SKUTT OG DREPT PÅ JOBB: På denne gata i Kabul ble den svenske journalisten Nils Horner skutt og drept tirsdag morgen. Horner hadde jobbet som utenrikskorrespondent for Sveriges Radio siden 2001. Foto: AP / NTB scanpix
SKUTT OG DREPT PÅ JOBB: På denne gata i Kabul ble den svenske journalisten Nils Horner skutt og drept tirsdag morgen. Horner hadde jobbet som utenrikskorrespondent for Sveriges Radio siden 2001. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Her sto Nils (51) og gjorde et intervju da han ble skutt i hodet

Gjerningsmennene fanget på video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den erfarne og respekterte svenske journalisten Nils Horner ble drept i Kabul i Afghanistan i morges, der han var på jobb for Sveriges Radio.

Ifølge Sveriges Radio sto Horner på gata og gjorde et intervju om det forestående valget da to menn kom gående og skjøt ham i hodet bakfra. De to var kledd i vestlige klær og flyktet fra stedet etter at den ene hadde løsnet det dødbringende skuddet.

De antatte gjerningsmennene skal ifølge flere kilder være fanget av et overvåkningskamera.

Fikk telefonnummer - ble drept Ahmad Sardar, som driver medietjenesten Kabul Pressistan - som blant annet bistår utenlandske journalister som skal jobbe i Afghanistan - bekrefter overfor Aftonbladet at Horner kontaktet ham i går.

- Han fortalte om en sak han ville gjøre, sier Sardar, som også er avhørt av politiet.

Horner skal ha planlagt å treffe slektninger av et offer for et selvmordsangrep. Møtet skulle finne sted på en restaurant like ved der han ble drept. Sardar snakket med Horner like før han ble skutt.

- Nils spurte om kontaktinformasjon til en person relatert til den saken han ville gjøre, sier Sardar.

Få sekunder seinere, ifølge Sveriges Radio da Horner sto og gjorde et annet intervju, kom to menn gående bortover gata - hvorpå en av mennene tok fram en pistol og skjøt Nils Horner i hodet.

Fikk se overvåkningsbilder Det var Sardar som satte Horner i kontakt med sjåføren og tolken han jobbet med da han ble angrepet. Disse ble tatt med av politiet, men er ikke mistenkt i saken. Tolken har vært i avhør, og er sluppet ut igjen.

Sardar sier også at politiet har overvåkningsbilder av gjerningsmennene.

- Politiet har vist meg et overvåkningsbilde av de antatte gjerningsmennene, sier han.

HEDRET: Et portrett av Horner sto oppstilt før tirsdagens pressekonferanse i Radiohuset i Stockholm, etter at det ble kjent at Horner tidligere på dagen ble skutt og drept i Kabul. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix
HEDRET: Et portrett av Horner sto oppstilt før tirsdagens pressekonferanse i Radiohuset i Stockholm, etter at det ble kjent at Horner tidligere på dagen ble skutt og drept i Kabul. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix Vis mer

Det samme opplyser afghanske myndigheter til Expressen.

- Området der Nils Horner ble drept er ansett som et veldig sikkert område. Etterforskerne jobber nå med å gå igjennom overvåkningsbildene nå. Det kan bli aktuelt å offentliggjøre overvåkningsbildene senere, sier Sediq Sediqqi, talsperson for det afghanske innenriksdepartementet.

Hørte et smell Et øyenvitne beskriver det grufulle scenarioet som utspilte seg på gata i Kabul:

- Jeg så ham ligge der, på gata, dekket av blod, sier Mohammad Zubair til Expressen.

Han jobber som dørvakt på en restaurant like ved. Restauranten hadde stengt i anledning en markering for dødsfallet til Afghanistans tidligere visepresident Mohammad Qasim Fahim.

- Jeg satt inne på restauranten da jeg hørte et smell. Jeg løp ut på gata. Da så jeg mannen ligge på gata, sier Zubair.

Det samlet seg raskt en folkemengde, og politiet ble kontaktet. To menn flyktet fra stedet umiddelbart etter skytingen. Politiet etterforsker nå opplysninger om at en av dem skal ha hatt en tilsynelatende vestlig-inspirert klesdrakt med jeans - og den andre med tradisjonelle klær.

ERFAREN: Nils Horner var en respektert journalist. Foto: Mattias Ahlm /SR /TT / NTB scanpix
ERFAREN: Nils Horner var en respektert journalist. Foto: Mattias Ahlm /SR /TT / NTB scanpix Vis mer