- Her sto Breivik rett over hodet mitt og skjøt

I denne fjellhylla klamret Nicoline (21) seg til livet, mens Breivik sto rett over og skjøt AUF-ere som lå i vannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN / TYRIFJORDEN / UTØYA (Dagbladet): Nicoline Bjerge Schie (21) klarte seg, takket være en gutt hun ikke kjenner.

- Da Brevik kom mot oss gjennom teltplassen, begynte alle rundt meg å løpe. Jeg så skrekken i ansiktene til dem som løp mot oss, og skjønte det var alvor. Jeg løp med flokken, men så fikk jeg se en jeg visste hadde vært mange ganger på Utøya - og tenkte han sikkert var godt kjent, sier Nicoline til Dagbladet.

Presset seg sammen Hun hang seg på denne gutten, ned en skråning mot vannet. I fjellsida så hun brått en sprekk.

På en vanlig dag ville den vært en fin plass for en peson å ligge avslappet. Dette var ikke en slik dag. I løpet av kort tid presset nærmere 15 personer seg sammen på den lille fjellhylla.

- Jeg har vært på Utøya i ettertid. Da klarte jeg ikke å gå ned til fjellhylla. Så bratt var det, sier hun.

Hørte skrittene Men 22. juli var det mange som kom seg ned fjellsida på leting etter et gjemmested. For mange, skulle det vise seg.

- Det kom bare flere og flere ned skråningen. Det ble bare ikke plass. Flere skled ned til vannet, eller ble værende uten god dekning, sier hun.

Mens folk etter beste evne søkte beskyttelse, kom Breivik gående på stien, rett over hodet på Nicoline.

GJEMMESTEDET: I denne fjellsprekket ghjemte Nicoline og nærmere 15 andre ungdommer seg. Foto: Jacques Hvistendahl
GJEMMESTEDET: I denne fjellsprekket ghjemte Nicoline og nærmere 15 andre ungdommer seg. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Jeg hørte skuddene komme nærmere oss. Så hørte jeg skrittene hans, sier hun.

Mange ble drept Breivik begynte han å skyte. Fra toppen kunne ikke massemorderen få øye på Nicoline, selv om hn befant seg rett under føttene hans. Men det var mange andre han kunne se. Han skjøt flere av dem.

Av hennes venner ble to skutt og alvorlig såret. Flere AUFere mistet sine liv her.

- Jeg var redd, men ikke så redd som jeg burde vært. Der og da ante jeg ikke omfanget - hvor mange som ble drept, sier hun.

I ettertid har hun vært til avhør - og blitt vist politiets oversikt hvor de drepte er tegnet inn som prikker på et kart. Det var mange prikker.

Livet etterpå - I begynnelsen klarte jeg ikke å ta det inn over meg. Jeg nektet for at folk jeg kjente var døde, sier hun.

Etterhvert slo alvoret inn. 69 personer ble drept i forbindelse med Utøya-massakren.

- Det har gått veldig opp og ned, med mye sorg og fortvilelse. Det har vært ganger jeg har tenkt: Kunne jeg gjort mer for å redde andre? Det har vært ganger jeg har vært i hyggelige sosiale sammenhenger - og fått dårlig samvittighet for at jeg har kunnet kose meg - og tenkt på alle dem som aldri vil få oppleve noe slikt igjen, sier hun.

LIVET ETTERPÅ: Nicoline Bjerge Schie har slitt med å aksepterer at en mann med overlegg drepte så mange av hennes venner på Utøya. Foto: Espen Sandli, Dagbladet
LIVET ETTERPÅ: Nicoline Bjerge Schie har slitt med å aksepterer at en mann med overlegg drepte så mange av hennes venner på Utøya. Foto: Espen Sandli, Dagbladet Vis mer

Nå er hun fokusert på å gå videre, fullføre skolen og fortsette et politisk aktivt liv.

- Når jeg går på butikken hender det jeg føler meg annerledes, at noe er forandret. Så slår det meg at alt er som før. Det er bare jeg som har forandret meg.