30 KRONER: Australias statsminister Malcolm Turnbull stoppet opp for å gi omlag 30 norske kroner til en tigger på gata i Melbourne. Det har statet en voldsom debatt. Foto: EPA/TRACEY NEARMY/NTB Scanpix
30 KRONER: Australias statsminister Malcolm Turnbull stoppet opp for å gi omlag 30 norske kroner til en tigger på gata i Melbourne. Det har statet en voldsom debatt. Foto: EPA/TRACEY NEARMY/NTB ScanpixVis mer

Her stopper statsministeren for å gi 30 kroner til en tigger. Det fikk debatten til å eksplodere

Store kontraster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I utgangspunktet var det en enkel gest.

Bildet, som har fått voldsomt etterspill, viser Australias president Malcolm Turnbull som lener seg fram og legger penger i pappkopp i Melbourne.

Konstrastene i bildet er store. Det samme er kontrastene i debatten som nå raser.

- Formue på 900 millioner

På den ene siden av meningsspekteret står de som mener Turnbull er en gjerrigknark. At han har råd til å gi langt mer enn de fem australske dollarene han ga. En sum som tilsvarer omlag 30 norske kroner.

- Turnbull - en mann som har en formue på 900 millioner kroner, en mann som går rundt med en seddelbunke, en mann som donerte mer enn seks millioner kroner til sin egen valgkamp - hadde bare råd til å dytte fem dollar i pappkoppen til en fattig mann. Realiteten er at Turnbulls regjering kan være årsaken til hjemløshet, skriver frilansjournalist Erin Stewart i Sydney Morning Herald.

På den andre siden står de som kritiserer Turnbull for å ha gitt penger i utgangspunktet. At han, ved å gi penger til en tigger, oppfordrer til dette.

En av disse er ordføreren i Melbourne, Robert Doyle. I et intervju med 3AW oppfordrer han i stedet folk til å gi penger til veldedige organisasjoner som hjelper hjemløse.

- Synes synd på ham

Turnbull har også blitt konfrontert med episoden. I et intvervju med 3AW ble han spurt om hvorfor han ga penger, når det samtidig oppfordres til å ikke gjøre det.

Turnbull svarte at han vet dette er et tema som splitter befolkningen, og at han beklager dersom han har skuffet noen.

- Kanskje folk synes man ikke bør gi penger til folk som sitter på gata, men jeg synes synd på ham, sier han.

- Litt smågjerrig

Også David Leydon, assisterende sektetær i den australske fagforeningen «Australian Services Union», kritiserer statsministeren for pengebidraget.

Han har retvitret et bilde som også viser statsministerens andre hånd, hvor han holder i en større bunke med sedler.

Til New York Times sier den hjemløse mannen, som i utgangspunktet ikke ønsket å bli tatt bilde av, at han ikke visste hvem det var som ga ham penger.

- Det er litt smågjerrig, fordi han er millionær, men samtidig er det helt greit. Det er hans penger og han har jobbet hardt for dem, sier han til den amerikanske avisa.

Turbulent

Turnbull er den fjerde statsministeren i Australia siden 2013 etter at landet har vært gjennom en turbulent politisk periode.

Julia Gillard ble i 2013 kastet i en partileder-avstemning av rival Kevin Rudd, før han noen måneder senere tapte valget for Tony Abbott.

Turnbull på sin side var kommunikasjonsminister i regjeringen til Abbott før han i september i fjor sa opp sin post for å utfordre den sittende statsministeren.

Turnbull er også en kontroversiell person innad i partiet. Dette på grunn av sine synspunkter på behovet for drastiske endringer i klimapolitikken, samt homofiles rett til å inngå ekteskap.

Han har også tidligere vært leder for partiet, men tapte en lederavstemning i 2009 til nettopp Abbott med én stemmes margin.

Turnbull ble også sittende etter et ekstremt jevnt valg i vår.