Her stoppes mistenkte høyreekstreme på grensa

Politiet tror de var på vei for å marsjere i Østfold. I alt 14 pågrepet.

STOPPET: De fire mennene i den svenske Volvoen ble stående lenge på tollstasjonen mens politiet sjekket ut dem og bilen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
STOPPET: De fire mennene i den svenske Volvoen ble stående lenge på tollstasjonen mens politiet sjekket ut dem og bilen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Politiets operasjonsleder Jon Erik Nygård opplyser natt til lørdag at de fire mennene som ble stanset ved Ørje, er pågrepet og ført til politiarresten. Det gjelder også to menn som ble stanset på Svinesund fredag kveld.

- De er pågrepet på grunnlag av utlendingslovens paragraf 106b, og vil bli fulgt opp på morgenkvisten, opplyser Nygård til Dagbladet.

Den aktuelle paragrafen og bokstaven gjelder fare for at utlendinger skal unndra seg et utvisningsvedtak. Også lovens bestemmelser om vern av offentlig ro og orden er anvendt overfor de til sammen seks mennene, som alle har svensk statsborgerskap.

Lørdag morgen oppjusterer politet antall pågrepne på svenskegrensa til 14.

ØRJE/OSLO (Dagbladet): I 22.30-tida ble Dagbladet vitne til at en svenskregistrert Volvo med fire unge menn ble stoppet av politiet på grenseovergangen ved Ørje i Østfold. Politiet mistenker at mennene er på vei til Norge for å delta i høyreekstreme markeringer.

- Vi mistenker at de er høyreekstreme som kommer hit for å delta i de varslede demonstrasjonene i morgen, sier Ingar Signebøen, operasjonsleder i Øst politidistrikt, til Dagbladet.

Kontrolleres

Mennene og bilen ble sjekket av tjenestemennene i tre kvarter før de ble påsatt håndjern og ført inn i en av politiets biler. Det er uklart hva som skjer med dem.

- Vi kontrollerer bilene og sjekker opp historikken deres med våre svenske kolleger. Dette tar litt tid, og reaksjonene avhenger av hva vi finner, sier Signebøen.

Han opplyser at flere svenske biler er kontrollert på samme måte i løpet av dagen, men vil ikke nøyaktig tallfeste dem.

- Det er flere enn én og færre enn fem, sier politimannen.

Høy beredskap

Politiet i Østfold har høy beredskap i helga, fordi de forventer høyreekstreme markeringer på olsok, lørdag 29. juli, en merkedag for norske nasjonalister.

Den åpent nazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen fikk opprinnelig ja til å demonstrere i Fredrikstad i morgen, men politiet snudde og forbød marsjen, av frykt for vold mellom de høyreekstreme og antifascister.

PÅSATT HÅNDJERN: De fire mennene ble påsatt håndjern og kjørt bort. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
PÅSATT HÅNDJERN: De fire mennene ble påsatt håndjern og kjørt bort. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Deretter søkte den kjente høyreekstremisten Morten Lorentzen (53), på vegne av gruppa Aktivistgruppe Ytringsfrihet, om å marsjere i Fredrikstads gamleby søndag. Også dette ble avslått.

Vil marsjere likevel

Tirsdag opplyste Lorentzen til Dagbladet at Aktivistgruppe Ytringsfrihet akter å marsjere på ukjent sted i Østfold lørdag.

- Vi har invitert mennesker fra en rekke partier og organisasjoner fra hele Europa, sa Lorentzen da.

Grunnen til hemmeligholdet er at 53-åringen - som sist ble sett offentlig på en marsj sammen med Motstandsbevegelsen i Falun 1. mai - ikke ønsker nærvær av politiet og «voldelige venstrefanatikere».

Ekstra politi

Ivar Prestbakken, fungerende politistasjonssjef ved Fredrikstad politistasjon, opplyste tidligere i uka at de har ekstra mannskaper på jobb hele helga.

- Lorentzen er en del av vurderingen, sa han til Dagbladet da.

Også Politiets sikkerhetstjeneste, ved seniorrådgiver Martin Bernsen, bekrefter at de følger utviklingen i Østfold i helga med argusøyne, men vil ikke si hvilken informasjon de sitter inne med.

Det har vært økt aktivitet blant i det høyreekstreme miljøet foran helga. I går og i dag har Den nordiske motstandsbevegelsen selv postet bilder av plakater og bannere de har hengt opp en rekke steder i Østfold og Akershus, i forbindelse med 29. juli-markeringen.

- Avhengig av svensker

I Sverige og Finland har det vært flere voldshendelser knyttet til Den nordiske motstandsbevegelsen, og politiet frykter at dette skal skje også i Norge.

- Det norske miljøet i seg selv er lite, og størrelsen på et eventuelt arrangement er nok avhengig av om det kommer tilreisende svensker, sa frilansjournalist og forfatter Øyvind Strømmen til Dagbladet tidligere i uka.

Ifølge TV 2s opplysninger har flere svenske og finske nynazister ankommet Norge de siste dagene.

Flere antifascistiske grupperinger hadde planlagt motdemonstrasjon mot Motstandsbevegelsens marsj, men etter avslaget har de utad ligget lavt.

- Vi drar til Fredrikstad for å møte andre likesinnede, men har ikke planlagt noe eget arrangement, sier Petter Helstad Torp, styremedlem i Oslo Transportarbeiderforening og initiativtaker bak en «buss mot nazizme», som lørdag skal gå fra Oslo til Fredrikstad, selv om Motstandsbevegelsens marsj ble forbudt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer