Her stopper alle spor etter Breivik i Liberia

Anders Behring Breivik overførte penger til en navngitt person - men alle spor stopper i denne banken i Monrovia.

MYSTERIUM: I denne banken i Liberia stopper alle spor etter Anders Behring Breiviks pengeoverføringer til en mann i Monrovia. Foto: Dagbladet
MYSTERIUM: I denne banken i Liberia stopper alle spor etter Anders Behring Breiviks pengeoverføringer til en mann i Monrovia. Foto: DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MONROVIA/OSLO (Dagbladet): Den mystiske mannen som Breivik overførte penger til hadde etter hva Dagbladet får opplyst en konto i banken Liberian Bank for Development and Investment (LBDI). Banken holder fortsatt holder til i et av Monrovias bedre strøk.

Dokumenter viser at Breiviks penger gikk til Liberia via en annen bank. Banken opplyser på sine hjemmesider at deres europeiske transaksjoner går via Standard Chartered Bank i London.

Breivik sendte penger til sin liberiske kontakt to ganger: Første gang var 31. mai 2002, da Breivik sendte 500 dollar til den mystiske mottakeren. Så sendte han, 14. juni 2002, hele 4500 dollar til samme mann.

Sentrale kilder opplyser til Dagbladet at navnet på mannen ikke lenger dukker opp noe sted i LBDIs systemer. Dagbladet har forsøkt å spore opp mannen, uten hell.

Ikke svar 23. desember i fjor sendte statsadvokat Inga Bejer Engh en rettsanmodning til politiet Liberia. Der ba norsk politi om at myndighetene sporer opp den navngitte personen som Breivik skal ha overført penger til.

Dagbladet vet at denne rettsanmodningen ikke er blitt besvart, og at 22. juli-etterforskerne ikke har identifisert noen av personene Breivik kan ha møtt i Liberia. De vet heller ikke med sikkerhet hva massemorderen gjorde der.

VIL HA SVAR: Anders Behring Breivik hevder han møtte en serbisk kontakt i Liberia. Forsvarer Vibeke Hein Bæra (t.h.) vil at politiet finner ut hva som skjedde i Afrika. Foto: Jacques Hvistendahl
VIL HA SVAR: Anders Behring Breivik hevder han møtte en serbisk kontakt i Liberia. Forsvarer Vibeke Hein Bæra (t.h.) vil at politiet finner ut hva som skjedde i Afrika. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Breivik selv hevder han reiste til Liberia for å møte en serbisk ekstremist og krigshelt som han hadde møtt på nettet. Politiet tror i stedet at Breivik kan ha falt for en såkalt nigeriasvindel eller var på utkikk etter å kjøpe diamanter.

Tappet av Taylor Politikilder har tidligere opplyst til Dagbladet at alle spor etter Breivik i landets registre ble slettet da despoten Charles Taylor mistet makta i 2003. Charles Taylor hadde også en konto i banken LBDI.

Anthea Lawson, sjefsetterforsker i organisasjonen Global Witness, vitnet om dette i 2009, da amerikanske myndigheter etterforsket hvordan landets banker hadde medvirket til korrupsjon i den tredje verden.

Ifølge Lawsons vitnemål hadde Taylor en konto i LBDI der han oppbevarte flere millioner dollar, som han hadde tilranet seg gjennom tyvhogst av tømmer i Liberias regnskoger.

Taylor ble i forrige uke kjent skyldig i medvirkning til krigsforbrytelser av Den internasjonale straffedomstolen, for sin støtte til opprørere i Liberias naboland Sierra Leone. Aktor krever nå 80 års fengsel for Taylor.

Forsvarerne: Uheldig Breiviks forsvarere opplyser til Dagbladet at de gjerne skulle sett at politiet hadde funnet ut hva terroristen faktisk gjorde i Afrika. Forsvarerne frykter at politiet har havnet i et uheldig spor i etterforskningen.

- Vi har fått opplyst at de fortsetter etterforskningen, men det er flere ting vi mener er uheldig at ikke er ordentlig opplyst, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra.

- Vi stiller oss undrende til hvordan de kan konkludere med at Knights Templar ikke finnes, når etterforskningen åpenbart ikke er avklart. Det er en rekke spor i utlandet som man ikke har fått kartlagt, for eksempel både Liberia-turen og England-turene, og vi stiller spørsmål med hvorfor det ikke er fulgt opp bedre. Vi frykter at politiet har bestemt seg for at organisasjonen ikke finnes og dermed ikke har tro på å etterforske de ulike sporene, sier Bæra til Dagbladet.

INGEN SVAR: Liberisk politi har ikke besvart en rettsanmodning fra statsadvokat Inga Bejer Engh, om hjelp i etterforskningen av Breivik.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
INGEN SVAR: Liberisk politi har ikke besvart en rettsanmodning fra statsadvokat Inga Bejer Engh, om hjelp i etterforskningen av Breivik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer