtalt hvilke oppgaver de skulle ha. Hun skulle stjele, han skulle prate og de andre holde meg igjen, sier Knutsen.

Partiavisa På bildet holder flere av personene en rekke av Tjen Folket og RKU sin partiaviser i hendene, samtidig som de ifølge Knutsen, sperrer veien for ham.

RKU fikk i fjor over 140 000 kroner i statsstøtte.

- Rasiststat Tjen Folket-medlemmet som nå etterforskes for tyveriet vil ikke benekte at hun står bak. Hun vil ikke svare på spørsmål over telefon, men skriver følgende i en e-post til Dagbladet.

- Hva er vel et lite flagg mot et helt land? Hva er en rampestrek mot Israels rasisme satt i system? Sioniststaten Israel er en rasistisk stat på okkupert jord. Støtte til fascister er ikke ønsket i våre gater, skriver hun,

Kenneth Fuglemsmo langer også ut mot Israel og landets behandling av palestinere. Han mener Miff tramper på dem.

- RASISTISK SIONISTSTAT: Kenneth Fuglemsmo er leder i RKU og nestleder i SOS Rasisme. - Anstendige mennesker føler ingen medynk med en propagandaorganisasjon for den rasistiske sioniststaten Israel, sier han til Dagbladet. RKU fikk over 140 000 kroner i støtte i 2010. Foto: Revolusjonær kommunistisk ungdom (pressebilde)
- RASISTISK SIONISTSTAT: Kenneth Fuglemsmo er leder i RKU og nestleder i SOS Rasisme. - Anstendige mennesker føler ingen medynk med en propagandaorganisasjon for den rasistiske sioniststaten Israel, sier han til Dagbladet. RKU fikk over 140 000 kroner i støtte i 2010. Foto: Revolusjonær kommunistisk ungdom (pressebilde) Vis mer

- Det er mange palestinere i Norge i dag, som har flyktet fra det sionistiske terrorhelvetet og MIFF tramper på disse. Anstendige mennesker føler ingen medynk med en propagandaorganisasjon for den rasistiske sioniststaten Israel, sier Fuglemsmo til Dagbladet.

Han vil ikke besvare spørsmål på om han og hans organisasjon var ansvarlig for tyveriet av flagget eller fysisk hold tilbake en Miff-demonstrant.

KOMMER PÅ BANEN: RKU-leder og nestleder i SOS Rasisme Kenneth Fuglemsmo (til venstre i brun jakke) var også tilstede under demonstrasjoen. Foto: Roy-Cato Myrvang
KOMMER PÅ BANEN: RKU-leder og nestleder i SOS Rasisme Kenneth Fuglemsmo (til venstre i brun jakke) var også tilstede under demonstrasjoen. Foto: Roy-Cato Myrvang Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer