Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her straffes fyllekjørerne resten av livet

I denne kanadiske provinsen må fyllekjørere ha alkolås i bilene sine.

I BILEN: Sjåfører som kjører ruspåvirket to ganger i løpet av ti år, må ha alkolås i bilen permanent - resten av livet. Foto: THE CANADIAN PRESS/Darryl Dyck
I BILEN: Sjåfører som kjører ruspåvirket to ganger i løpet av ti år, må ha alkolås i bilen permanent - resten av livet. Foto: THE CANADIAN PRESS/Darryl Dyck Vis mer

I den kanadiske provinsen Québec vil fyllekjørere bli straffet resten av livet.

Blir en person tatt for fyllekjøring to ganger i løpet av ti år, må vedkommende ha alkolås i bilen - resten av livet, ifølge kanadiske CBC.

Bilen starter ikke

Dette betyr at vedkommende ikke kan starte bilen uten at sjåføren må avlegge blåseprøve. Måler alkolåsen promille, vil ikke bilen starte.

Alkolåsen er et trafikksikkerhetstiltak som skal bidra til å forhindre kjøring med promille. Låsen kobles til kjøretøyet slik at det ikke er mulig å kjøre hvis sjåføren er påvirket av alkohol, ifølge Statens vegvesen.

Førerkortet til vedkommende vil bli merket, slik at politiet vet at vedkommende skal ha en alkolås i bilen. Han eller hun kan ikke kjøre biler som ikke har alkolås installert.

Blir man tatt i en bil uten alkolås, ryker lappen i tre måneder - i tillegg til at sjåføren må betale en saftig bot.

Loven strammes inn i provinsen. Tidligere kunne alkolås bli installert ved andre tilfellet av ruskjøring om det var skjerpende faktorer som å nekte å samarbeide med politiet eller hvis sjåførens promille var dobbelt så høy som lovlig.

Ifølge Quebecs transportdepartement drepte alkoholrelaterte ulykker i gjennomsnitt 100 personer årlig mellom 2013 og 2017.

FEIL RETNING: 22. november melder Innlandet politidistrikt at et utenlandsk vogntog kjørte i flere kilometer i feil kjøreretning på E6 ved Stange. Vogntoget kjørte forbi Kristian Andreasson som fanget det på kamera. Video: Kristian Andreasson Vis mer

- Drastisk

- Dette er ikke noe nytt, vi har hatt et liknende forslag her hjemme. En arbeidsgruppe har sett på det å ha alkotest i biler til ruskjørere. Det er sendt inn forslag om noe tilsvarende til departementet, men det er foreløpig ikke tatt stilling til det, sier UP-sjef Steven Hasseldal til Dagbladet.

Hasseldal mener det både må kreves inndragning og eventuelt alkolås i etterkant av inndragningstiden.

- Livet ut er kanskje et litt drastisk tiltak, men at det vil ha effekt er det ingen tvil om. Det er interessant å se hvordan det vil virke der borte.

Det var ifølge UP-sjefen 108 dødsulykker i fjor. I 34 prosent av ulykkene var rus en medvirkende årsak. Han mener at for den gruppen som gjentatte ganger kjører i rus, kan et tiltak med alkolås gi en god effekt.

I Norge er det ulovlig å kjøre bil med over 0,2 i promille.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media