Her stormer kommando- soldatene nødhjelp-skipet

16 skal være drept og 30 såret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet): Dødstallene etter at israelske soldater bordet den internasjonale hjelpekonvoien på vei til Gaza varierer.

Ifølge Al Jazeera skal 16 være drept og 30 såret. Andre TV-stasjoner opererer med fra 2 til 14 drepte.

Tre nordmenn skal være om bord.

Skudd Videoen viser hvordan kommandosoldatene tar seg om bord på lederskipet, det tyrkiske passasjersskipey Mavi Marmara med plass til 600 mennesker.

Man kan høre at det blir avfyrt skudd. Enkelte rapporter forteller at soldatene ble møtt med aktivister med kniver og økser.

Ifølge Al Jazeera, som er om bord, var det soldatene som åpnet ild uprovosert. Hva som er den virkelige versjonen er foreløpig usikkert.
Soldatene tok seg om bord fra helikopter og fra båter.

- En provokasjon Israelske myndigheter har foreløpig ikke sagt noe offisielt om bordinga.

BORDET: Soldater gikk tidlig i morges om bord i lederskipet Mavi Marmara. Foto: APTN
BORDET: Soldater gikk tidlig i morges om bord i lederskipet Mavi Marmara. Foto: APTN Vis mer

- Vi angrep ikke noe skip, vi fullfører bare israelske myndigheters avgjørelse om å forhindre at noe kommer inn på Gaza-stripen uten at det er koordinert med Israel, heter det i en uttalelse fra militæret i Israel, ifølge CNN.

- Flåten er en provokasjon ment til å de-legitmisere Israel. Hadde de virkelig ønsket å frakte gods inn i Gaza, kunne de gjort det via Israel slik det daglig gjøres, heter det videre i uttalelsen.

Nordmenn Utenriksdepartementet (UD) følger situasjonen tett og den norske ambassaden i Tel Aviv er i beredskap for å bistå nordmenn om bord.

- Det er foreløpig masse ubekreftede meldinger og vi forsøker nå å skaffe oss oversikt over hva som har skjedd, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen til Dagbladet.

UD bekrefter at nordmenn er om bord. De har ikke fått meldinger om at nordmenn er blant de skadde eller drepte.

UBEKREFTEDE TALL: Mellom 16 og 2 personer skal være drept og så mange som 30 skal være såret. Foto: APTN
UBEKREFTEDE TALL: Mellom 16 og 2 personer skal være drept og så mange som 30 skal være såret. Foto: APTN Vis mer

Erling Folkvord fra partiet Rødt skulle vært om bord på konvoien, men ble nektet å reise ut fra Kypros, hvor han befinner seg.

Ifølge Folkvord befant båtene seg i internasjonalt farvann da de ble bordet av israelske styrker. Han skulle selv vært ombord i ett av skipene i konvoien, men ble sammen med en gruppe holdt igjen på Kypros.

- På forhånd gikk vi gjennom de ulike scenariene for hva som kunne skje. Fra aksjonsledelsen ble det presisert at muligheten for å bli bordet og skudd avfyrt, var ett av mange mulige scenarier, sier Folkvord.

Han sier alle ombord har signert en erklæring på at de er inneforstått med risikoen forbundet med aksjonen og at noen kan bli skadd eller miste livet.

Militærsensur De seks skipene er på vei til Gaza med hjelpeforsyninger og flere hundre propalestinske aktivister, og israelske myndigheter har tidligere sagt at de vil hindre konvoien i å nå Gaza.

HØRTE SKUDD: Ifølge Al Jazeera skal det ha blitt hørt skudd om bord. Det er foreløpig usikkert om aktivister gikk til angrep på soldatene eller om det var israelske militære som åpnet ild først. Foto: APTN
HØRTE SKUDD: Ifølge Al Jazeera skal det ha blitt hørt skudd om bord. Det er foreløpig usikkert om aktivister gikk til angrep på soldatene eller om det var israelske militære som åpnet ild først. Foto: APTN Vis mer

Ifølge meldinger på Twitter sendes nå skipene til Haifa, og ikke Ashdod.

Det israelske militæret hadde mandag morgen ikke kommentert opplysningene, melder NTB.

Den israelske militærsensuren ble iverksatt mandag morgen, og forbyr all rapportering om eventuelle drepte eller sårede fraktet til israelske sykehus, ifølge israelsk radio.

OM BORD: Disse tre nordmennene skal være om bord Mavi Marmara: Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi. Foto: Privat
OM BORD: Disse tre nordmennene skal være om bord Mavi Marmara: Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi. Foto: Privat Vis mer
FRA LUFT OG VANN: Soldatene skal ha stormet skipet både fra lufta og fra sjøen. Foto: APTN
FRA LUFT OG VANN: Soldatene skal ha stormet skipet både fra lufta og fra sjøen. Foto: APTN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer